Αθλητικές Ιστορίες

Αθλητικές Ιστορίες: Ο Πανιώνιος έγινε 132 ετών!

Αθλητικές Ιστορίες: Ο Πανιώνιος έγινε 132 ετών!
Έρευνα-Παρουσίαση: Φώτης Βαϊτσόπουλος

Τι και αν είναι 132 ετών;

Τι και αν δεν βρίσκεται στην Α΄ κατηγορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου;

Η ιστορία και η δράση του Πανιωνίου θα συνεχίζεται «εις τον αιώνα των αιώνων».

Ο Πανιώνιος ιδρύθηκε το 1890 από Έλληνες της Σμύρνης στην αρχή ως σύλλογος με την ονομασία «Ορφεύς» και 3 χρόνια αργότερα τα μέλη του ίδρυσαν τον αθλητικό σύλλογο «Γυμνάσιον».

Οι δύο σύλλογοι ενώθηκαν σε έναν το 1898 και έτσι προέκυψε ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος!

Είχαν προηγηθεί το 1896 αθλητικοί αγώνες στη Σμύρνη με την ονομασία «Δημόσιοι» οι οποίοι είχαν διοργανωθεί από τα μέλη του συλλόγου «Γυμνάσιον». Ο τύπος της εποχής τους δίνει την δική του ονομασία.

Πανιώνιοι Αγώνες!

Σήμερα το sportshistory.gr παρουσιάζει μοναδικά ντοκουμέντα από την δράση του Πανιωνίου τα πρώτα χρόνια της πολύχρονης ιστορίας του!

Από το 1896 έως και την καταστροφή της Σμύρνης το 1922, οι Πανιώνιοι αγώνες διοργανώθηκαν 19 φορές με τεράστια επιτυχία.

Δείγμα αυτών των αγώνων οι φωτογραφίες που ακολουθούν. Οι φωτογραφίες αναφέρονται σε Πανιωνίους αγώνες του 1899 όπως μπορείτε να δείτε στις «Καρτ-ποστάλ» της εποχής.

Στην αναζήτηση μας για στοιχεία από τους Πανιωνίους αγώνες βρήκαμε και τα παρακάτω μετάλλια.

Όπως βλέπετε στις εικόνες, έχουμε τα μετάλλια αγώνων του 1901!

Πάνω τους έχουν σκαλιστεί οι «ΠΑΝΙΩΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1901 ΣΜΥΡΝΗ».

Τα μετάλλια έχουν και την επιγραφή του κατασκευαστή «ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΟΥ».

Φτάνουμε στο 1908 όταν βρίσκουμε Ελληνικό αφιέρωμα στον σπουδαίο σύλλογο της Σμύρνης από τον χρονογράφο της εποχής Κωνσταντίνο Σκόκο για την μέχρι τότε δράση του Πανιωνίου.

Στα «περίφημα» ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΣΚΟΚΟΥ γίνεται ειδική αναφορά στον Πανιώνιο.

Την ίδια χρονιά (1908) βρήκαμε και την ομάδα ποδοσφαίρου του Πανιωνίου να βρίσκεται στην Ελλάδα για φιλικούς αγώνες!

Μετά την καταστροφή της Σμύρνης οι Έλληνες της πόλης και της περιοχής έρχονται στην Ελλάδα και εγκαθίστανται στην σημερινή περιοχή.

Μέσα έναν χρόνο από την άφιξη των εκδιωχθέντων Ελλήνων από τη Μικρά Ασία, οι Πανιώνιοι Αγώνες όπως μπορούμε να δούμε στο παρακάτω δημοσίευμα άρχισαν να διοργανώνονται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Καλλιμάρμαρο στάδιο.

Με τα χρόνια ο Πανιώνιος θα εδραιωθεί στην φίλαθλη κοινή γνώμη και θα προσφέρει στον Ελληνικό αθλητισμό σπουδαία ονόματα σε όλα τα αθλήματα.

Σε μελλοντικό χρόνο θα αναδείξουμε τους καλύτερους αθλητές του Πανιωνίου οι οποίοι πρόσφεραν «τα μάλλα» σε όλο τον Ελληνικό αθλητισμό.

Ο Πανιώνιος γίνεται σήμερα 132 ετών!

Το sportshistory.gr εύχεται να τα Χιλιάσει!