Γνωρίζατε οτι;

Γνωρίζατε ότι… ο Γιώργος Βαρδινογιάννης τραγούδησε μετά από επιτυχία του Παναθηναϊκού το «Περαία μου με τον Σαρωνικό σου, που έχεις για καμάρι σου τον Ολυμπιακό σου»;

Γνωρίζατε ότι… ο Γιώργος Βαρδινογιάννης τραγούδησε μετά από επιτυχία του Παναθηναϊκού το «Περαία μου με τον Σαρωνικό σου, που έχεις για καμάρι σου τον Ολυμπιακό σου»;
Έρευνα-Παρουσίαση: Φώτης Βαϊτσόπουλος

Δεν πρέπει να έχετε παράπονο αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι του sportshistory.gr από την στήλη «Γνωρίζατε ότι…». Ψάχνουμε τα μικρά και μεγάλα δημοσιεύματα του παρελθόντος για να ξετρυπώσουμε ενδιαφέροντα θέματα τα οποία δεν είναι πολύ γνωστά στο ευρύ κοινό.

Ένα τέτοιο μας έρχεται από το 1994, όταν ο Παναθηναϊκός γλένταγε στα μπουζούκια την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο.

Είχε καταφέρει, στις 20 Απριλίου του 1994, να κάμψει την αντίσταση της Πρωταθλήτριας ΑΕΚ και με σκορ 4-2 στην διαδικασία των πέναλτι να πάρει το τρόπαιο.

Στην κανονική διάρκεια του τελικού το αποτέλεσμα ήταν 2-2, ενώ μετά την παράταση 3-3. Θεωρούνταν μέχρι το 2009 και τον τελικό ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ, 4-4 τελικό σκορ και 15-14 στα πέναλτι, ως ο καλύτερος τελικός που διεξήχθη ποτέ.

Ο πρώτος που σήκωσε το τρόπαιο, μαζί με τον αρχηγό Στράτο Αποστολάκη ο οποίος εκτέλεσε εύστοχα το τελευταίο πέναλτι, ήταν ο τότε πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιώργος Βαρδινογιάννης.

Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης ήταν για περισσότερα από 20 χρόνια στο «τιμόνι» του Παναθηναϊκού και με την καθοδήγηση του η ομάδα γνώρισε πολλές σπουδαίες επιτυχίες.

Μία από αυτές ήταν και η κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδος του 1994 από τον Παναθηναϊκό, μπροστά σε περισσότερους από 60.000 θεατές στο Ολυμπιακό στάδιο, με αντίπαλο την τότε Πρωταθλήτρια επί 3 χρόνια ΑΕΚ.

Μετά την κατάκτηση του κυπέλλου η ομάδα πήγε να γλεντήσει, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, στα μπουζούκια και συγκεκριμένα σε ένα από τα γνωστότερα της εποχής τον «Στράτο».

Όπως μας πληροφορεί η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», στην γιορτή της κατάκτησης του κυπέλλου ήταν και ο τότε πρόεδρος Γιώργος Βαρδινογιάννης.

Ο «καπετάνιος», όπως τον φωνάζανε, είχε μεγάλα κέφια εκείνο το βράδυ. Σύμφωνα με το εισαγωγικό κείμενο του άρθρου… Έβλεπαν, άκουγαν και δεν το πίστευαν. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης έκανε αυτό που… ουδείς άλλος, ίσως, θα μπορούσε να το κάνει. Τραγούδησε τον ύμνο του Ολυμπιακού και μάλιστα στη γιορτή του Παναθηναϊκού!

Για να μην γίνουν παράξενες σκέψεις ο Γιώργος Βαρδινογιάννης δεν τραγούδησε το «Θρύλε των γηπέδων Ολυμπιακέ…» τον επίσημο ύμνο της ομάδας του Πειραιά.

Σε κατάσταση ευθυμίας και την ώρα που ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής, ο οποίος τραγούδησε πρώτος τον γνωστό ύμνο του Παναθηναϊκού «Σύλλογος μεγάλος δεν υπάρχει άλλος…», έλεγε το πολύ γνωστό τραγούδι του Γιώργου Μητσάκη «Η θάλασσα του Πειραιά», ο Γιώργος Βαρδινογιάννης δεν φοβήθηκε να τραγουδήσει το σημείο στο οποίο αναφέρεται στον Ολυμπιακό.

Το υπέροχο τραγούδι του ΑΕΚτσή (!) Γιώργου Μητσάκη, το οποίο πρωτοτραγούδησε ο γνωστός Παναθηναϊκός (!) Γιάννης Πάριος, ήταν στο πρόγραμμα του επίσης Παναθηναϊκού (!) Γιάννη Βογιατζή και μπήκε και στα χείλη του τότε Πρόεδρου του Παναθηναϊκού (!) Γιώργου Βαρδινογιάννη.

Όταν οι «πλανήτες» βρίσκονται σε «γεωμετρική συζυγία»!

Ο «Ελεύθερος Τύπος είχε όλη τη σκηνή που διαδραμτίστηκε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες της εποχής στο νυχτερινό κέντρο «Στράτος».

Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, σε στιγμές ευφορίας, ζήτησε το μικρόφωνο από τον Γιάννη Βογιατζή και τραγούδησε τα παιδιά του Πειραιά (αυτός είναι ο ύμνος) στο «Στράτος» που γιόρτασε ο Παναθηναϊκός προχθές την κατάκτηση του Κυπέλλου. «Περαία μου, Περαία μου με τον Σαρωνικό σου, που έχεις για καμάρι σου…» κι εκεί που ο… καταπράσινος Γιάννης Βογιατζής σταματούσε, ο πρόεδρος έπαιρνε το μικρόφωνο και έδινε συνέχεια… «τον Ολυμπιακό σου»!

Η σκηνή αυτή συνεχίστηκε ξανά και ξανά.

Οι θαμώνες που κάθονταν στα πρώτα τραπέζια βρέθηκαν «εξ απροόπτου» στην αρχή από την πρωτοβουλία του Γιώργου Βαρδινογιάννη.

Όταν όμως ο πρόεδρος τελείωσε το τραγούδι, έσπευσαν όλοι οι πελάτες του κέντρου να τον χειροκροτήσουν για την ενέργεια του να πει τραγούδι που υμνεί τον Ολυμπιακό και την πόλη του Πειραιά.

Ανάμεσα τους οι παίκτες και το τεχνικό επιτελείο του Παναθηναϊκού, η διοίκηση της ΠΑΛΕΦΙΠ που ήταν εκεί όπως και αρκετοί φίλοι του Παναθηναϊκού που είχαν προλάβει να κλείσουν «τραπέζι» στο μαγαζί.

Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης είχε γράψει ιστορία εκείνο το βράδυ Απριλίου του 1994. Είχε τραγουδήσει στίχους που υμνούσαν τον μεγάλο αντίπαλο του Παναθηναϊκού τον Ολυμπιακό, πρώτος και ίσως τελευταίος πρόεδρος που έπραξε κάτι ανάλογο.

Εδώ μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα του τελικού σε περιγραφή του Χρήστου Σωτηρακόπουλου και του Νίκου Κατσαρού.

Επίσης μπορείτε να ακούσετε την πρώτη εκτέλεση του πολύ γνωστού τραγουδιού «Η θάλασσα του Πειραιά» από τον Συνθέτη Γιώργο Μητσάκη και τον τραγουδιστή Γιάννη Πάριο.