Γνωρίζατε οτι;

Γνωρίζατε ότι… ο Γιόακιμ Λεβ ήταν μια «ανάσα» από το να γίνει προπονητής της ΑΕΚ το 1998;

Γνωρίζατε ότι… ο Γιόακιμ Λεβ ήταν μια «ανάσα» από το να γίνει προπονητής της ΑΕΚ το 1998;
Έρευνα-Παρουσίαση: Φώτης Βαϊτσόπουλος

Ήταν Μάϊος του 1998 όταν στις εφημερίδες άρχισε να γίνεται γνωστό ότι η ΑΕΚ είναι σε επαφή και μιλάει με τον ανερχόμενο τότε Γερμανό προπονητή Γιόακιμ Λεβ.

Πραγματοποιώντας «ονειρική» χρονιά, η Στουτγκάρδη του Γιόακιμ Λεβ είχε τερματίσει στην 4η θέση στην Μπουντεσλίγκα και ταυτόχρονα είχε φτάσει μέχρι τον τελικό του κυπέλλου Κυπελλούχων, τον οποίο έχασε από την Τσέλσι με σκορ 1-0.

Όταν το όνομα του Λεβ «έσκασε» στους τίτλους των Ελληνικών εφημερίδων, όλοι μιλούσαν για τον «ανερχόμενο» Γερμανό προπονητή, ο οποίος θέλοντας να εξαργυρώσει τις επιτυχίες που είχε με την Στουτγκάρδη, ήταν έτοιμος για το επόμενο μεγάλο βήμα της προπονητικής του καριέρας.

Να υπογράψει σε μία ομάδα εκτός της Γερμανίας.

Έτσι το όνομα του Γιόακιμ Λεβ δεν άργησε να ακουστεί και στην Ελλάδα!

Αυτή που είχε ανάγκη από έναν καλό και νέο προπονητή ήταν η ΑΕΚ η οποία έκανε τις πρώτες επαφές ώστε να μάθει τις προθέσεις του Γερμανού προπονητή.

Γρήγορα όλοι πίστεψαν ότι ο Λάκης Νικολάου, ο οποίος μιλούσε ως εκπρόσωπος της ΑΕΚ με τον Λεβ, είχε κλείσει τον Γερμανό προπονητή!

Μάλιστα στις σελίδες των εφημερίδων το είχαν σίγουρο ότι ο Γιόακιμ Λεβ θα κοουτσάριζε την ΑΕΚ τη σεζόν 1998-1999.

Όπως μας πληροφορεί στις εσωτερικές του σελίδες ο «Ελεύθερος Τύπος» στις 20-5-1998 η συμφωνία ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον 38χρονο τότε Λεβ ήταν δίχρονη:

Συμφώνησαν σε όλα ο Λάκης Νικολάου και ο Γερμανός Γιόακιμ Λεβ και θα είναι αυτός ο τεχνικός της ΑΕΚ στα επόμενα δύο χρόνια. Μια επιτυχία για την Ένωση, καθώς ο μόλις 36 χρόνων, προπονητής, θεωρείται επιτυχημένος  κι είναι αυτός που οδήγησε φέτος τη Στουτγκάρδη στον τελικό του Κυπέλλου κυπελλούχων…

Στο ίδιο ρεπορτάζ γίνονταν λόγος για έναν ακόμη χρόνο συμβολαίου της Στουγκάρδης με τον Λεβ κάτι που οι δύο πλευρές ήταν έτοιμες να διακόψουν πριν την ολοκλήρωση του.

Είχαν αποφασίσει Στουγκάρδη και Λεβ να μην συνεχίσουν την κοινή τους πορεία.

Και αυτή την ευκαιρία προσπάθησε να εκμεταλλευτεί η ΑΕΚ.

Από την άλλη η «Ελευθεροτυπία» έγραφε ότι μετά από ψάξιμο 56 ημερών το διοικητικό συμβούλιο της ΑΕΚ είχε καταλήξει στον Γιόακιμ Λεβ!

Πρώτος στόχος για την ΑΕΚ φαίνεται να ήταν ο Ιταλός Μοντόνικο ο οποίος απέρριψε την πρόταση της ΑΕΚ.

Από την άλλη ο Λάκης Νικολάου ήθελε να δει πρώτα υπογραφές!

Γρήγορα όμως ο ενθουσιασμός για οριστική συμφωνία της ΑΕΚ με τον Γερμανό προπονητή άρχισε να καταλαγιάζει…

Ο ένας από τους δύο όρους που είχε θέσει ο Λεβ δεν φαίνονταν να βρίσκει σύμφωνη την ENIC που διοικούσε τότε την ΑΕΚ.

Ζήτησε να έχει βοηθό προπονητή έναν πρώην παίκτη της ΑΕΚ. Τον πολύ γνωστό στους φιλάθλους της «Ένωσης», Τίμο Τσανλάϊτερ!

Αν η ΑΕΚ δεν συμφωνούσε ο Λεβ είχε ως δεύτερη επιλογή τον πρώην ομογενή Έλληνα ποδοσφαιριστή Δημήτρη Μούτα ο οποίος «ανδρώθηκε» ποδοσφαιρικά στην Γερμανία.

Η «Ένωση» δεν φαίνονταν να πείθετε από τα ονόματα που πρότεινε ο Λεβ και με την σειρά της έριξε στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων» το όνομα του Πέτρου Ραβούση, περιμένοντας να μάθει αν συμφωνεί σε αυτό ο «φέρελπις» Γερμανός προπονητής.

Το δεύτερο που πρότεινε η πλευρά του Λεβ στον Λάκη Νικολάου ήταν «κλειστό» διετές συμβόλαιο και τα μισά χρήματα να τα πάρει μπροστά με την υπογραφή του συμβολαίου!

Η διοίκηση της ΑΕΚ συμφώνησε στο «κλειστό» διετές και στα μισά χρήματα μπροστά και ανέμενε στην Αθήνα τον Γιόακιμ Λεβ για την οριστική συμφωνία.

Ο ΛΕΒ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στις 22 Μαΐου του 1998, ο Γερμανός προπονητής Γιόακιμ Λεβ έφτασε στην Ελλάδα και άρχισε τις διαπραγματεύσεις του με την ΑΕΚ!

Δήλωσε πως ήρθε στην Ελλάδα για να συζητήσει με την ΑΕΚ και τόνισε πως είδε την ομάδα και ότι διέθετε πολύ καλό υλικό!

Το ρεπορτάζ της εποχής ανέφερε ότι οι οικονομικές του απαιτήσεις ήταν 180 εκατομμύρια δραχμές το χρόνο σε διετές συμβόλαιο.

Όταν ο Λεβ αναχώρρησε από την Αθήνα δεν είχε υπάρξει συμφωνία με την ΑΕΚ. Είχε θέσει τους όρους του και περίμενε από τον πρόεδρο Λάμπη Νικολάου και την διοίκηση της ΑΕΚ αν θα τους έκαναν δεκτούς.

Ο Γερμανός προπονητής πριν μπει στο αεροπλάνο για την Γερμανία δήλωσε:

Δεν βιάζομαι να απαντήσω. Μέσα στη βδομάδα θα έχουμε νέα επαφή. Οι άνθρωποι της ΑΕΚ μου συμπεριφέρθηκαν πολύ καλά και ονειρεύονται τη δημιουργία μιας ομάδας σε ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ούτε η ΑΕΚ φαίνονταν να βιάζεται να συμφωνήσει για προπονητή.

Αν και θεωρούσε «ανερχόμενο» τον Γιόακιμ Λεβ, κοιτούσε παράλληλα και για άλλες εναλλακτικές.

Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του Λάμπη Νικολάου ότι … είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαλέξουμε εμείς προπονητή και αυτό είναι κατόρθωμα της διοίκησης.

Στην Γερμανία, την πατρίδα του Λεβ, το είχαν σίγουρο ότι θα ήταν ο νέος τεχνικός της  «Ένωσης». Μάλιστα το γνωστό αθλητικό περιοδικό «Κίκερ» έγραψε ότι ο Λεβ θα έφερνε μαζί του στην ΑΕΚ και τον 28χρονο αριστερό χαφ Γκέρχαρντ Πόσνερ!

Το ίδιο φαίνεται να πίστευε και ο πρόεδρος Λάμπης Νικολάου ο οποίος τόνισε προς τα μέλη της διοίκησης πως… βρισκόμαστε πολύ κοντά στην οριστική συμφωνία με τον κ. Λεβ για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας.

Η ΑΕΚ και Γιόακιμ Λεβ ήταν «μια ανάσα» μακριά από τη συμφωνία που ίσως να άλλαζε την ποδοσφαιρική μοίρα των «κιτρινόμαυρων».

Φαίνονταν να τα έχουν βρει σε όλα και να απέμεναν μόνο οι ανακοινώσεις.

Η σιγουριά… για συμφωνία μεταξύ ΑΕΚ και Λεβ γρήγορα άρχισε να ξεθωριάζει καθώς στο παιχνίδι για την απόκτηση του Γερμανού προπονητή είχε μπει και η Φενέρμπαξε η οποία επίσης έψαχνε προπονητή!

Το «μπάσιμο» της Φενέρμπαξε φαίνεται να άλλαξε και τις αρχικές απαιτήσεις του Λεβ ο οποίος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ζήτησε από την ΑΕΚ 220.000.000 δραχμές από τα 180.000.000 δραχμές που είχαν συμφωνήσει!

Εκτός από την γνωστή Τουρκική ομάδα, ο Λεβ μιλούσε και με άλλες Ευρωπαϊκές ομάδες. Μία από αυτές ήταν και η Ελβετική ομάδα της Βασιλείας!

Παράλληλα με την αναζήτησε προπονητή, η ΑΕΚ είχε να λύσει και το θέμα της μεταγραφής του Ντέμη Νικολαΐδη στην Άντερλεχτ η οποία επιθυμούσε διακαώς τον «σέντερ-φορ» της «‘Ένωσης».

Η ΑΕΚ στις συζητήσεις της με τον Λεβ είχε θέσει θέμα αποχώρησης του Ντέμη Νικολαΐδη και ζήτησε από τον Γερμανό προπονητή να βρει ένα «φορ» από το Γερμανικό πρωτάθλημα ως αντικαταστάτη του Ντέμη!

Ο ίδιος ο Λεβ σε δηλώσεις του στον «Ελεύθερο Τύπο» υποστήριξε ότι… αναζητώ δύο παίκτες για την ΑΕΚ, ένα χαφ και έναν γκολτζή. Ξέρω πως ο Νικολαΐδης βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την Άντερλεχτ.

Παρά τις παραπάνω δηλώσεις ο Λεβ δεν είχε συμφωνήσει ακόμη με την ΑΕΚ.

Η διαφορά μου με την ΑΕΚ δεν είναι στα χρήματα. Το κλίμα που βρήκα στην Αθήνα ήταν πολύ καλό. Αυτή τη στιγμή έχω προτάσεις από ομάδες της Γερμανίας και της Ελβετίας και μέχρι το Σαββατοκύριακο θα έχω αποφασίσει!

Ο ίδιος αρνήθηκε ότι είχε πρόταση από την Φενέρμπαξε και ότι είχε σε αναμονή τη ΑΕΚ!

Σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην «Ελευθεροτυπία», ο Γιόακιμ Λεβ, ισχυρίστηκε ότι το κλίμα που συνάντησε στην ΑΕΚ ήταν πολύ καλό, ότι είχε δει από κασέτες την ομάδα και ότι ζήτησε λίγες μέρες προθεσμία για να απαντήσει:

Δεν θέλω να πάρω βεβιασμένες αποφάσεις, θέλω να πεισθώ εκατό τοις εκατό ότι θα πάω σε μία κορυφαία ελληνική ομάδα με προοπτικές επιτυχίας.

Στη τελική του επιλογή θα μέτραγαν οι πιθανότητες να επιτύχει τους στόχους του με την ομάδα που θα υπέγραφε συμβόλαιο!

Στην ερώτηση για το ποια ήταν η δυσκολία στο να πάρει την οριστική απόφαση και να υπογράψει στην ΑΕΚ, ο Λεβ ισχυρίστηκε ότι ήταν η γλώσσα!

Ασυζητητί η γλώσσα. Τα ιταλικά, για παράδειγμα, τα μαθαίνεις σε λίγους μήνες, τα Ελληνικά όχι. Δίνω μεγάλη σημασία στην απ΄ ευθείας επαφή με τον ποδοσφαιριστή. ΑΝ έρθω στην ΑΕΚ θα χρειαστώ ένα διερμηνέα που θα πρέπει να κάνει καλή δουλειά.

Παρά τις μεγαλόστομες δηλώσεις του Γιόακιμ Λεβ, οι «δρόμοι» του δεν ήταν γραφτό να συναντηθούν με αυτούς της ΑΕΚ,

Η τελική του επιλογή δεν ήταν αυτή που σήμερα θα φάνταζε ιδανική για την τότε ΑΕΚ. Δεν πείστηκε από το όραμα και τις προοπτικές της ΑΕΚ και δεν έκανε το πρώτο του βήμα έξω από τη Γερμανία με προορισμό την Ελλάδα.

Προτίμησε να μάθει… την Τούρκικη γλώσσα και να υπογράψει στην Φενέρμπαξε που από την αρχή ήταν η μεγάλη αντίπαλος της ΑΕΚ.

Ο Γερμανός προπονητής Γιόακιμ Λεβ αν και έφτασε μια… ανάσα από την ΑΕΚ, αν και ήρθε στην χώρα μας για να μιλήσει με την «Ένωση», δεν έβαλε την υπογραφή του στο συμβόλαιο που του πρότεινε ο Λάκης Νικολάου.

Επιλέχθηκε το 2006 να κοουτσάρει της εθνική Γερμανίας με την οποία το 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας «στέφθηκε» πρωταθλητής κόσμου!

Κατάφερε να οδηγήσει τη Γερμανία στο παγκόσμιο τίτλο και να βάλει το όνομα του στην λίστα με τους προπονητές που έχουν κατακτήσει το Μουντιάλ.

Από την άλλη η ΑΕΚ διάλεξε για προπονητή της τον Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς, επιλογή την οποία γρήγορα μετάνιωσαν οι “κιτρινόμαυροι”.

Ίσως η ιστορία να γράφονταν αλλιώς αν ο Λεβ είχε επιλέξει την ΑΕΚ…