News

Αθλητικές Ιστορίες: Όταν οι Βούλγαροι της Δόξας παίξανε «2» την ομάδα τους στο ΠΡΟ-ΠΟ!

Αθλητικές Ιστορίες: Όταν οι Βούλγαροι της Δόξας παίξανε «2» την ομάδα τους στο ΠΡΟ-ΠΟ!
Έρευνα-Παρουσίαση: Φώτης Βαϊτσόπουλος

Η ιστορία που θα διαβάσετε μας έρχεται από το 1987 και από την πόλη της Δράμας. Συγκεκριμένα από την ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης, την θρυλική Δόξα, η οποία συμμετείχε τη σεζόν 1986-1987 στην Α΄ εθνική κατηγορία.

Στην Δόξα, η οποία είχε μια καλή ομάδα εκείνα τα χρόνια και έβγαζε ποδοσφαιριστές οι οποίοι κατόπιν στελέχωναν τις λεγόμενες «μεγάλες» ομάδες, αγωνίζονταν όπως είχαν δικαίωμα δύο (2) ξένοι ποδοσφαιριστές.

Αυτοί ήταν οι Βούλγαροι Βούλτσεφ και Τσβέτκωφ.

Φτηνοί και χωρίς πολλές απαιτήσεις, οι Βούλτσεφ και Τσβέτκωφ ήταν δύο παίκτες που τα οικονομικά της ομάδας της Δράμας άντεχαν να πληρώσουν.

Με διασυνδέσεις στην γειτονική Βουλγαρία η Δόξα είχε τσεκάρει τους δύο ποδοσφαιριστές και τους είχε δώσει τις θέσεις «ξένων» που δικαιούνταν σαν ομάδα.

Όλα κυλούσαν ομαλά στην Δράμα και η ομάδα πάλευε να φύγει από τις θέσεις που οδηγούσαν στη Β΄ εθνική. Μετά από 18 αγώνες πρωταθλήματος η Δόξα ήταν στην τελευταία θέση με 12 βαθμούς αλλά πολύ κοντά με τις ομάδες που ήταν από πάνω της.

Έτσι την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου του 1987 η Δόξα αγωνίζονταν στην έδρα της με αντίπαλο τον δεύτερο (2ο) της βαθμολογίας ΟΦΗ ο οποίος διέθετε εξαιρετική ομάδα.

Με προπονητή τον Ολλανδό Γκέραρντ και με πολύ καλό «ρόστερ», ο ΟΦΗ στο τέλος της σεζόν έγινε κυπελλούχος Ελλάδας κερδίζοντας στα πέναλτι τον Ηρακλή.

Όταν συναντήθηκαν στη Δράμα στις 22 Φεβρουαρίου του 1987, η κάθε ομάδα ήθελε την νίκη για τους δικούς της λόγους. Για τους δικούς της στόχους.

Αρχικά ο ΟΦΗ ήθελε να κερδίσει τους «Δραμινούς» για να μην χάσει επαφή με τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό ο οποίος ήταν τρεις (3) πόντους πιο ψηλά στη βαθμολογία.

Από την άλλη η Δόξα ήθελε να κερδίσει τους «Κρητικούς» για να ξεφύγει από την τελευταία θέση. Οι τέσσερις (4) ομάδες (Διαγόρας, Εθνικός, ΠΑΣ Γιάννινα και Απόλλων Αθηνών) που ήταν από πάνω της είχαν δύσκολους αγώνες και ήταν ευκαιρία για την ομάδα της Δράμας να «ξεκολλήσει» από τον «πάτο» της βαθμολογίας.

Μέχρι εδώ όλα είναι φυσιολογικά και κατανοητά.

Και οι δύο ομάδες θέλανε τη νίκη (που έδινε 2 βαθμούς) με την ισοπαλία να μην ικανοποιεί καμία.

Και τότε μέσα στην ομάδα της Δόξας «έσκασε» η βόμβα.

Οι δύο Βούλγαροι ποδοσφαιριστές μία μέρα πριν τον κρίσιμο αγώνα της ομάδας τους, άλλαξαν νομό και πήγαν στην Καβάλα. Όχι για να δουν και να απολαύσουν την υπέροχη πόλη της Μακεδονίας αλλά για να παίξουν ΠΡΟ-ΠΟ!

Και «ποιο είναι το περίεργο;» θα ρωτήσει κανείς.

Το περίεργο είναι ότι οι δύο Βούλγαροι έπαιξαν στο ΠΡΟ-ΠΟ την ομάδα τους να χάσει από τον ΟΦΗ!

Έπαιξαν δηλαδή «2» το παιχνίδι Δόξα-Δράμας-ΟΦΗ στις στήλες του ΠΡΟ-ΠΟ που σημείωσαν τις επιλογές τους!

Μην γελάτε γιατί τα πράγματα είναι σοβαρά….

Για να μην γίνουν αντιληπτοί από τον κόσμο της Δράμας όπου ήταν γνωστοί, οι Βούλτσεφ και Τσβέτκωφ πήγαν στη γειτονική Καβάλα και συμπλήρωσαν το δελτίο τους.

Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι πήγαν στο χωριό Μήλο της Καβάλας και συμπλήρωσαν το δελτίο τους στο τοπικό πρακτορείο.

Το σωστό είναι ότι πήγαν στο πρακτορείο του Κ.Τσαπανίκου, στην Καβάλα (Βενιζέλου 36) και εκεί έκαναν τις επιλογές τους!

Συμπλήρωσαν ένα δελτίο με πέντε «διπλές» στο οποίο είχαν στάνταρ «2» την ομάδα τους στον εντός έδρα αγώνα με τον ΟΦΗ!

Είχαν παίξει συγκεκριμένα το εξής δελτίο.

Έλα όμως που ο Καβαλιώτης πράκτορας του ΠΡΟ-ΠΟ γνώριζε τους δύο Βούλγαρους ποδοσφαιριστές.

Αμέσως ενημέρωσε τον γενικό αρχηγό της Δόξας Δράμας Κώστα Τσιτσόπουλο ότι οι δύο ποδοσφαιριστές της ομάδας του πήγαν στο πρακτορείο και συμπλήρωσαν δύο δελτία στα οποία προέβλεπαν ότι η Δόξα θα έχανε από τον ΟΦΗ.

Τις επιλογές τους στο ένα δελτίο τις είδατε λίγο πριν.

Στο δεύτερο δελτίο, το οποίο ήταν πέντε απλές στήλες, οι Βούλτσεφ και Τσβέτκωφ είχαν σημειώσει στο παιχνίδι Δόξα-ΟΦΗ κατά σειρά 2, Χ, 2, 2, 2.

Είχαν δώσει και στο «Χ» μία από τις πέντε επιλογές τους.

Για κάλυψη!

Επίσης οι δύο ποδοσφαιριστές υπέγραψαν τα δελτία ΠΡΟ-ΠΟ με τα μικρά τους ονόματα και όχι με τα επίθετα τους.

Μιχέλ και Πλάμεν!

Όπως είναι λογικό σε αυτές τις καταστάσεις, ο γενικός αρχηγός της Δόξας ενημέρωσε αμέσως τον προπονητή Πάνο Μάρκοβιτς για το τι είχε συμβεί με τους Βούλγαρους ποδοσφαιριστές της ομάδας τους.

Ο Μάρκοβιτς έδωσε εντολή στον γενικό αρχηγό να επιβεβαιώσει το γεγονός και από την πλευρά των παικτών.

Όταν οι Βούλτσεφ και Τσβέτκωφ βρέθηκαν «τετ-α-τετ» με τον προπονητή τους απάντησαν στο «γιατί» του Μάρκοβιτς ως εξής:

Κοιτάξτε, κ. Μάρκοβιτς… Πιστεύουμε ότι ο ΟΦΗ έχει καλύτερη ομάδα από τη Δόξα και έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει!

Μετά από αυτό ο Πάνος Μάρκοβιτς αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει τους δύο παίκτες στον επικείμενο αγώνα με τον ΟΦΗ. Ήθελε να προλάβει κάθε… παρενέργεια σε περίπτωση που η ομάδα του έχανε από τον ΟΦΗ.

Φυσικά από την ιστορία μας λείπει ο πρόεδρος της Δόξας Γιώργος Χαραλαμπίδης.

Σαν σωστός πρόεδρος πλησίασε τον προπονητή του για να μάθει τις προθέσεις του σχετικά με την χρησιμοποίηση ή μη των δύο παικτών στον αγώνα με τον ΟΦΗ.

Ο διάλογος που ακολουθεί είναι μεταξύ του Χαραλαμπίδη και του Μάρκοβιτς, όπως τον μετέφερε στους δημοσιογράφους ο τεχνικός της ομάδας.

Χαραλαμπίδης: Τι θα κάνεις με τους Βούλγαρους;

Μάρκοβιτς: Δεν πρόκειται φυσικά να τους χρησιμοποιήσω.

Χαραλαμπίδης: Μίλησα μαζί τους και είμαι σίγουρος ότι τους ταρακούνησα. Κατάλαβαν το λάθος τους και με διαβεβαίωσαν ότι θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Νομίζω ότι πρέπει να τους χρησιμοποιήσεις…

Μάρκοβιτς: Άκου να δεις… Εγώ δεν πρόκειται να συνυπάρξω με αυτή την ιστορία. Στην καριέρα μου έχω μάθει να είμαι ηθικός και αν χρειαστεί, θα δώσω ένα ακόμα μάθημα ηθικής! Αυτή τη στιγμή επεμβαίνεις στα καθήκοντα μου και καταπατάς το συμβόλαιο μου!

Ο Χαραλαμπίδης στην συνάντηση του πιο πριν με τους Βούλγαρους παίκτες, τους είχε διαβεβαιώσει ότι θα παίξουν και λίγο πριν ανακοινωθεί η εντεκάδα από τον Μάρκοβιτς έστειλε τον γενικό του αρχηγό για να εκφράσει την επιθυμία του προέδρου, όπως αγωνιστούν κανονικά οι Βούλτσεφ και Τσβέτκωφ!

Τότε ήταν που ο Μάρκοβιτς τα παράτησε όλα και έφυγε από το γήπεδο!

Η Δόξα Δράμας, χωρίς προπονητή, κατέβηκε να παίξει τον αγώνα με τον ΟΦΗ έχοντας κανονικά στη σύνθεση της τους δύο Βούλγαρους παίκτες.

Τους Βούλτσεφ και Τσβέτκωφ!

Και εδώ έρχεται να μπει το κερασάκι της ιστορίας μας.

Η Δόξα Δράμας κατάφερε να κερδίσει τον ΟΦΗ με σκορ 2-0.

Και ποιος σημείωσε τα δύο γκολ των «Δραμινών» στην σημαντική νίκη επί των «Κρητικών»;

Ο Βούλτσεφ!

Τώρα μπορείτε να γελάσετε άφοβα…

Ο Βούλτσεφ, ο οποίος μία μέρα πιο πριν έπαιξε στο ΠΡΟ-ΠΟ την ομάδα του να χάσει από το ΟΦΗ, ήταν αυτός που έκρινε το παιχνίδι και έδωσε τους δύο πόντους στην Δόξα.

Όπως σημείωνε το «Έθνος» της 23ης Φεβρουαρίου 1987 ο Μίχαελ Βούλτσεφ ήταν ο κορυφαίος του αγώνα γιατί… πέτυχε δύο θαυμάσια γκολ, με τα οποία χάρισε τη νίκη στην ομάδα του.  Ταλαιπώρησε σ΄ όλη τη διάρκεια του ματς τους προσωπικούς του αντιπάλους και σπάνια έχασε μονομαχία. Άλλαζε θέσεις δημιουργώντας κενά στην αντίπαλη άμυνα.

Παρά το «κακό» που έκανε στο δελτίο του με τα δύο γκολ που σημείωσε, ο Βούλτσεφ δεν τα πήγε και άσχημα στο ΠΡΟ-ΠΟ που κατέθεσε αυτός και ο συμπαίκτης του Τσβέτκωφ στο χωριό Μήλο της Καβάλας.

Από τις 13 επιλογές, το δελτίο με τις πέντε «διπλές» έπιασε τις 9.

Είναι βέβαιον ότι αν οι δύο παίκτες έπαιζαν φυσιολογικά αποτελέσματα θα έπιαναν «δεκατριάρι»!

Και αυτό γιατί:

Έπαιξαν Χ2 το Καλαμαριά-Απόλλων Αθηνών το οποίο τελείωσε με 4-1.

Έπαιξαν 1 τον ΠΑΣ Γιάννινα με τον Ηρακλή το οποίο τελείωσε με 0-1.

Έπαιξαν Χ την Λάρισα με τον Ολυμπιακό το οποίο τελείωσε με 1-2.

Χάσανε αυτά τα τρία παιχνίδια και φυσικά το δικό τους με τον ΟΦΗ μιας και το είχαν παίξει στάνταρ «2»!

Από τους 7 αγώνες Α΄ εθνικής έπιασαν τους 3 και από τους 6 της Β΄ εθνικής πιάσανε και τους 6!

Αν το ΠΡΟ-ΠΟ είχε μόνο αγώνες Β΄ εθνικής οι Βούλτσεφ και Τσβέτκωφ θα είχαν πολλές πιθανότητες να πιάσουν 13άρι!

Την επόμενη μέρα της «ρήξης» μεταξύ προπονητή και πρόεδρου, οι δύο πλευρές μίλησαν για δύο ώρες, σύμφωνα με το «ρεπορτάζ» της εποχής, προσπαθώντας να βρουν λύση στο θέμα που είχε δημιουργηθεί.

Από την πλευρά του ο Πάνος Μάρκοβιτς ήταν ανένδοτος. Θα συνέχιζε μόνο αν απομακρύνονταν από την ομάδα οι δύο Βούλγαροι παίκτες!

Πρόεδρος και γενικός αρχηγός προσπάθησαν να ανατρέψουν τις ηθικές αρχές του προπονητή Μάρκοβιτς και να τον πείσουν να παραμείνει στην ομάδα, μαζί με τους Βούλγαρους παίκτες.

Η πρόταση προέδρου και γενικού αρχηγού έπεσε στο «κενό» με συνέπεια η Δόξα να μείνει για τρίτη (3η) φορά εκείνη τη σεζόν χωρίς προπονητή.

Δεν ασκήθηκε καμιά πίεση στο κ. Μάρκοβιτς για να χρησιμοποιήσει τους Βούλτσεφ και Τσβέτκωφ. Τόσο εγώ όσο και ο κ.Τσιτσόπουλος εκφράσαμε τη γνώμη μας. Πριν το κάνουμε αυτό μιλήσαμε με τους Βούλγαρους, οι οποίοι μας υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν τα πάντα για να κερδίσει η Δόξα.

Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος Γιώργος Χαραλαμπίδης μετά το τέλος της συνεργασίας του με τον προπονητή Μάρκοβιτς.

Διαβάστε πως δικαιολόγησε το στάνταρ «2» των παικτών του στο δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ:

Οι δύο παίκτες έπαιξαν το ΠΡΟ-ΠΟ ρίχνοντας κορόνα-γράμματα. Πάντα έτσι κάνουν. Και στο ματς με τον Εθνικό είχαν ποντάρει νίκη των αντιπάλων και ο Βούλτσεφ, σημείωσε τρία γκολ σ΄ αυτό το ματς!

Ρίχνοντας κορόνα-γράμματα το κέρμα έπαιζαν ΠΡΟ-ΠΟ οι Βούλγαροι της Δόξας Δράμας το 1987!

Και όταν το κέρμα ήταν εναντίον της ομάδας τους τότε ο Βούλτσεφ έκανε τα παιχνίδια της «ζωής» του σκοράροντας από τη μία και χάνοντας σίγουρα το 13άρι του ΠΡΟ-ΠΟ από την άλλη!

Δείτε τα δύο γκολ του Βούλγαρου επιθετικού από το 4:02 έως και το 4:20.

Μετά την ολοκλήρωση της αγωνιστικής και την νίκη της, η Δόξα βρέθηκε από την τελευταία 16η θέση στην 12η!

Όλες οι ανταγωνίστριες της είχαν χάσει με συνέπεια να αναρριχηθεί στον βαθμολογικό πίνακα.

Παρά την νίκη αυτή επί του ΟΦΗ, με όλα τα «παρατράγουδα», η Δόξα Δράμας δεν κατάφερε στο τέλος της σεζόν να «σώσει» την κατηγορία.

Σε ένα «κολοβό» πρωτάθλημα 27 αγωνιστικών λόγω απεργίας των ομάδων, η Δόξα Δράμας έπεσε κατηγορία και οδηγήθηκε στην Β΄ εθνική.

Αυτή ήταν φίλες και φίλοι η ενδιαφέρουσα θέλουμε να πιστεύουμε «Αθλητική Ιστορία» από το 1987.

Τότε που όλα γίνονταν στον Ελληνικό αθλητισμό.

Οι «Αθλητικές Ιστορίες» θα είναι εδώ να σας παρουσιάζουν ενδιαφέροντα, και ενίοτε παράξενα, θέματα από το παρελθόν!

Μείνετε συντονισμένοι!

Σημ: Στην κεντρική φωτογραφία είναι η Δόξα Δράμας της σεζόν 1987-1988