Αθλητικές Ιστορίες

Αθλητικές Ιστορίες: Οι Κριστώφ Βαζέχα και Όλεγκ Προτάσωφ στη «ζυγαριά» του Γιώργου Φοιρού!

Αθλητικές Ιστορίες: Οι Κριστώφ Βαζέχα και Όλεγκ Προτάσωφ στη «ζυγαριά» του Γιώργου Φοιρού!
Έρευνα-Παρουσίαση: Φώτης Βαϊτσόπουλος

Με το «αιώνιο» ντέρμπι ανάμεσα στον γηπεδούχο Παναθηναϊκό και τον φιλοξενούμενο Ολυμπιακό ασχολούνται οι σημερινές «Αθλητικές Ιστορίες». Όχι αμιγώς με τους δύο αντιπάλους, αλλά με δύο από τους ποδοσφαιριστές τους που έγραψαν την δική τους ιστορία στο Ελληνικό πρωτάθλημα!

Τον Κριστώφ Βαζέχα και τον Όλεγκ Προτάσωφ!

Τους δύο παλαιούς «αστέρες» της Α΄ εθνικής κλήθηκε να συγκρίνει το 1993 ο Γιώργος Φοιρός, ο οποίος την ίδια περίοδο ήταν προπονητής του Άρη.

Αυτό του ζητήθηκε από την πολύ γνωστή αθλητική εφημερίδα «ο Φίλαθλος» στα πλαίσια της ενημέρωσης των αναγνωστών του για το επικείμενο ντέρμπι «αιωνίων» ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.

Ας «ξετυλίξουμε» λοιπόν την ενδιαφέρουσα «Αθλητική Ιστορία» από το παρελθόν.

Ημερομηνία: 2-5-1993

Γήπεδο: Ολυμπιακό Στάδιο

Αντίπαλοι: ΠΑΟ-ΟΣΦΠ

Αγωνιστική: 30η

Πρωταγωνιστές: Βαζέχα-Προτάσωφ

Βρισκόμαστε στον Μάϊο του 1993, όταν στο Ολυμπιακό στάδιο στο Μαρούσι βρέθηκαν αντίπαλοι ο γηπεδούχος Παναθηναϊκός και ο φιλοξενούμενος Ολυμπιακός.

Οι δύο ομάδες πριν την αναμέτρηση της 30ης αγωνιστικής (σε πρωτάθλημα 18 ομάδων) ήταν στην 2η και 4η αντίστοιχα θέση στον βαθμολογικό πίνακα.

Πρώτη ήταν η ΑΕΚ με 66 βαθμούς με τον Παναθηναϊκό να την ακολουθεί «κατά πόδας» έχοντας 65 βαθμούς. Ο Ολυμπιακός αδιάφορος, καθώς είχε 56 βαθμούς, αλλά επικίνδυνος!

Το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο «ντέρμπι» ήταν μεγάλο και στα πλαίσια της ενημέρωσης των αναγνωστών του, ο «Φίλαθλος» ζήτησε από τον προπονητή του Άρη, Γιώργο Φοιρό, ο οποίος είχε αντιμετωπίσει και τις δύο ομάδες ως τεχνικός των «κιτρινόμαυρων», να αναλύσει και να βαθμολογήσει 10 τεχνικά χαρακτηριστικά των «σέντερ-φορ» των δύο ομάδων.

Των Βαζέχα και Προτάσωφ.

Μέχρι την 29η αγωνιστική της περιόδου 1992-1993 ο Κριστώφ Βαζέχα είχε σκοράρει 22 τέρματα σε αντίθεση με τον Όλεγκ Προτάσωφ που είχε 9 με τα «ερυθρόλευκα» του Ολυμπιακού!

Ποια ήταν όμως η γνώμη του Γιώργου Φοιρού για τους Βαζέχα και Προτάσωφ;

Ας δούμε ένα-ένα τα τεχνικά χαρακτηριστικά στα οποία «ζητήθηκε» να δώσει «τα φώτα του» ο τότε προπονητής του Άρη!

ΒΑΖΕΧΑ vs ΠΡΟΤΑΣΩΦ

ΣΟΥΤ

Ποιος από τους δύο είχε καλύτερο και πιο επικίνδυνο «σουτ» έναντι του άλλου;

Ο Γιώργος Φοιρός ανέλυε:

Βαζέχα: Το πλεονέκτημα του είναι ότι χρησιμοποιεί και τα δύο του πόδια με την ίδια ευκολία και λόγω της σπιρτάδας του σουτάρει γρήγορα και τα σουτ είναι περισσότερο επικίνδυνα.

Προτάσωφ: Δε διστάζει να κάνει σουτ και από μακρυά. Υπήρξε μεγάλος κυνηγός αλλά τελευταία είναι πεσμένος και τα σουτ του δεν είναι τόσο φαρμακερά όσο του Πολωνού.

Βαθμολογία από τον Γιώργο Φοιρό;

Βαζέχα 8 – Προτάσωφ 7

ΧΑΜΗΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Ποιος από τους δύο ήταν καλύτερος στο «χαμηλό παιχνίδι»;

Βαζέχα: Τον θεωρώ περισσότερο επικίνδυνο. Είναι κοντός κι έχει καλύτερο κέντρο βάρους που τον ευνοεί στις κινήσεις του, ενώ εκτός από την τεχνική του είναι και γρήγορος.

Προτάσωφ: Δεν είναι τόσο ευέλικτος αλλά ξέρει να χειρίζεται τη μπάλα και να πατάει γερά στο έδαφος. Είναι καλός στο χαμηλό παιχνίδι αλλά όχι σούπερ.

Βαθμολογία:

Βαζέχα 8 – Προτάσωφ 7

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Σύμφωνα με τον τότε προπονητή του Άρη:

Βαζέχα: Δεν έχει σχέση με την ηλικία. Ο Πολωνός τρέχει περισσότερο, ενώ έχει μάθει να μην κάθεται να περιμένει το γκολ αλλά να κυνηγάει τη φάση για να το πετύχει. Κι αυτό απαιτεί φυσική κατάσταση που ο Βαζέχα έχει.

Προτάσωφ: Δεν είναι ο παίκτης που θα κινηθεί μέχρι τη σέντρα για να κάνει παιχνίδι όταν είναι κλεισμένος. Ο Ουκρανός δεν έχει άριστη φυσική κατάσταση και αυτό οφείλετε βέβαια και στους τραυματισμούς που είχε.

Βαθμολογία:

Βαζέχα 9 – Προτάσωφ 7

ΤΕΧΝΙΚΗ

Ποιος από τους δύο είχε καλύτερη «τεχνική» κατάρτιση;

Ο Γιώργος Φοιρός είχε την άποψη του:

Βαζέχα: Είναι αρκετά καλός τεχνίτης. Δε μιλάει, βέβαια, στη μπάλα αλλά ξέρει να τη χειρίζεται όπως πρέπει, σαν ένας καλός κυνηγός.

Προτάσωφ: Τα ίδια ισχύουν και για τον Προτάσωφ. Δεν είναι ο σούπερ τεχνίτης, αλλά κάνει καλά τη δουλειά του.

Η βαθμολογία, για την τεχνική, του προπονητή του Άρη για τους δύο «φορ» ήταν:

Βαζέχα 8 – Προτάσωφ 8

Ισοπαλία στο θέμα της τεχνικής!

ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑ

Ποιος από τους δύο ήταν πιο «ομαδικός»;

Ο Γ.Φοιρός εξηγούσε:

Βαζέχα: Είναι αρκετά ομαδικός ποδοσφαιριστής. Προτιμάει να σιγουρέψει το γκολ παρά να τα κάνει όλα μόνος του. Του αρέσει να κάνει ένα-δύο μέσα στην περιοχή παρά να κάνει μια εντυπωσιακή ενέργεια.

Προτάσωφ: Δεν είναι ατομιστής ο Ουκρανός. Αντίθετα μάλιστα είναι αρκετά ομαδικός και βλέπει τους συμπαίκτες του στο γήπεδο. Άλλωστε δεν είναι ταχύτατος και είναι πιο εύκολο για αυτόν να πασάρει από το να κάνει μόνος του την προσπάθεια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όταν δεν βρει χώρο δε διστάζει να μπει μόνος του στη φάση.

Η βαθμολογία του ήταν:

Βαζέχα 8 – Προτάσωφ 8

Και εδώ ισοπαλία από το Γιώργο Φοιρό.

ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Για την «κίνηση στην περιοχή» των δύο ποδοσφαιριστών, ο τότε προπονητής του Άρη σχολίασε:

Βαζέχα: Είναι σαφώς ανώτερος. Δεν κάθεται ποτέ να περιμένει τη μπάλα και κινείται συνέχεια μέσα στην περιοχή, αλλάζει θέσεις και είναι δύσκολο να τον παρακολουθήσει ο αμυντικός.

Προτάσωφ: Είναι περισσότερο στατικός ποδοσφαιριστής. Συνήθως δεν κάνει την κίνηση στην περιοχή και περιμένει να αξιοποιήσει την ευκαιρία από μπαλιές ακριβείας.

Η βαθμολογία του ήταν:

Βαζέχα 9 – Προτάσωφ 7

ΔΥΝΑΜΗ

Περνάμε στο θέμα της «δύναμης». Ποιος από τους δύο υπερτερούσε;

Ο Γιώργος Φοιρός ανέλυε:

Βαζέχα: Δεν φημίζεται για την δύναμη του. Λόγω των σωματικών του προσόντων δεν είναι ο παίκτης που θα βασιστεί σε αυτό το στοιχείο. Παλεύει όσο μπορεί στην περιοχή με τους σωματώδεις αμυντικούς.

Προτάσωφ: Ούτε ο Προτάσωφ είναι δυνατός ποδοσφαιριστής αν και έχει περισσότερα σωματικά προσόντα. Βασίζεται περισσότερο στην τεχνική παρά στη δύναμη.

Και εδώ είχαμε ισοπαλία σύμφωνα με τον Γιώργο Φοιρό.

Βαζέχα 7 – Προτάσωφ 7

ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Ποιος από τους δύο ήταν πιο «έμπειρος» ποδοσφαιριστής;

Ο Φοιρός εξηγούσε:

Βαζέχα: Είναι στην ίδια ηλικία με τον Ουκρανό. Έχει παίξει με την εθνική Πολωνίας, αλλά η προηγούμενη του η Ρουχ δεν ήταν από τις μεγαλύτερες της χώρας του και δεν είχε μεγάλες ευρωπαϊκές εμπειρίες.

Προτάσωφ: Στον τομέα της εμπειρίας υπερτερεί ο Ουκρανός όχι επειδή είναι μερικούς μήνες μεγαλύτερος από τον Βαζέχα αλλά διότι έχει παίξει στη μεγάλη Σοβιετική ομάδα και με την Δυναμό Κιέβου έπαιξε σε μεγάλα παιχνίδια στην Ευρώπη.

Η βαθμολογία του ήταν:

Βαζέχα 7 – Προτάσωφ 9

Αυτή ήταν η μόνη κατηγορία όπου υπερτερούσε ο Ουκρανός έναντι του Πολωνού!

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Όσων αφορά την «ψυχολογία» των δύο παικτών ο Φοιρός ήταν κάθετος:

Βαζέχα: Με διαφορά πιο μπροστά ο Βαζέχα. Και μόνο ότι βρίσκεται στη δεύτερη θέση του πίνακα των σκόρερ λέει πολλά. Εξάλλου η ομάδα του διεκδικεί το πρωτάθλημα και αυτό τον κάνει να έχει περισσότερες φιλοδοξίες.

Προτάσωφ: Το κακό για αυτόν είναι ότι όχι μόνο δεν σκοράρει με την ίδια ευκολία όπως ο Πολωνός, αλλά δεν έχει παίξει και πολλά παιχνίδια.

Η βαθμολογία του;

Βαζέχα 9 – Προτάσωφ 6

ΨΗΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Ποιος από τους δύο ήταν καλύτερος στο «ψηλό παιχνίδι»;

Ο τότε προπονητής του Άρη έδινε τα «φώτα» του:

Βαζέχα: Έχει μεγάλη αλτικότητα. Μπορεί να είναι κοντός για σέντερ φορ, ωστόσο, ξέρει να παίρνει καλές θέσεις και να κερδίζει πολλές φορές τις μονομαχίες με τους αντιπάλους του και ψηλότερους αμυντικούς.

Προτάσωφ: Αν και ψηλότερος από τον Πολωνό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κεφαλοσφαιριστής. Ο Ουκρανός χάνει τις περισσότερες εναέριες μονομαχίες από τους αντιπάλους του.

Έτσι στην βαθμολόγηση του ο Γ.Φοιρός έδωσε:

Βαζέχα 8 – Προτάσωφ 7

Αυτές ήταν φίλες και φίλοι οι 10 κατηγορίες στις οποίες μίλησε και βαθμολόγησε για λογαριασμό του «Φίλαθλου» ο τότε προπονητής του Άρη, Γιώργος Φοιρός.

Στο σύνολο της βαθμολογίας του υπερτερούσε ο Κριστώφ Βαζέχα.

Μάζεψε 81 πόντους έναντι 73 του Όλεγκ Προτάσωφ!

Ήταν στα «μάτια» και στο «μυαλό» του Γιώργου Φοιρού καλύτερο «σέντερ-φορ» από τον Προτάσωφ.

Εσείς συμφωνείτε με τα σχόλια και την βαθμολογία του Γιώργου Φοιρού;

Οι δύο «μονομάχοι» αγωνίστηκαν και πρωταγωνίστησαν στο παιχνίδι της 2ας Μαΐου του 1993 στο Ολυμπιακό στάδιο.

Ο Κριστώφ Βαζέχα σημείωσε δύο (2) τέρματα και ο Προτάσωφ ένα (1).

Παρά την προσωπική νίκη του Πολωνού, ο Προτάσωφ και οι συμπαίκτες του ήταν αυτοί που έφυγαν νικητές από το Ολυμπιακό στάδιο.

Ο Ολυμπιακός νίκησε με 2-3 και ουσιαστικά στέρησε από τον «αιώνιο» αντίπαλο τον τίτλο της σεζόν 1992-1993.

Δείτε τα γκολ, τις κυριότερες φάσεις και δηλώσεις από το παιχνίδι!