News

Αθλητικές Ιστορίες: Νίκη Μπακογιάννη – Το πέταγμα στον έβδομο «Ουρανό»

Αθλητικές Ιστορίες: Νίκη Μπακογιάννη – Το πέταγμα στον έβδομο «Ουρανό»
Έρευνα-Παρουσίαση: Φώτης Βαϊτσόπουλος

Στις 3 Αυγούστου 1996, στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών διεξάγονταν ο τελικός του άλματος εις ύψος Γυναικών, με τη συμμετοχή της Ελληνίδας πρωταθλήτριας Νίκης Μπακογιάννη.

Σταθερή σε άλματα πάνω από το 1.90μ. από το 1991, η Νίκη Μπακογιάννη είχε εξασφαλίσει την είσοδο της στον τελικό μιας και είχε ξεπεράσει με άνεση το όριο του προκριματικού που ήταν το 1.93μ.. Είχε ταξιδέψει στην Ατλάντα με ατομικό ρεκόρ 1.97μ. και δεν συγκαταλέγονταν στα φαβορί του αγώνα.

Η ίδια, αλλά και ο προπονητής της Γιάννης Κουτσογιαννόπουλος, ήταν αρκετά αισιόδοξοι πριν τον τελικό.

«Με ένα άλμα στα 2μ. ανεβαίνω στο βάθρο. Ελπίζω να τα καταφέρω» δήλωνε η Νίκη πριν τον μεγάλο τελικό.

Στον μεγάλο τελικό του άλματος εις ύψος, η Ν.Μπακογιάννη ξεκίνησε πηδώντας το 1.80μ. και συνέχισε με επιτυχία στο 1.85μ..

Στην επόμενη προσπάθεια της στο 1.90μ. η πρωταθλήτρια μας από την Λαμία είχε την πρώτη της αποτυχία ρίχνοντας τον πήχη στην πρώτη προσπάθεια. Το πέρασε με την δεύτερη για να συνεχίσει ακάθεκτη τον αγώνα της.

Η Ελληνίδα αθλήτρια σε πολύ κατάσταση, ξεπέρασε με την πρώτη προσπάθεια τόσο το 1.93μ. όσο και το 1.96μ. φτάνοντας έναν μόλις πόντο μακριά από το Πανελλήνιο ρεκόρ που ήταν 1.97μ. και το οποίο κατείχε η ίδια. Με το 1.96 που είχε επιτύχει, ήταν ήδη μέσα στις 8 καλύτερες αθλήτριες του τελικού.

Για να διεκδικήσει μετάλλιο, όπως το ονειρεύονταν η Νίκη Μπακογιάννη, έπρεπε να κάνει Πανελλήνιο ρεκόρ. Σε άλλη περίπτωση η Ελληνίδα πρωταθλήτρια θα αποχωρούσε από την συνέχεια του τελικού.

Το 1.99μ. ήταν ταυτόχρονα και κριτήριο συνέχειας στον αγώνα και για τις αντιπάλους τις Νίκης Μπακογιάννη. Κάθε αποτυχημένη προσπάθεια ήταν και ένα βήμα μακριά από το μετάλλιο.

Για την Λαμιώτισα πρωταθλήτρια ήταν μία σπουδαία στιγμή.

Με υπέροχο καλπασμό και τεχνική η Νίκη Μπακογιάννη φώναξε παρούσα στην διεκδίκηση ενός μεταλλίου.

Πηδώντας με την δεύτερη προσπάθεια το 1.99μ., η υπέροχη Νίκη έκανε Πανελλήνιο ρεκόρ ενώ ταυτόχρονα συνέχιζε την προσπάθεια για να κρεμάσει στο λαιμό της ένα μετάλλιο. Ήταν πλέον πολύ κοντά.

Μετά την ολοκλήρωση όλων των προσπαθειών των αθλητριών στο 1.99μ., πέντε μόλις αθλήτριες είχαν περάσει το ύψος. Αυτές ήταν η παγκόσμια ρέκορντγουμαν Βουλγάρα Στέφκα Κωνσταντίνοβα, η οποία δεν είχε άκυρη προσπάθεια, η Ουκρανή Ίνα Μπαμπάκοβα που και αυτή δεν είχε άκυρη προσπάθεια, η Ρωσίδα Γιέλενα Γκουλιάγεβα, η Νίκη Μπακογιάννη και η Ιταλίδα Αντονέλλα Μπεβιλάουα. Ας κρατήσουμε αυτό το όνομα της Ιταλίδας πρωταθλήτριας. Θα την συναντήσουμε και στην συνέχεια του κειμένου.

Η Ρουμάνα Ασταφέϊ και η Ρωσίδα Μότκοβα μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια τους στο 1.99μ. άφησαν τις δύο επόμενες προσπάθειες τους για τα 2.01μ., ύψος το οποίο θα έδινε και τα μετάλλια.

Η μεγάλη πρόκληση για κάθε αθλήτρια του ύψους έφτανε στην κορύφωση της. Το μετάλλιο ήταν τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά.

Οι Ολυμπιακοί αγώνες, η κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη, δίνουν την ευκαιρία για διάκριση μόνο κάθε 4 χρόνια. Πόσοι και πόσοι κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες απέτυχαν υπό το βάρος αυτών των αγώνων.

Η πρόκληση των 2.01μ. ήταν μεγάλη για όλες τις αθλήτριες, όχι μόνο για την Νίκη Μπακογιάννη. Τα 2μ. ήταν ένα ύψος που ίσως δοκίμαζε στις προπονήσεις της η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, ποτέ όμως δεν είχε βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση σε πραγματικό αγώνα.

Ντυμένη στα λευκά με γαλάζιες γραμμές και αποχρώσεις στα αθλητικά της ρούχα, η Ν. Μπακογιάννη, απέτυχε στην πρώτη της προσπάθεια στα 2.01μ.. Από την άλλη τόσο η Στέφκα Κωνσταντίνοβα όσο και η Ουκρανή Ίνα Μπαμπάκοβα, τα φαβορί του αγώνα, περνούσαν με άνεση το συγκεκριμένο ύψος. Οι υπόλοιπες αθλήτριες, απέτυχαν και αυτές στα 2.01μ., στην πρώτη τους προσπάθεια.

Όταν ήρθε η σειρά της πρωταθλήτριας μας από την Λαμία για την δεύτερη προσπάθεια της στα 2.01μ., η αγωνία όλων ήταν στο κατακόρυφο. Αν κατάφερνε να περάσει το συγκεκριμένο ύψος, πέρα από νέο Πανελλήνιο ρεκόρ, θα της έδινε και το πολυπόθητο μετάλλιο.

Με ζωγραφισμένη στο πρόσωπο της την πίστη για μετάλλιο η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του άλματος εις Ύψος, μέτραγε με τα μάτια της τα βήματα που θα έπρεπε να κάνει κατά την διάρκεια του άλματος. Ήταν σίγουρη ότι το ανυπέρβλητο εμπόδιο των 2.01μ. μπορούσε να το περάσει.

Όταν ξεκίνησε την δεύτερη προσπάθεια της στα 2.01μ. τα μάτια όλων ήταν πάνω της. Κάθε διασκελισμός της Μπακογιάννη ήταν ένα βήμα πιο κοντά προς το μετάλλιο.

Μετά από 8 βήματα και με ένα δυνατό πάτημα στο ταρτάν του γηπέδου της Ατλάντα, η Νίκη Μπακογιάννη χωρίς να αγγίξει καθόλου τον πήχη, πέρασε με επιτυχία τα 2.01μ., κάνοντας ταυτόχρονα νέο (2ο στον ίδιο αγώνα) Πανελλήνιο ρεκόρ στο ύψος.

Για πρώτη φορά στην ζωή της, στον πιο σημαντικό αγώνα της ζωής της, η Νίκη Μπακογιάννη πέρναγε το όριο των 2μ. στο ύψος Γυναικών. Ήταν πλέον στο κλαμπ των 2μ..

Ταυτόχρονα όμως της έδινε αυτό που ονειρεύεται κάθε αθλητής και αθλήτρια. Ένα Ολυμπιακό μετάλλιο.

Το είχε πιστέψει πρώτα η ίδια όταν δήλωνε πριν τον αγώνα ότι…ένα άλμα στα 2μ. θα μου δώσει ένα μετάλλιο.

Μπορείτε να δείτε το άλμα της Νίκης στα 2.01μ. εδώ

Μετά την ολοκλήρωση των προσπαθειών όλων των αθλητριών μόλις 3 αθλήτριες είχαν καταφέρει να υπερβούν τα 2.01μ.. Ανάμεσα σε αυτές τις τρεις ήταν και η Νίκη Μπακογιάννη, για την οποία όλοι οι αθλητικογράφοι θέλανε να μάθουν περισσότερα. Δεν είχε διεθνείς επιτυχίες μέχρι τότε, πέρα από το αργυρό μετάλλιο, την ίδια χρονιά, στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου.

Για την Νίκη Μπακογιάννη δεν είχε τελειώσει ακόμη ο αγώνας. Μπορεί να είχε εξασφαλίσει το Χάλκινο μετάλλιο όμως δεν είχε πει ακόμη την τελευταία της λέξη.

Ο αγώνες είχε ακόμη τρεις προσπάθειες στα 2.03μ. που ήταν το επόμενο άλμα.

Η πρώτη που πέρασε τα 2.03μ. ήταν η παγκόσμια ρέκορντγουμαν Στέφκα Κωνσταντίνοβα. Μία κλάση από μόνη της η Βουλγάρα πρωταθλήτρια, είχε περάσει όλα της τα άλματα με την πρώτης της προσπάθεια.

Οι επόμενες που προσπάθησαν στα 2.03μ. ήταν η Ελληνίδα πρωταθλήτρια και η Ουκρανή Ίνα Μπαμπάκοβα.

Τόσο η Μπακογιάννη, όσο και η Μπαμπάκοβα, απέτυχαν να περάσουν το συγκεκριμένο ύψος στις δύο πρώτες προσπάθειες. Έμενε μία τελευταία προσπάθεια.

Αν και οι δύο αθλήτριες έριχναν για τρίτη φορά τον πήχη, ο αγώνας θα τελείωνε με πρώτη την Βουλγάρα Κωνσταντίνοβα, δεύτερη τον Ουκρανή Μπαμπάκοβα και τρίτη την Ελληνίδα Μπακογιάννη.

Εκείνη το βράδυ, στον ωραιότερο αγώνα της ζωής της, η Νίκη Μπακογιάννη κατάφερε να γίνει Αργυρή Ολυμπιονίκης στο άλμα εις Ύψος, περνώντας με την 3η προσπάθεια τα 2.03μ., αναγκάζοντας την Χρυσή Ολυμπιονίκη και κάτοχο μέχρι τις μέρες μας του παγκόσμιου ρεκόρ στο Ύψος των Γυναικών Στέφκα Κωνσταντίνοβα να την χειροκροτήσει, μη πιστεύοντας στα μάτια της με τα απανωτά ρεκόρ που σημείωνε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια.

Ξεπερνώντας τα 2.03μ. η Νίκη Μπακογιάννη κατέρριπτε για 3η συνεχόμενη φορά το Πανελλήνιο ρεκόρ, μέσα σε λίγη ώρα. Είχε ταξιδέψει στην Ατλάντα ως κάτοχος της πανελλήνιας επίδοσης με 1.97μ. και κατάφερε πρώτα να ξεπεράσει το 1.99μ. με την δεύτερη προσπάθεια, τα 2.01μ. επίσης με την δεύτερη προσπάθεια και τέλος τα 2.03μ. με την τρίτη προσπάθεια.

Η Ουκρανή Μπαμπάκοβα, η οποία μέχρι τα 2.01μ. είχε περάσει όλα τα ύψη χωρίς να χάσει προσπάθεια, δεν τα κατάφερε στα 2.03μ.. Η αποτυχία της έδινε στην Μπακογιάννη την δεύτερη θέση και το Αργυρό μετάλλιο.

Το Χρυσό μετάλλιο θα κρίνονταν στα 2.05μ., ύψος που είχε περάσει δεκάδες φορές η Στέφκα Κωνσταντίνοβα. Από την άλλη είναι αμφίβολο αν η Ελληνίδα πρωταθλήτρια είχε δοκιμάσει να περάσει το ύψος έστω και στην προπόνηση.

Στην πρώτη τους προσπάθεια στα 2.05μ. και οι δύο αθλήτριες απέτυχαν. Έριξαν τον πήχη, αφήνοντας χαραμάδες ελπίδας στην πρωταθλήτρια μας να διεκδικήσει ακόμη και το Χρυσό.

Αυτές οι χαραμάδες ελπίδας για το Χρυσό, έκλεισαν μόλις η πολύπειρη Στέφκα πέρασε με χαρακτηριστική άνεση τα 2.05μ., ύψος που είχε περάσει πολλές φορές στη ζωή της.

Για την Μπακογιάννη ο αγώνας είχε κριθεί.

Ήταν πλέον αδύνατον να πάρει το Χρυσό μετάλλιο καθώς θα έπρεπε να αφήσει τα 2.05μ. και να δοκιμάσει να περάσει με την πρώτη τα 2.07μ. που ήταν το επόμενο ύψος.

Η Νίκη προτίμησε να δοκιμάσει να περάσει τα 2.05μ. κάνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ, παρά να διεκδικήσει να περάσει με την πρώτη το ανυπέρβλητο ύψος των 2 μέτρων και 7 εκατοστών.

Παρά τις ομολογουμένως καλές προσπάθειες στα 2.05μ. η Νίκη Μπακογιάννη δεν κατάφερε να υπερβεί και αυτό το ύψος.

Απέτυχε και στις 3 προσπάθειες της αλλά μπήκε στις καρδιές εκατομμυρίων τηλεθεατών που παρακολούθησαν τον αγώνα της εκείνο το βράδυ του Αυγούστου του 1996.

Το 2.03 παραμένει μέχρι και σήμερα πανελλήνιο ρεκόρ γυναικών στο Ύψος.

Μετά τον αγώνα η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του Ύψους δήλωσε:

Η Κωνσταντίνοβα ήθελε το χρυσό περισσότερο. Είναι μεγάλη αθλήτρια, έχει κάνει παγκόσμια ρεκόρ, τόσες επιτυχίες, δεν είχε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Το ήθελε πολύ. Δεν κερδιζόταν. Είχε έλθει γι΄αυτό.

Η Νίκη Μπακογιάννη σε αυτόν τον αγώνα, κατάφερε να πηδήξει 33 πόντους πάνω από το ύψος της που είναι 1.70μ., δημιουργώντας έτσι ένα ιδιότυπο ρεκόρ αθλήτριας που έχει ξεπεράσει το ύψος της κατά 33 ολόκληρους πόντους!

Η Στέφκα Κωνσταντίνοβα, για παράδειγμα, κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ με 2.09μ., έχει ύψος 1.80. Αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη προσπάθεια της ζωής της, κατάφερε να περάσει κατά 29 πόντους το δικό της ύψος.

Παρακολουθήστε το άλμα της Νίκης Μπακογιάννη στα 2.03.

Από την στιγμή που τελείωσε ο αγώνας ο παγκόσμιος θαυμασμός για την Ελληνίδα αθλήτρια και τις παγκόσμιες επιδόσεις που πέτυχε, ήταν μεγάλος.

Ο απεσταλμένος της γαλλικής «Εκίπ» Ζιλ Κανάρ έγραψε αμέσως μετά τον αγώνα …βελτίωσε το ρεκόρ της κατά έξι εκατοστά. Αυτή η άγνωστη αθλήτρια από την Ελλάδα, που μόνο ο προπονητής της, ο μακρυμάλλης Γιάννης Κουτσογιαννόπουλος, είχε προβλέψει αυτόν τον θρίαμβο, πήδηξε έξι εκατοστά πάνω από το ατομικό της ρεκόρ. Φαίνεται ότι οι ιέρειες στην Αρχαία Ολυμπία στάθηκαν στο πλευρό της Νίκης για να διατηρηθεί αναμμένη η Ολυμπιακή φλόγα.

Μπορεί η παγκόσμια δημοσιογραφία να αποθέωνε την Ελληνίδα Ολυμπιονίκη, στην Ιταλία όμως τα είχαν βάψει μαύρα.

Η Ιταλίδα Αντονέλα Μπεβιλάκουα, η 4η του τελικού, δεν μπορούσε να χωνέψει το γεγονός ότι η Μπακογιάννη ανέβηκε στο βάθρο των νικητριών. Με δηλώσεις της στην Ιταλική «Γκαζέτα ντε λο Σπορ» αμφισβήτησε τις προσπάθειες της Ελληνίδας πρωταθλήτριας.

Η Μπακογιάννη είναι ένα σκάνδαλο και όχι φυσιολογικόμονολογούσε η Ιταλίδα πρωταθλήτρια, η οποία είχε ξεχάσει ότι είχε πιαστεί ντοπαρισμένη λίγο πριν τους Ολυμπιακούς. Αγωνίστηκε με ειδική άδεια από την ΔΟΕ και μετά τους αγώνες της ακυρώθηκε η 4η θέση που κατέλαβε στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα, λόγω χρήσης εφεδρίνης. Η αθλήτρια που αποδείχτηκε ντοπέ, κατηγορούσε συναθλήτρια της για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Στην επιστροφή της στην Ελλάδα 3 μέρες αργότερα, η Νίκη Μπακογιάννη αλλά και οι υπόλοιποι Ολυμπιονίκες, γνώρισαν την αποθέωση από τους Αθηναίους που κατέκλισαν το Παναθηναϊκό στάδιο.

Αναγνωρίζοντας σε όλους την υπερπροσπάθεια που κάνανε για να φέρουν στην Ελλάδα ένα μετάλλιο, οι 80.000 θεατές στο Παναθηναϊκό στάδιο δεν σταμάτησαν στιγμή να επευφημούν τους Έλληνες Ολυμπιονίκες. Ανάμεσα τους και την Νίκη Μπακογιάννη.

Ο προπονητής της Γιάννης Κουτσογιαννόπουλος δήλωσε μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα τα εξής:

Λίγο πριν τον τελικό και στις οκτώμισι το πρωί πήδησε στην προπόνηση ένα μέτρο και ενενήντα τρία εκατοστά (1.93μ.). Περιμέναμε λοιπόν ένα άλμα στα 2 μέτρα, ενώ αν πήδαγε ένα και ογδόντα πέντε (1.85μ.) τότε θα περιμέναμε περίπου ένα και ενενήντα πέντε (1.95μ.).

Αυτό το άλμα πάνω από τα 2 μέτρα, έβαλε την Νίκη Μπακογιάννη στο άλμπουμ με τις σημαντικότερες στιγμές των Ελληνίδων και Ελλήνων πρωταθλητών σε Ολυμπιακούς αγώνες.

Έγινε η δεύτερη Ελληνίδα, μετά την Βούλα Πατουλίδου, με Ολυμπιακό μετάλλιο στον στίβο.

Η συνέχεια για την Ελληνίδα πρωταθλήτρια δεν ήταν ανάλογη της επιτυχίας που έφερε από την Ατλάντα. Οι πολλοί τραυματισμοί δεν της επέτρεψαν να επαναλάβει τις σπουδαίες επιδόσεις της Ατλάντα. Στην Αθήνα το 2004 συμμετείχε στον προκριματικό του ύψους χωρίς να καταφέρει να περάσει στον τελικό.

Η επίδοση της όμως στην Ατλάντα θα μνημονεύετε εσαεί από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες λάτρεις του στίβου και των Ολυμπιακών αγώνων.