Αθλητικές Ιστορίες

Αθλητικές Ιστορίες: Η επιστολή του Σωκράτη Κόκκαλη στα “Σπορ” του Βορρά!

Αθλητικές Ιστορίες: Η επιστολή του Σωκράτη Κόκκαλη στα “Σπορ” του Βορρά!
Έρευνα-Παρουσίαση: Φώτης Βαϊτσόπουλος

Ήταν το 1993 όταν ο πολύπαθος Ολυμπιακός των «πέτρινων χρόνων», πέρναγε στα χέρια ενός από τους πιο δυνατούς επιχειρηματίες εκείνης της εποχής, τον Σωκράτη Κόκκαλη.

Μέσα σε μία τριετία ο Σ.Κόκκαλης άλλαξε τον Ολυμπιακό, ο οποίος παρά το πολύ καλό υλικό που διέθετε δεν μπορούσε να κατακτήσει το πρωτάθλημα, και με κίνηση «ματ» την έλευση του Ντούσαν Μπάγεβιτς το καλοκαίρι του 1996 στο «λιμάνι» ξεκίνησε την «αυτοκρατορία» του «θρύλου» της Ελλάδος.

Τελικός απολογισμός μέχρι το 2010, όταν παρέδωσε τη «σκυτάλη» στον Βαγγέλη Μαρινάκη, 12 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα στα 17 χρόνια που ήταν στο «τιμόνι» του Ολυμπιακού!

Υπό την προεδρία του ο Ολυμπιακός μεγάλωσε σε Ελλάδα και Ευρώπη και έφερε στα μέρη μας και έντυσε στα «ερυθρόλευκα» πολλούς και σπουδαίους ξένους και Έλληνες ποδοσφαιριστές.

Όμως οι «Αθλητικές Ιστορίες» δεν είναι εδώ για να ξεδιπλώσουν τις επιτυχίες των «ερυθρόλευκων» επί Σωκράτη Κόκκαλη.

Έχουν γίνει τόσα ειδικά αφιερώματα για τον Ολυμπιακό του Σ.Κόκκαλη που δεν έχει σημασία ένα ακόμη.

Οι «Αθλητικές Ιστορίες» όπως γνωρίζουν οι φανατικοί της στήλης, ψάχνουν πάντα στον «δαιδαλώδη» κόσμο των εφημερίδων να αποδελτιώσουν μικρά αλλά ενδιαφέροντα δημοσιεύματα που δεν είναι πολύ γνωστά στο ευρύτερο κοινό.

Ας πάμε λοιπόν στην ποδοσφαιρική Ελλάδα του 1995, πριν ακόμη ο Ολυμπιακός του Κόκκαλη αρχίσει να «σαρώνει» τα πάντα!

Συγκεκριμένα μεταφερόμαστε στον Μάρτιο του 1995, όταν στην εφημερίδα «Σπορ» της Θεσσαλονίκη ο Σωκράτης Κόκκαλης χαρακτηρίζονταν ως ο μεγαλύτερος εχθρός του ΠΑΟΚ!

Μικρός ο κόσμος, το δημοσίευμα έφτασε και στον Σωκράτη Κόκκαλη ο οποίος θέλησε να απαντήσει στην γνωστή εφημερίδα της Βορείου Ελλάδος!

Και το έκανε με τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο.

Στέλνοντας απαντητική επιστολή στην εφημερίδα!

Όπως σημείωνε ο «Ελεύθερος Τύπος» στις 4 Μαρτίου του 1995, απ΄ όπου «αλιεύσαμε» το δημοσίευμα για την επιστολή του Σ.Κόκκαλη, ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού προσπάθησε να αλλάξει το «στάτους-κβο» στις παραδοσιακά «εχθρικές» σχέσεις του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό!

Τι έγραφε ο Σωκράτης Κόκκαλης στην επιστολή του προς τα «Σπορ» του Βορρά με διάθεση να τερματίσει τις κακές σχέσεις των δύο ομάδων;

Είναι λάθος να θεωρείται τον πρόεδρο του Ολυμπιακού ότι είναι αυτόματα ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του ΠΑΟΚ!

Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ είναι δύο από τα ιστορικότερα σωματεία και έχουν πολλές ομοιότητες!

Έξω από τους αγωνιστικούς χώρους δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν!

Μέσα διεκδικούν τη νίκη!

Είναι φυσικό ηγεσία και φίλαθλοι κάθε ομάδας να τη θέλουν δική τους!

Μοναδική επιδίωξη μας είναι να την κερδίζει ο καλύτερος!!!

Δεν γνωρίζουμε αν αυτά που αντιγράψαμε παραπάνω είναι το σύνολο της επιστολής του Κόκκαλη προς την εφημερίδα της Θεσσαλονίκης.

Είναι όμως αρκετά για να καταλάβουμε ότι ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού απευθύνθηκε στο «θυμικό» των ΠΑΟΚτσήδων οι οποίοι δεν ξεχνούσαν τον τρόπο που προσπάθησε στο παρελθόν ο Ολυμπιακός να αποκτήσει από τον «Δικέφαλο» τον νεαρό 20χρονο Γιώργο Κούδα!

Φυσικά οι φίλοι του ΠΑΟΚ δεν είχαν ξεχάσει και την αγορά από τον Κοσκωτά του προπονητή Λίμπρεχτς και του ποδοσφαιριστή Μπανιώτη μόλις λίγες μέρες μετά το εντυπωσιακό ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 6-1 που έγινε στο γήπεδο των Σερρών το 1987.

Στο πρόσωπο λοιπόν του προέδρου του Ολυμπιακού η εφημερίδα έβλεπε τον μεγαλύτερο εχθρό του ΠΑΟΚ!

Ο νέος τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού προσπάθησε μέσω της επιστολής του να «χτίσει» καλές σχέσεις με τον ΠΑΟΚ. Προσπάθησε να φέρει στα «μέτρα» του τον κόσμο του ΠΑΟΚ γράφοντας ότι τα δύο σωματεία είχαν πολλές ομοιότητες!

Σωστός ο Σωκράτης Κόκκαλης με τη διαφορά ότι στη μία ομάδα τα τρόπαια δεν χωράνε στην τροπαιοθήκη της και στην άλλη είναι στη βιτρίνα τους λιγότερα από αυτά που θα έπρεπε!

Για τον τότε πρόεδρο του Ολυμπιακού οι δύο ομάδες δεν είχαν τίποτα να χωρίσουν έξω από τους αγωνιστικούς χώρους, ενώ εντός γηπέδου διεκδικούσαν μόνο τη νίκη.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης ολοκλήρωνε τη επιστολή του γράφοντας ότι η μόνη επιδίωξη του ίδιου και του Ολυμπιακού ήταν να κερδίζει μόνο ο καλύτερος!!!

Γιατί όμως Σωκράτης Κόκκαλης έγραψε αυτή την επιστολή προς τα «Σπορ» του Βορρά;

Στην εποχή που γράφονταν η επιστολή Κόκκαλη, «κουμάντο» στο Ελληνικό ποδόσφαιρο έκαναν ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ.

Αυτά τα δύο σωματεία είχαν τις καλύτερες ομάδες και μονοπωλούσαν τα πρωταθλήματα.

Ο Ολυμπιακός του Σωκράτη Κόκκαλη δεν είχε βρει ακόμη τα «βήματα» του και κάθε ανοικτό μέτωπο έπρεπε να κλείσει!

Και η «κόντρα» με τον ΠΑΟΚ που κρατούσε από το 1966 έπρεπε να διευθετηθεί!

Η προσπάθεια προσέγγισης των φίλων του ΠΑΟΚ από τον τότε πρόεδρο του Ολυμπιακού μάλλον έπεσε στο κενό!

Αν κρίνουμε από την αντιμετώπιση που είχε ο Ολυμπιακός από τον κόσμο του ΠΑΟΚ στην πορεία των χρόνων, η επιστολή του Σωκράτη Κόκκαλη όχι μόνο δεν καλυτέρευσε τις παραδοσιακά «προβληματικές» σχέσεις των δύο ομάδων αλλά ίσα-ίσα αντιμετωπίστηκε με «καχυποψία» από τον κόσμο του ΠΑΟΚ.

Σχεδόν 17 χρόνια αργότερα η ίδια εφημερίδα έγραφε.

Ο Ολυμπιακός του Σωκράτη Κόκκαλη από το 1998 και μέχρι το 2010, έχτισε μία παράδοση εναντίον του ΠΑΟΚ που όμοια της δεν είχε υπάρξει στην πρότερη ιστορία των δύο ομάδων!

Ειδικά μέσα στην Τούμπα ο Ολυμπιακός του Σωκράτη Κόκκαλη έκανε «επίδειξη» δύναμης και κατάφερνε στις περισσότερες των περιπτώσεων να φεύγει με το «διπλό»!

Όπως έγραφε και ο Σωκράτης Κόκκαλης στο τέλος της επιστολής του προς τα «Σπορ» του Βορρά η μόνη επιδίωξη του ίδιου και του Ολυμπιακού ήταν να κερδίζει μόνο ο καλύτερος!!!