Γνωρίζατε ότι… το 1998 ο Πανσερραϊκός νίκησε με 4-9 μέσα στην έδρα του Λεβαδειακού;
Ο Πανσερραϊκός ήταν η ευχάριστη έκπληξη της 2ης αγωνιστικής της Super League καθώς κατάφερε να αποσπάσει ισοπαλία με 1-1 μέσα στην έδρα της πρωταθλήτριας και κυπελλούχου ΑΕΚ. Η ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία κατάφερε να σκοράρει μόλις στα 44 πρώτα δευτερόλεπτα και παρά την ισοφάριση της ΑΕΚ από τον Γκατσίνοβιτς, άντεξε και έφυγε με τον υπερπολύτιμο βαθμό από την Opap Arena.
Το νέο «Γνωρίζατε ότι…» βρήκε την ευκαιρία για να σας αναδείξει ένα θέμα από το 1998, όταν τα «λιοντάρια» του Πανσερραϊκού, αν και αγωνίζονταν στην Β΄ εθνική, κατάφεραν να κερδίσουν εκτός έδρας τον Λεβαδειακό με το εντυπωσιακό 4-9!
Το ερώτημα λοιπόν είναι:
Θα πληρώνατε εισιτήριο αν γνωρίζατε ότι θα δείτε ούτε λίγο ούτε πολύ 13 γκολ από δύο ποδοσφαιρικές ομάδες;
Εμείς θα πληρώναμε ακόμη και αν το παιχνίδι ήταν φιλικό ή κάποιας ερασιτεχνικής κατηγορίας. Γιατί η αλήθεια είναι ότι δύσκολα κάποιος στην ζωή θα έχει την ευκαιρία να δει 13 γκολ σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι.
Οι διαθέσιμες εφημερίδες της εποχής δεν μας πληροφορούν για το πόσοι θεατές κατάφεραν να παραβρεθούν στο παιχνίδι που έμεινε στην ιστορία για τα 13 γκολ συνολικά που σημειώθηκαν. Μικρό το το κακό θα λέγαμε.
Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή… για να δούμε πως φτάσαμε σε αυτό το εντυπωσιακό σκορ.
ΣΕΖΟΝ 1997-1998 – Β΄ ΕΘΝΙΚΗ
Βρισκόμαστε στον Μάρτιο του 1998 όταν το πρωτάθλημα της Β΄ εθνικής βρίσκονταν στην κορύφωση του, με πολλές ομάδες να διεκδικούν τις θέσεις που οδηγούσαν στη πρώτη Εθνική κατηγορία.
Ανάμεσα τους και ο Πανσερραϊκός του προπονητή Νίκου Γαβριηλίδη, ο οποίος ήθελε να πάρει το «διπλό» στην έδρα του Λεβαδειακού που πάλευε για τη «σωτηρία» του.
Η τοπική ομάδα είχε προπονητή τον Γιάννη Γούναρη και δεν βρίσκονταν σε καλό «φεγγάρι».
Αντίθετα ο Πανσερραϊκός είχε καλούς ποδοσφαιριστές, σε καλή ηλικία, και ήθελε οπωσδήποτε τη νίκη για να παραμείνει στις πρώτες θέσεις που οδηγούσαν στην Α΄ εθνική.
Παρά το γεγονός ότι ο Πανσερραϊκός ήταν το λογικό «φαβορί» του παιχνιδιού, κανείς δεν περίμενε το «πάρτι» που θα έστηνε στην έδρα του Λεβαδειακού.
Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η ομάδα των Σερρών θα σημείωνε 9 τέρματα και από την άλλη η ομάδα του Λεβαδειακού 4 γκολ.
Αλλά στο ποδόσφαιρο όλα μπορούν να συμβούν…
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 4 – ΠΑΝΣΕΡΡΑΙΚΟΣ 9
Το ιστορικό αυτό παιχνίδι που μνημονεύεται χρόνια μετά, έγινε στις 29 Μαρτίου του 1998 για την 25η αγωνιστική της Β΄ εθνικής.
Ο γηπεδούχος Λεβαδειακός ήταν 15ος στη βαθμολογία σε σύνολο 18 ομάδων, έχοντας 21 βαθμούς. Αντίθετα ο Πανσερραϊκός ήταν 5ος και είχε συγκεντρώσει 40 βαθμούς.
Έτσι και οι δύο ομάδες ήθελαν τους τρεις βαθμούς για τους δικούς τους στόχους η κάθε μία.
Μέχρι τότε η ομάδα των Σερρών είχε πετύχει μεγάλες νίκες στο πρωτάθλημα.
Είχε καταφέρει να κερδίσει με 7-1 την Καστοριά εντός έδρας ενώ είχε νικήσει με… 2-7 μέσα στην έδρα του Παναργειακού.
Μάλιστα με 49 γκολ, πριν τον αγώνα με τον Λεβαδειακό, είχε την καλύτερη επίθεση της κατηγορίας. Είχε δηλαδή επιθετική φιλοσοφία και προσπαθούσε να ικανοποιήσει το φίλαθλο κοινό με όσα περισσότερα τέρματα μπορούσε.
Από την άλλη ο γηπεδούχος Λεβαδειακός δεν είχε επιδείξει κάποια μεγάλη ήττα είτε εντός έδρας είτε εκτός.
Κανείς δεν περίμενε ότι η ομάδα της Λειβαδιάς θα δέχονταν 9 γκολ και μάλιστα εντός έδρας!
Η αρχή έγινε στο 4ο λεπτό όταν ο Γιοβάνοβιτς έβαλε μπροστά την ομάδα των Σερρών η οποία δύο (6ο) λεπτά αργότερα έκανε το 0-2 με τον Ηπειρώτη. Ο ίδιος στο 29ο λεπτό με «βολέ» έκανε το 0-3 για να μειώσει στο 35ο λεπτό για τον Λεβαδειακό ο Φράνκε.
Με πολλά «κενά» στην αμυντική γραμμή του Λεβαδειακού το 1-3 του 35ου λεπτού έγινε… 1-6 μέχρι το ημίχρονο. Με τη σέντρα και αμέσως μετά το 1-3 ο Βραζιλιάνος «σταρ» του Πανσερραϊκού Ροντρίγκεζ Αντεμάρ έκανε το 1-4 με «πλασέ».
Στο 41ο λεπτό πάλι ο Αντεμάρ έγραψε το 1-5 για να έρθει ένα λεπτό (42ο) αργότερα ο Πάτηνιος να κάνει το 1-6, που ήταν αποτέλεσμα ημιχρόνου.
Οι φίλοι του Λεβαδειακού δεν πίστευαν στα μάτια τους…
Η ομάδα τους είχε δεχτεί 6 γκολ και υπολείπονταν ένα ολόκληρο ημίχρονο.
Με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου οι παίκτες του Λεβαδειακού βγήκαν μπροστά για να μειώσουν το σκορ και στο 51ο λεπτό κέρδισαν πέναλτι. Ο Καλπακίδης, ο οποίος ανατράπηκε από τον Παπαγεωργίου του Πανσερραϊκού, ευστόχησε κάνοντας το 2-6, δίνοντας ελπίδες στους φίλους της ομάδας.
Παρά την θέληση να ανατρέψουν το σκορ οι παίκτες του Λεβαδειακού βρέθηκαν στο 66ο λεπτό να χάνουν με 2-7 μιας και ο Λόμπας με σουτ ευστόχησε απέναντι στον Καρακώστα, τον τερματοφύλακα των γηπεδούχων.
Όμως ακόμη είχε χρόνο και για άλλα γκολ…
Πράγματι, ο Κλοκίδης με κεφαλιά έκανε το 3-7 στο 74ο λεπτό, ενώ στο 78ο πάλι ο Καλπακίδης μείωσε και άλλο και έκανε το 4-7.
Όμως οι Σερραίοι δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη…
Πρώτα ο Γιοβάνοβιτς στο 84ο λεπτό με κεφαλιά έκανε το 4-8, πριν έρθει ένα (85ο) λεπτό αργότερα ο Αντεμάρ να κάνει «χατ-τρικ» και να σημειώσει το τελικό σκορ Λεβαδειακός-Πανσερραϊκός 4-9!
Δεκατρείς και δύο φορές στην αρχή των ημιχρόνων, ο Αθηναίος διαιτητής Αρώνης έδειξε συνολικά 15 φορές τη σέντρα εκείνο το απόγευμα του Μαρτίου του 1998 στη Λειβαδιά. Κουράστηκε να δείχνει τη σέντρα…
Για τον Πανσερραϊκό πέτυχαν 3 γκολ ο Αντεμάρ, 2 ο Γιοβάνοβιτς, 2 ο Ηπειρώτης και από 1 οι Πάτηνιος και Λόμπας. Σύνολο 9 τέρματα.
Για την ηττημένο Λεβαδειακό σκόραραν δύο γκολ ο Καλπακίδης και από ένα οι Φράνκε και Κλοκίδης. Σύνολο 4 τέρματα.
Χρόνια μετά ο Άκης Άγγος, ο οποίος ήταν βασικός στο σχήμα του Πανσερραϊκού κλήθηκε να θυμηθεί το εντυπωσιακό 4-9 του 1998.
Ας δούμε πως σχολίασε το σκορ ο παλαίμαχος παίκτης των Σερρών:
Είναι από τα παιχνίδια που μένουν χαραγμένα στη μνήμη. Εκείνη τη χρονιά είχαμε κερδίσει και μέσα στο Άργος 2-7 και κερδίζαμε ομάδες με 5 και 6-0. Ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τον Πανσερραϊκό αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε να φτάσουμε στην άνοδο. Είχαμε πολύ καλή ομάδα με Αντεμάρ, Γιοβάνοβιτς, Ηπειρώτη, Πάτηνιο, Μεσέρδη, όλοι ήταν καλοί. Παίζαμε πολύ επιθετικό ποδόσφαιρο και ο Λεβαδειακός τότε ήταν ομάδα που πρωταγωνιστούσε στην κατηγορία και είχε στόχο την άνοδο. Όλες οι ομάδες εκείνες τις εποχές ήταν στο ίδιο επίπεδο, όχι όπως σήμερα που κάποιες ξεχωρίζουν. Σε εκείνο το παιχνίδι σε κάθε επίθεση πετυχαίναμε γκολ. Είναι αυτό που λέμε στο ποδόσφαιρο μας έβγαιναν όλα. Μάλιστα οι περισσότεροι ήμασταν πιτσιρικάδες, μικροί σε ηλικία, ο πιο μεγάλος ήταν ο Νίκος Πάτηνιος και περίπου στα 30 ο Καλούδης και ο Μπουκάρας. Εκείνη τη χρονιά παίζαμε καλό ποδόσφαιρο, είτε φιλικό, είτε προπόνηση, είτε επίσημο παιχνίδι παίζαμε και το ευχαριστιόμασταν. Είχαμε πολύ καλό κλίμα στην ομάδα, δεν υπήρχαν γκρίνιες και αυτή η χημεία μας έβγαινε στο γήπεδο. Βέβαια είχαμε και ποιοτικούς παίκτες, Αντεμάρ, Γιοβάνοβιτς, κ.α για την κατηγορία αυτή ήταν πολυτέλεια. Αν εκείνη τη χρονιά ανεβαίναμε στην Α εθνική, η ομάδα θα έμενε για πολλά χρόνια εκεί, γιατί ο κ. Κούτλας ήταν ένας χρηματοδότης που αυτή τη στιγμή λείπει από το Σερραϊκό ποδόσφαιρο, ότι έκανε το έκανε μόνος του, κι έριξε πολλά χρήματα στην ομάδα με μεταγραφές μεγάλων ονομάτων παικτών, όπως ο Τεγγελίδης από τη Ξάνθη, ο Δαμίγος και πολλοί άλλοι. Η ομάδα αν ανεβαίναμε θα έκανε πολύ καλή πορεία στην Α εθνική γιατί υπήρχε ένα κράμα έμπειρων παικτών με εμάς τους νεότερους.
Εδώ το σχόλιο του Άκη Άγγου.
Ο Πανσερραϊκός παρά τα εντυπωσιακά σκορ που σημείωσε στην Β΄ εθνική την περίοδο 1997-1998 δεν κατάφερε να κερδίσει την άνοδο του στην Α΄ εθνική.
Τερμάτισε στην 4η θέση με 62 βαθμούς και δεν μπόρεσε να μετουσιώσει τις επιτυχίες με άνοδο. Οι τρεις ομάδας που κατάφεραν να πάρουν το «εισιτήριο» για την Α΄ εθνική ήταν ο Άρης, ο Πανελευσινιακός και ο Εθνικός Αστέρας.
Αλλά και ο Λεβαδειακός δεν κατάφερε τον μοναδικό του στόχο. Να παραμείνει στην κατηγορία. Με μόλις 30 βαθμούς κατέληξε 16ος και οδηγήθηκε στην Γ΄ εθνική.
Κλείνοντας το ενδιαφέρον θέμα μας αξίζει να σημειώσουμε τις εντεκάδες των δύο ομάδων.
Λεβαδειακός: Καρακώστας (Τ), Γκουλής, Μαρτιναίος, Μπλέτσας, Μπότσης, Κλοκίδης, Καμινιώτης, Φράνκε, Καλπακίδης, Φιδάνης, Θεοχάρης ενώ αγωνίστηκαν ως αλλαγή οι Γκαλαμέλος, Μεθενίτης και Σαββίδης.
Πανσερραϊκός: Καλούδης (Τ), Χάβος, Ηπειρώτης, Μπουκάρας, Τσίφκας, Άγγος, Αρβανιτίδης, Πάτηνιος, Λόμπας, Αντεμάρ, Γιοβάνοβιτς ενώ αγωνίστηκαν ως αλλαγή οι Πλίτσης, Παπαγεωργίου και Κιοσσές.
Δείτε πως σχολιάσανε το παιχνίδι οι RED LIONS του Πανσερραϊκού.