Γνωρίζατε οτι;

Γνωρίζατε ότι… στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης το 1992, πέντε (5) αθλητές μοιράστηκαν τα τρία (3) μετάλλια στο άλμα εις Ύψος ανδρών περνώντας το ίδιο ύψος;

Γνωρίζατε ότι… στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης το 1992, πέντε (5) αθλητές μοιράστηκαν τα τρία (3) μετάλλια στο άλμα εις Ύψος ανδρών περνώντας το ίδιο ύψος;
Έρευνα-Παρουσίαση: Φώτης Βαϊτσόπουλος

Πράγματι, στον αγώνα που έγινε στις 2 Αυγούστου 1992 στο Ολυμπιακό στάδιο της Βαρκελώνης, το χρυσό, το αργυρό και το χάλκινο μετάλλιο κρίθηκαν στο 2.34, ύψος το οποίο πέρασαν οι Χαβιέ Σοτομαγιόρ, Πάτρικ Σιόμπεργκ, Τιμ Φορσάιθ, Αρτούρ Πάρτυκα και Χόλις Κόνγουεϊ.

Ο Κουβανός Χαβιέ Σοτομαγιόρ, παγκόσμιος ρέκορντμαν του αγωνίσματος μέχρι και σήμερα με 2.45, πέρασε με την πρώτη το 2.34 κερδίζοντας το Χρυσό μετάλλιο.

Ο Σουηδός Πάτρικ Σιόμπεργκ, πέρασε με την δεύτερη το 2.34 κερδίζοντας το αργυρό μετάλλιο. Αυτό που έκανε την διαφορά  σε σχέση με τους υπόλοιπους τρεις αθλητές, οι οποίοι και αυτοί πέρασαν το 2.34 με την δεύτερη προσπάθεια, ήταν το γεγονός ότι ο Σουηδός πρωταθλητής είχε περάσει τα προηγούμενα άλματα με την πρώτη προσπάθεια, χωρίς να ρίξει καθόλου τον πήχη μέχρι το 2.34.

Ο Αυστραλός Τιμ Φορσάϊθ, ο Πολωνός Αρτούρ Πάρτυκα και ο Αμερικάνος  Χόλις Κόνγουεϊ φόρεσαν στο στήθος τους το Χάλκινο μετάλλιο καθώς είχαν μία αποτυχημένη προσπάθεια , σε προηγούμενα ύψη, σε σχέση με τον Πάτρικ Σιόμπεργκ.

Έτσι στο βάθρο των νικητών ανέβηκαν συνολικά 5 αθλητές στο αγώνισμα του άλματος εις  Ύψος ανδρών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γερμανός Ραλφ Σον, ο οποίος είχε περάσει με την πρώτη όλα τα ύψη μέχρι και το 2.31 αλλά είχε δύο αποτυχημένες στο 2.34, επιχείρησε στην τελευταία του προσπάθεια στο 2.37, όπως και οι παραπάνω 5 αθλητές, να κλέψει ακόμη και το Χρυσό μετάλλιο.

Η προσπάθεια του ήταν αποτυχημένη καταλαμβάνοντας έτσι την 6η θέση στην κατάταξη.

Και οι 5 αθλητές των μεταλλίων είχαν αποτυχημένες προσπάθειες στα 2.37, με την σημείωση ότι ο Σοτομαγιόρ όταν πλέον είχε κερδίσει το Χρυσό μετάλλιο, άφησε την τελευταία του προσπάθεια για τα 2.39, χωρίς όμως να καταφέρει να περάσει το συγκεκριμένο ύψος. Αν το περνούσε θα δημιουργούσε Ολυμπιακό ρεκόρ στο άλμα εις Ύψος.

Μπορείτε να δείτε τις προσπάθειες στον αθλητών στο βίντεο που ακολουθεί.

Γνωρίζατε ότι… το Μεξικό είναι η ομάδα με τον χειρότερο συντελεστή τερμάτων σε Μουντιάλ ποδοσφαίρου;

Στα 57 παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι και το Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018, έχει σκοράρει 60 γκολ και έχει δεχτεί 98. Το -38 συνιστά τη μεγαλύτερη αρνητική διαφορά σε γκολ από τις 82 ομάδες συνολικά οι οποίες έχουν δώσει έστω και 1 παιχνίδι σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου.

Ακολουθεί κατά πόδας η Νότιος Κορέα η οποία έχει -36 γκολ διαφορά στον συντελεστή τερμάτων. Στα 34 παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι και σήμερα έχει σκοράρει 34 γκολ, αλλά έχει δεχτεί 70.

Τρίτη σε αυτή την ιδιότυπη λίστα η γειτονική μας Βουλγαρία, η οποία σε 26 συμμετοχές έχει σκοράρει 22 γκολ και έχει δεχτεί 53. Η αρνητική διαφορά είναι 31 γκολ κατά των Βουλγάρων.

Όχι ότι και η δική μας Εθνική τα πάει περίφημα σε Μουντιάλ.

Στις 10 συμμετοχές της έχει μόλις 5 γκολ υπέρ και 20 κατά. Το αποτέλεσμα μας δίνει -15.