Γνωρίζατε οτι;

Γνωρίζατε ότι… στην «πρεμιέρα» της σεζόν 1963-1964, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ αγωνίστηκαν στις 10 το πρωί στο γήπεδο της Τούμπας;

Γνωρίζατε ότι… στην «πρεμιέρα» της σεζόν 1963-1964, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ αγωνίστηκαν στις 10 το πρωί στο γήπεδο της Τούμπας;
Έρευνα-Παρουσίαση: Φώτης Βαϊτσόπουλος

Ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά για την Θεσσαλονίκη και τους Θεσσαλονικείς ο μήνας της Έκθεσης η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή με την συμμετοχή Ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων. Η πόλη είναι στα καλύτερα της και γεμίζει από χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι συνωστίζονται στις εγκαταστάσεις της Έκθεσης για να δουν από κοντά κάθε νεωτερισμό που παρουσιάζεται.

Η έτσι κι αλλιώς υπέροχη Θεσσαλονίκη, αυτές τις μέρες μετατρέπεται σε μια πολύβουη πόλη γεμάτη χρώματα κα ζωντάνια, υποδεχόμενη με την ζεστασιά της πολίτες από όλες τις πλευρές της γης.

Παράλληλα την ίδια περίοδο, τυγχάνει να γίνονται και ποδοσφαιρικά παιχνίδια τις μέρες που η Έκθεση βρίσκεται στα «φόρτε» της και η στήλη «Γνωρίζατε ότι…» έχει την διάθεση να σας παρουσιάσει το παρασκήνιο από το παιχνίδι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, την περίοδο 1963-1964, το οποίο έγινε στο στάδιο της Τούμπας στις… 10 το πρωί!

Δεν είμαστε σίγουροι, αλλά η 10η ώρα πρωϊνή της έναρξης του αγώνα που έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1963 στο γήπεδο της Τούμπας, πρέπει να αποτελεί ρεκόρ για πρωϊνή έναρξη παιχνιδιού, στα 60 χρόνια της Α΄ Εθνικής κατηγορίας.

Μένει να μας το επιβεβαιώσει κάποια από τις αρμόδιες αρχές διεξαγωγής του Πρωταθλήματος μας.

Αλλά μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτή την πληροφορία.

Τι συνέβη όμως και το ματς ορίστηκε να διεξαχθεί στις 10 το πρωί;

Η στήλη είναι εδώ για να απαντήσει σε αυτό αλλά και σε άλλα ερωτήματα.

Ας ταξιδέψουμε λοιπόν στην «συμπρωτεύουσα» του 1963 όταν διοργανώθηκε η 28η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Με λαμπρή έναρξη η Έκθεση μεταμόρφωσε την πόλη σε κέντρο της Ελλάδας, όπως γίνεται μέχρι τις μέρες μας.

Παράλληλα με την έκθεση, στην πόλη είχαν οριστεί να γίνουν και ποδοσφαιρικά παιχνίδια.

Όχι ένα και δύο αλλά τρία την ίδια μέρα!

Και από εδώ κάπου ξεκινάει η ιστορία μας.

Τη σεζόν 1962-1963, η ΑΕΚ ήταν πρωταθλήτρια Ελλάδος και με αυτό τον τίτλο ανέβηκε στην Θεσσαλονίκη να παίξει τον Σεπτέμβριο του ΄63 με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Η κλήρωση του πρωταθλήματος είχε φέρει τον ΠΑΟΚ να υποδέχεται την 1η αγωνιστική εκείνης της σεζόν, την πρωταθλήτρια ΑΕΚ.

Παράλληλα ο Άρης είχε κληρωθεί με τον Παναθηναϊκό και ο Ηρακλής υποδέχονταν το Αιγάλεω!

Αν και ο Απόλλωνας Καλαμαριάς, που έπαιζε εκείνη τη σεζόν στην Α΄ εθνική, είχε κληρωθεί να παίξει στην Θεσσαλονίκη και όχι στην έδρα του Πανιωνίου, τότε θα είχε δημιουργηθεί ένα «καρέ» παιχνιδιών στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

Φαίνεται οι «Πόντιοι» δεν είχαν την δύναμη να ζητήσουν να αγωνιστούν και αυτοί στην έδρα τους για να έχουν σίγουρη επιτυχία στη διάθεση των εισιτηρίων, όπως συνέβη στις άλλες περιπτώσεις των ομάδων της Θεσσαλονίκης.

Έτσι εκείνη την Κυριακή, την 1η αγωνιστική της περιόδου 1963-64, στην καρδιά της «Διεθνούς Εκθέσεως», οι 3 μεγάλοι της Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να ξεπουλήσουν, από την μεριά τους, και το τελευταίο εισιτήριο. Ειδικά τότε που οι δύο στους τρεις είχαν αντιπάλους τα μεγαλύτερα ονόματα της Αθήνας.

Ο ΠΑΟΚ την ΑΕΚ και ο Άρης τον Παναθηναϊκό.

Ας φανταστούμε την τότε Θεσσαλονίκη να έχει τέσσερα (4) σημαντικά γεγονότα την ίδια μέρα.

Τρία ποδοσφαιρικά παιχνίδια και την Διεθνή Έκθεση.

Πως θα μπορούσαν ταυτόχρονα να εξυπηρετηθούν και οι 4 εκδηλώσεις, οι οποίες είχαν να κάνουν με χιλιάδες κόσμου;

Πως θα μπορούσαν να οργανωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά;

Το πρόβλημα λοιπόν της διοργανώτριας αρχής ήταν να ικανοποιήσει μεν τις τρεις ομάδες της Θεσσαλονίκης, ορίζοντας τα παιχνίδια τους την ίδια μέρα όταν η πόλη θα είχε το μέγιστο των επισκεπτών της, αλλά ταυτόχρονα όλα να κυλήσουν ομαλά, καθώς περίμεναν  μεγάλη προσέλευση κόσμου λόγω της Έκθεσης.

Αλλά ορίζοντας τρία ματς την ίδια μέρα στην ίδια πόλη, με την Θεσσαλονίκη να διοργανώνει και την Έκθεση, ήταν μια απόφαση που έφερνε και τα αντίστοιχα προβλήματα.

Φαίνεται ότι η πρόταση να γίνουν ταυτόχρονα και τα 3 παιχνίδια απορρίφθηκε από τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες είχαν τέσσερις εστίες επίβλεψης. Τρεις στα γήπεδα και μία στην Έκθεση.

Κάτι έπρεπε να γίνει ώστε και τα ματς να διεξαχθούν και όλα να τελειώσουν χωρίς προβλήματα.

Μετά από πολλές προστριβές και αλλαγές στα γήπεδα διεξαγωγής των παιχνιδιών, προκρίθηκαν τα παρακάτω.

Ο Άρης να παίξει στο γήπεδο του ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ να παίξει και αυτός στο γήπεδο του

Ο Ηρακλής να παίξει κανονικά στο γήπεδο του

Το πρόβλημα σε αυτή τη λύση είχε να κάνει με το γήπεδο της Τούμπας το οποίο θα φιλοξενούσε δύο παιχνίδια την ίδια μέρα!

Η τελική λύση δόθηκε από τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης ο οποίος υποστήριζε ότι το παιχνίδι δεν μπορεί να γίνει στο γήπεδο του Άρη λόγω της μεγάλης προσέλευσης κόσμου που αναμένονταν.

Σε συνεννόηση με την ΕΠΟ προκρίθηκε να γίνει το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ στις 10:00 το πρωί και το παιχνίδι του Άρη με τον Παναθηναϊκό να γίνει στις 16.30 το απόγευμα.

Ο Άρης από την πλευρά του δέχτηκε την απόφαση με μισή καρδιά, γιατί στόχευε να παίξει, και είχε ζητήσει να παίξει, στο γήπεδο του Ηρακλή, στο οποίο θα έκοβε περισσότερα εισιτήρια από ότι στην Τούμπα.

Ο Ηρακλής όπως θα δούμε στην συνέχεια δεν συναίνεσε στην επιθυμία του Άρη. Φαίνεται ήταν απαράβατος όρος από την πλευρά του Άρη το παιχνίδι να γίνει απόγευμα, με συνέπεια ο Ηρακλής να έπρεπε να παίξει πρωί στο γήπεδο του!

Από την στιγμή της άρνησης του Ηρακλή η μόνη λύση ήταν η Τούμπα.

Θα δεχόταν ο ΠΑΟΚ να παίξει πρωί και να παραχωρήσει το γήπεδο του στον Άρη;

Παραδόξως ο ΠΑΟΚ δέχτηκε να μεταφερθεί ο αγώνας του με την ΑΕΚ το πρωί και ο αγώνας του Άρη με τον Παναθηναϊκό να γίνει το απόγευμα.

Και αυτό έγινε!

Η στήλη με όσα δημοσιεύματα μπόρεσε να μαζέψει από τον καθημερινό τύπο της εποχής, θα προσπαθήσει να σας μεταφέρει το κλίμα που επικρατούσε στη Θεσσαλονίκη στις 15 Σεπτεμβρίου του 1963.

Ξεκινάμε με την αναφορά της εφημερίδας «Μακεδονίας» σχετικά με τα παιχνίδια, ανήμερα του αγώνα.

Η εφημερίδα είχε «χτυπήσει», στην αθλητική σελίδα της, τον τίτλο «Αρχίζει το εθνικόν πρωτάθλημα» και ταυτόχρονα σημείωνε ότι το παιχνίδι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ είχε οριστεί «την πρωίαν» και το παιχνίδι Άρης-Παναθηναϊκός το απόγευμα. Η Μακεδονία έδινε την πληροφορία ότι και τα δύο ματς θα διεξάγονταν στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, ενώ αυτό του Ηρακλή με το Αιγάλεω στο Καυτανζόγλειο στάδιο.

Την ίδια ώρα στην ίδια εφημερίδα, δημοσιεύτηκε ανακοίνωση των «Φίλων του ΠΑΟΚ» για το παιχνίδι της 1ης αγωνιστικής του νέου πρωταθλήματος, με αντίπαλο την ΑΕΚ.

Τι γράφανε στην ανακοίνωση τους οι οπαδοί του ΠΑΟΚ;

Επί τη πανηγυρική ενάρξει του εφετινού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος α΄εθνικής κατηγορίας και επ΄ευκαιρία του πρώτου μεγάλου αγώνος μεταξύ των ομάδων «Π.Α.Ο.Κ.» και «Α.Ε.Κ.» πρωταθλήτριας Ελλάδος, ο σύνδεσμος «Φίλων του Π.Α.Ο.Κ.» συνιστά άπαντας του οπαδούς και φίλους του «Π.Α.Ο.Κ.» βορείου Ελλάδος, όπως προσέλθουν αθρόως αύριον την 10ην π.μ. εις το γήπεδον του «Π.Α.Ο.Κ.», ίνα εντός των πλαισίων του αθλητικού πνεύματος, συμπαρασταθούν και ενισχύσουν ηθικώς την λατρευτήν μας ομάδα «Π.Α.Ο.Κ.» βέβαιοι όντες ότι η νίκη θα είναι δική μας. Ζήτω ο «Π.Α.Ο.Κ.».

Η ανακοίνωση των «Φίλων του ΠΑΟΚ», κρυστάλλινη και διαυγής, συνιστούσε στους φίλους και οπαδούς της ομάδας να προσέλθουν «αθρόως» στο γήπεδο της Τούμπας και να ενισχύσουν «ηθικώς» εντός των «πλαισίων του αθλητικού πνεύματος» τον ΠΑΟΚ. Η ανακοίνωση όριζε την ημέρα και την ώρα του παιχνιδιού με την ΑΕΚ «πρωταθλήτρια Ελλάδος».

Η ανακοίνωση έκλεινε με την βεβαιότητα των οπαδών του ΠΑΟΚ για νίκη έναντι της πρωταθλήτριας ΑΕΚ.

Κάτι θα ξέρανε οι «Φίλοι του ΠΑΟΚ», γιατί την επόμενη της ανακοίνωσης ο ΠΑΟΚ κέρδισε την ΑΕΚ στην Τούμπα με σκορ 1-0, στο «ποδαρικό» για τις δύο ομάδες της σεζόν 1963-1964.

Η ομάδα της ΑΕΚ, η οποία ανέβηκε με πολλά χαμόγελα στην Θεσσαλονίκη, δεν δικαιολόγησε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ελλάδος της προηγούμενης σεζόν και ηττήθηκε χωρίς να προβάλει αντίσταση με 1-0.

Όπως σημείωναν στα ρεπορτάζ τους οι εφημερίδες τόσο των Αθηνών όσο και της Θεσσαλονίκης, ο ΠΑΟΚ ήταν πιο ορμητικός και δίκαια κατέκτησε την νίκη, έναντι μιας νωθρής ΑΕΚ.

Το γκολ του ΠΑΟΚ σημείωσε με σουτ «βολέ» ο Τούλης Μουρατίδης στο 32΄ λεπτό.

Στην παρακάτω φωτογραφία που δημοσιεύτηκε την επόμενη του παιχνιδιού στα «Νέα» και στο «Έθνος», βλέπουμε την κατάληξη του σουτ του Τ.Μουρατίδη και την αγωνιώδη προσπάθεια του ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Θεοφάνη Τασίνου να αποσοβήσει το γκολ του ΠΑΟΚ. Παρακολουθεί χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτα ο μετέπειτα προπονητής της Εθνικής μας ομάδας Μίλτος Παπαποστόλου.

Το «Έθνος» είχε στην «λεζάντα» του το όνομα του Παναγιώτη Χαραλαμπίδη αντί του Θεοφάνη Τασίνου με το νο 6 στη φωτογραφία.

Σύμφωνα με την σειρά που αναγράφονταν τα ονόματα των παικτών από την εφημερίδα «Τα Νέα» στις εντεκάδες τον ομάδων, κατά πάσα πιθανότητα αυτός που προσπαθεί να διώξει την μπάλα, με το νο 6, είναι ο Θεοφάνης Τασίνος.

Όλες οι εφημερίδες της εποχής προσπάθησαν να μεταφέρουν το κλίμα του αγώνα.

Έτσι μαθαίνουμε ότι 20.000 με 22.000 θεατές στριμώχτηκαν στις κερκίδες της Τούμπας, με 5.000 ακόμη οπαδούς να μην βρίσκουν εισιτήριο και να μένουν εκτός του γηπέδου!

Αρκετοί από αυτούς ήταν από την Αθήνα οι οποίοι είχαν ανέβει με διπλό σκοπό στην Θεσσαλονίκη. Αφενός για να δούνε την έκθεση και να την περπατήσουν και αφετέρου να δούνε από κοντά ένα ποδοσφαιρικό «ντέρμπι» ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ αλλά και σε εκείνο που έγινε το απόγευμα της ίδιας μέρας στην Τούμπα ανάμεσα σε Άρη και Παναθηναϊκό.

Λόγω της κοσμοπλημμύρας που επικρατούσε στην Θεσσαλονίκη, πολλοί από αυτούς δεν είχαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν σε κάποιο ξενοδοχείο της «νύμφης του Θερμαϊκού», αλλά την βγάλανε σε παγκάκια, όπως μαρτυρεί και η παρακάτω φωτογραφία.

Στα του παιχνιδιού, το ρεπορτάζ των εφημερίδων μιλούσε για απόλυτη υπεροχή του ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο, με 3 κλασικές ευκαιρίες για των «Δικέφαλο του Βορρά», και για ελαφρά υπεροχή της ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο χωρίς να απειλήσει την εστία του ΠΑΟΚ.

Η νίκη του ΠΑΟΚ επί της Πρωταθλήτριας ΑΕΚ μπορεί να προκάλεσε έκπληξη στο πανελλήνιο, ήταν όμως πέρα για πέρα δίκαιη και «προσγείωσε» της προσδοκίες της «Ένωσης» για επανάληψη της περσινής της πορείας προς το πρωτάθλημα.

Πριν κλείσουμε το θέμα μας, πρέπει να πούμε και δύο λόγια για το παιχνίδι που ακολούθησε την ίδια μέρα στο γήπεδο της Τούμπας, μεταξύ Άρη και Παναθηναϊκού.

Όπως και στην συνάντηση ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, έτσι και στο παιχνίδι Άρη-ΠΑΟ, το αδιαχώρητο σημειώθηκε στο γήπεδο της Τούμπας. Μάλιστα στον συγκεκριμένο αγώνα έγινε και ρεκόρ εισιτηρίων στην Τούμπα με 24.024 θεατές να πληρώνουν για να δουν τις προσπάθειες των παικτών και των δύο ομάδων.

Το τελικό 0-1 υπέρ του Παναθηναϊκού διαμορφώθηκε στο 19ο λεπτό με το γκολ του Παπαεμμανουήλ.

Εκείνο που θα πρέπει να συγκρατήσουμε από τον συγκεκριμένο αγώνα, ήταν η επίσημη ανακοίνωση του Άρη, στην οποία ευχαριστούσε τους φίλους της ομάδας οι οποίοι πήγαν στο γήπεδο του ΠΑΟΚ και ταυτόχρονα άφηνε αιχμές για την στάση του Ηρακλή στο γηπεδικό ζήτημα που αναλύσαμε στην αρχή.

Εδώ κάπου φίλες και φίλοι του sportshistory.gr και του «Γνωρίζατε ότι…» ολοκληρώνεται η ιστορία μας που είχε πρωταγωνιστές τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, στην «μάχη» που δώσανε στο γήπεδο της Τούμπας τον Σεπτέμβριο του 1963, στις 10 το πρωί!

Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ δεν έκανε καλό ξεκίνημα εκείνη τη σεζόν. Μετά τον ΠΑΟΚ ηττήθηκε στην έδρα της με 0-2 από τον Ολυμπιακό και την τρίτη αγωνιστική με το εντυπωσιακό 5-4 στην έδρα του Παναθηναϊκού.

Μπορείτε να θυμηθείτε αφιέρωμα της στήλης “Αθλητικές Ιστορίες” με το 5-4 του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ εδώ

https://www.sportshistory.gr/24312-2/

Η ΑΕΚ παρά το κακό ξεκίνημα με τρεις στη σειρά ήττες, κατάφερε να τερματίσει στην 3η θέση της τελικής βαθμολογίας ενώ ο ΠΑΟΚ μόλις 8ος παρά την νίκη στην «πρεμιέρα» επί ης ΑΕΚ.

Στο τέλος της σεζόν 1963-1964 ο Παναθηναϊκός του Στέφαν Μπόμπεκ έγινε η πρώτη Ελληνική ομάδα η οποία πήρε «αήττητο» πρωτάθλημα.

Το επανέλαβε ο ΠΑΟΚ το 2018-2019.