Γνωρίζατε οτι;

Γνωρίζατε ότι… ο Παναθηναϊκός έβγαινε και σε τσιγάρα;

Γνωρίζατε ότι… ο Παναθηναϊκός έβγαινε και σε τσιγάρα;
Έρευνα-Παρουσίαση: Φώτης Βαϊτσόπουλος

Μπορεί στις μέρες μας οι διαφημίσεις των καπνοβιομηχανιών και των τσιγάρων να έχουν απαγορευτεί, το 1930 τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά.

Όπως προκύπτει από διαφημιστική καταχώρηση του Οκτωβρίου του 1930, ο Παναθηναϊκός είχε συνεργασία με την Καπνοβιομηχανία Τσιλιβή για την έκδοση πακέτων τσιγάρων με το όνομα της ομάδας.

Η διαφήμιση επικεντρώνονταν στα δύο κυρίαρχα στοιχεία του Π.Α.Ο. τα οποία είναι το σήμα και το χρώμα του Συλλόγου.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΟ ΧΡΩΜΑ

ΤΡΙΦΥΛΛΙ ΤΟ ΣΗΜΑ

Με 11 δραχμές, κάθε Παναθηναϊκός έπαιρνε το πακέτο του πηγαίνοντας στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας για να παρακολουθήσει την αγαπημένη του ομάδα.

Και το ερώτημα που αναδύεται είναι το για πόσο καιρό κυκλοφόρησαν τα πακέτα τσιγάρων «Παναθηναϊκός»;

Σίγουρη απάντηση δεν μπορεί να δοθεί αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν παρατηρείτε τις επόμενες χρονιές διαφημιστική καμπάνια για τα πακέτα τσιγάρα με το όνομα «Παναθηναϊκός». Κατά πάσα πιθανότητα η οικονομική κρίση του 1929 και η φτώχεια που επικρατούσε στην Ελλάδα στις αρχές τις δεκαετίας του 1930, συνετέλεσαν ώστε τα πακέτα τσιγάρων στο όνομα της πρώτης ομάδας των Αθηνών, να μην έχουν τις ικανοποιητικές πωλήσεις που θα περίμενε η καπνοβιομηχανία Τσιλιβή.

Γνωρίζατε ότι ….ο Παναθηναϊκός είχε δική του εφημερίδα το 1955;

Κι όμως είχε!

Απόδειξη η παρακάτω φωτογραφία με την εφημερίδα, καθώς όπως διαβάζουμε ήταν «δεκαπενθήμερος» και εκδόθηκε για πρώτη φορά στις 22/1/1955.

Ολόκληρη η πρώτη σελίδα του 1ου φύλλου της εφημερίδας ήταν αυτή.

Πρώτο θέμα, στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας, το ισόπαλο αποτέλεσμα της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου με την Αίγυπτο, για το Μεσογειακό κύπελλο.

Σκόρερ της Εθνικής μας ομάδας, ο μεγάλος αστέρας του Παναθηναϊκού εκείνων των χρόνων, Βαγγέλης Πανάκης.

Η εφημερίδα ασχολούνταν με όλα τα αθλήματα του Παναθηναϊκού, με ενδιαφέρουσες ιστορίες από το παρελθόν και με κάθε θέμα που απασχολούσε τον ερασιτέχνη τον καιρό της έκδοσης της. Δεν ήταν λίγες οι φορές που δίνονταν χώρος και στο Εθνικό μας συγκρότημα και στις προσπάθειες των Ελλήνων διεθνών.

Ο «Παναθηναϊκός» εκδίδονταν σίγουρα μέχρι και τις 23/9/1955.

Δεν γνωρίζουμε αν η εφημερίδα είχε συνέχεια μετά την παραπάνω ημερομηνία και το πότε διέκοψε την έκδοση της.

Γνωρίζατε ότι …ο Παναθηναϊκός το 2003  έβγαλε μπύρα με τον διακριτικό τίτλο «Θύρα 13»;

Το 2003 στον Παναθηναϊκό είχαν την φαεινή ιδέα να πλησιάσουν το οπαδικό κίνημα μέσα από ένα κουτάκι μπύρας. Οι σχέσεις της Θύρας 13 με την ηγεσία της ομάδας δεν ήταν και στην καλύτερη τους φάση και η προώθηση της μπύρας με το όνομα «Θύρα 13» εκτός των χρηματικών απολαβών για την ΠΑΕ είχε και στόχο να πλησιάσει τους οργανωμένους οπαδούς του Παναθηναϊκού.

Το εγχείρημα του τμήματος μάρκετινγκ όμως δεν στέφθηκε με επιτυχία.

Πολύ σύντομα και μετά από οργισμένες αντιδράσεις της «πραγματικής» Θύρας 13, η μπύρα «Θύρα 13» μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.