Γνωρίζατε ότι… από το 1967 έως και το 1974 στην Α΄ εθνική συμμετείχαν και Κυπριακές ομάδες;
Ήταν Απρίλιος του 1967 όταν η Ελλάδα μπήκε στον «γύψο».
Το στρατιωτικό, δικτατορικό καθεστώς με πρωτεργάτη τον Γιώργο Παπαδόπουλο, πήρε με το έτσι θέλω τις «τύχες» της Ελλάδος στα χέρια του, καταλύοντας κάθε δημοκρατικό θεσμό και βάζοντας σε διεθνή απομόνωση την πατρίδα μας.
Εκτός από την κοινωνικοπολιτική ζωή της χώρας μας, οι χουντικοί θέλησαν άμεσα να ελέγξουν και τα αθλητικά δρώμενα.
Με προεξάρχοντα τον τότε Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Κωνσταντίνο Ασλανίδη, η χούντα θέλησε να εντάξει στο Ελληνικό πρωτάθλημα και Κυπριακές ομάδες, με σκοπό την σταδιακή ενοποίηση των δύο πρωταθλημάτων.
Αυτών της Ελλάδος και της Κύπρου.
Ερχόμενος σε επαφή με την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ο Ασλανίδης συμφώνησε να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της χώρας μας τη σεζόν 1967-1968 η πρωταθλήτρια ομάδα από τη «μεγαλόνησο».
1967-1968 – Ολυμπιακός Λευκωσίας
Και πρωταθλήτρια Κύπρου για τη σεζόν 1966-1967 ήταν ο Ολυμπιακός Λευκωσίας.
Έτσι η ομάδα της πρωτεύουσας της Κύπρου ήταν η 18η που συμμετείχε στο πρωτάθλημα της χώρας μας τη σεζόν 1967-1968.
Αν ο Ολυμπιακός Λευκωσίας κατάφερνε να σωθεί, η επόμενη πρωταθλήτρια της Κύπρου, βάσει των κανονισμών, δεν θα είχε δικαίωμα να αγωνιστεί στο Ελληνικό πρωτάθλημα.
Ο Ολυμπιακός Λευκωσίας στην «παρθενική» του συμμετοχή στο Ελληνικό πρωτάθλημα δεν τα πήγε άσχημα. Μπορεί να μην κατάφερε να σωθεί, έκανε συνολικά 6 νίκες και κατάφερε να έρθει ισόπαλος 11 φορές, σε σύνολο 34 παιχνιδιών. Στα υπόλοιπα 17 παιχνίδια ηττήθηκε.
Κατάφερε να σημειώσει 39 τέρματα και δέχτηκε 76.
Τερμάτισε στην 17η θέση, έχοντας τους ίδιους βαθμούς με τον 18ο της βαθμολογίας, Ολυμπιακό Βόλου.
1968-1969 – ΑΕ Λεμεσού
Έτσι δικαίωμα συμμετοχής τη σεζόν 1968-1969 στο Ελληνικό πρωτάθλημα της Α΄ εθνικής είχε η επόμενη πρωταθλήτρια της Κύπρου.
Αυτή ήταν η ΑΕ Λεμεσού.
Για την πρωταθλήτρια Κύπρου η συμμετοχή της στο Ελληνικό πρωτάθλημα τη σεζόν 1968-1969 ήταν ένας εφιάλτης.
Η ΑΕ Λεμεσού διατηρεί μέχρι σήμερα δύο αρνητικά ρεκόρ που δύσκολα θα σπάσουν…
Είναι η ομάδα με τις περισσότερες ήττες σε μία αγωνιστική περίοδο και η ομάδα η οποία έχει δεχτεί τα περισσότερα γκολ επίσης σε μία αγωνιστική περίοδο, στην πολύχρονη ιστορία της Α΄ εθνικής.
Συγκεκριμένα η ΑΕ Λεμεσού τη σεζόν 1968-1969 ηττήθηκε στα 31 από τα 34 παιχνίδια που έδωσε, ενώ παράλληλα δέχτηκε συνολικά 125 γκολ, τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα που συμμετείχε στο Ελληνικό πρωτάθλημα από το 1959 έως σήμερα!
Η ομάδα από τη Λεμεσό είχε μόλις 2 νίκες εκείνη τη σεζόν και μία ισοπαλία. Τα θετικά αποτελέσματα τα πήρε στην Κύπρο. Κέρδισε τον ΟΦΗ με 2-0 και την Χαλκίδα με 1-0. Ισοπαλία με 2-2 έφερε με το Αιγάλεω.
Για την συμπαθή ομάδα της Κύπρου, οι επιδόσεις της κάθε φορά που αγωνίζονταν στην Ελλάδα ήταν απογοητευτικές.
Έχασε και τα 17 παιχνίδια που έδωσε επί Ελληνικού εδάφους, γνωρίζοντας μεγάλες «συντριβές».
Ηττήθηκε από τον Πανσερραϊκό με 6-1, από την Χαλκίδα με 4-1, από τον ΠΑΟΚ με 5-0, από τον Ηρακλή με 4-0, από τον Άρη με 7-0, από τον Ολυμπιακό με 6-0, από τον Παναθηναϊκό με 7-0, από τον Εθνικό με 5-0, από το Αιγάλεω με 7-0, από τον Απόλλωνα Αθηνών με 4-0, από τον Πανιώνιο με 7-1, από τον ΟΦΗ με 5-1 και από την ΑΕΚ με 4-0.
Με αυτά τα αποτελέσματα δημιούργησε αρνητικά ρεκόρ που θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να σπάσουν… Αν σπάσουν.
Για την ΑΕ Λεμεσού και τις επιδόσεις της τη σεζόν 1968-1969 θα ασχοληθούμε εκτενώς μελλοντικά.
1969-1970 – Ολυμπιακός Λευκωσίας
Περνάμε στη σεζόν 1969-1970 όταν ο Ολυμπιακός Λευκωσίας ξαναγύρισε στο Ελληνικό πρωτάθλημα ως τροπαιούχος της Κύπρου.
Όπως και δύο σεζόν πριν, ο Ολυμπιακός Λευκωσίας δεν μπόρεσε να είναι ανταγωνιστικός στο πρωτάθλημα της χώρας μας.
Σε 34 επίσης παιχνίδια είχε 3 νίκες και 3 ισοπαλίες. Τα υπόλοιπα 28 παιχνίδια τα έχασε. Σημείωσε μόλις 20 γκολ και δέχτηκε 101.
Τερμάτισε 17ος, συγκεντρώνοντας συνολικά 43 βαθμούς. Μόνο η Παναχαϊκή, λόγω δωροδοκίας, τερμάτισε χαμηλότερα.
Ήταν η δεύτερη σερί ομάδα της Κύπρου που δέχονταν 100 γκολ στην Α΄ του Ελληνικού πρωταθλήματος.
1970-1971 – ΕΠΑ Λάρνακας
Περνάμε στη σεζόν 1970-1971 όπου την Κύπρο εκπροσώπησε η ΕΠΑ Λάρνακας.
Για την ομάδα της Λάρνακας η παρουσία της στην Α΄ εθνική του Ελληνικού πρωταθλήματος δεν ήταν αυτή που θα ήθελε.
Όπως και οι προηγούμενες Κυπριακές ομάδες δεν τα πήγε καλά με αποτέλεσμα να τερματίσει στην τελευταία θέση της βαθμολογίας.
Στα 34 συνολικά παιχνίδια εκείνης της περιόδου, η ΕΠΑ Λάρνακας κατάφερε να κερδίσει 3 παιχνίδια, να φέρει 4 ισοπαλίες και να σημειώσει 27 ήττες. Η μία από αυτές ήρθε με αντίπαλο τον Φωστήρα. Στον αγώνα που έγινε στην Κύπρο, φίλαθλοι των γηπεδούχων άρχισαν να πετούν αντικείμενα εντός του αγωνιστικού χώρου, με αποτέλεσμα ο διαιτητής να διακόψει το ματς και έτσι η ΕΠΑ Λάρνακας να μηδενιστεί στο συγκεκριμένο παιχνίδι.
Μετά και τα παραπάνω βλέπουμε ότι καμία Κυπριακή ομάδα δεν μπορούσε να μείνει στην Α΄ εθνική κατηγορία του Ελληνικού πρωταθλήματος. Η διαφορά των ομάδων ήταν εμφανής, με αποτέλεσμα οι Ελληνικές ομάδες να κάνουν «πάρτι» όποτε συναντιόντουσαν με τις αντίστοιχες Κυπριακές.
1971-1972 – Ολυμπιακός Λευκωσίας
Ο Ολυμπιακός Λευκωσίας επέστρεψε στο Ελληνικό πρωτάθλημα τη σεζόν 1971-1972, ως πρωταθλητής Κύπρου.
Παρά τις καλές προθέσεις, ούτε αυτή τη φορά ο Ολυμπιακός Λευκωσίας κατάφερε να κάνει την «διαφορά» στην Α΄ εθνική της χώρας μας.
Τελείωσε το πρωτάθλημα έχοντας μόλις 2 νίκες, 7 ισοπαλίες και 25 ήττες. Σημείωσε μόλις 14 γκολ και δέχτηκε 63.
Στο παιχνίδι της 2ας Ιανουαρίου του 1972 με αντίπαλο τον Ολυμπιακό Πειραιώς στην Κύπρο, οι γηπεδούχοι φίλαθλοι εισέβαλαν εντός του αγωνιστικού χώρου και χτύπησαν τον διαιτητή Πανάκη, ο οποίος στο 89ο λεπτό σημείωσε πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού Πειραιώς, και ενώ το σκορ ήταν 0-0.
Το παιχνίδι διακόπηκε με υπαιτιότητα τον γηπεδούχων, οι οποίοι μηδενίστηκαν στον συγκεκριμένο αγώνα και τους αφαιρέθηκε και ένας βαθμός.
1972-1973 – Ομόνοια Λευκωσίας
Τη σεζόν 1972-1973 η Ομόνοια Λευκωσίας εκπροσώπησε την Κύπρο στο Ελληνικό πρωτάθλημα.
Η παρουσία της ήταν «μια από τα ίδια» για τις Κυπριακές ομάδες.
Μόλις μία (1) νίκη σε 34 παιχνίδια είχε η Ομόνοια. Κατάφερε να φέρει 7 ισοπαλίες ενώ έχασε στα 26 παιχνίδια που έδωσε εκείνη τη σεζόν.
Πέτυχε 22 τέρματα και δέχτηκε 71. Μάλιστα στο παιχνίδι με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, και ενώ το αποτέλεσμα ήταν 0-0, οι φίλοι της Ομόνοιας μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και δεν άφησαν τις ομάδες να ξεκινήσουν το δεύτερο ημίχρονο.
Ο διαιτητής Λαγογιάννης διέκοψε το παιχνίδι, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να το κερδίσει στα χαρτιά με 0-2.
Ήταν η έκτη παρουσία Κυπριακής ομάδας στην Α΄ εθνική και όπως και οι υπόλοιπες δεν κατάφερε να κάνει κάτι σημαντικό.
1973-1974 – ΑΠΟΕΛ
Αυτός που ξέφυγε από την «πεπατημένη» ήταν ο ΑΠΟΕΛ.
Πρωταθλητής Κύπρου για τη σεζόν 1972-1973, ο ΑΠΟΕΛ τα πήγε περίφημα στο Ελληνικό πρωτάθλημα.
Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, ο ΑΠΟΕΛ έκανε 11 νίκες, είχε 5 ισοπαλίες ενώ ηττήθηκε 18 φορές!
Σημείωσε 39 τέρματα ενώ δέχτηκε 48.
Με τις παραπάνω επιδόσεις ο ΑΠΟΕΛ τερμάτισε στην 13η θέση, ισόβαθμος του Πανσερραϊκού και του Ολυμπιακού Βόλου.
Όλα θα κρίνονταν σε αγώνες «μπαράζ» ανάμεσα στις τρεις (3) ομάδες.
Ο ΑΠΟΕΛ σε έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο κατάφερε να νικήσει με 5-1 τον Πανσερραϊκό, ενώ έχασε από τον Ολυμπιακό Βόλου με 2-1.
Οι τρεις ομάδες είχαν από μία ήττα μεταξύ τους με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός Βόλου να οδηγηθεί στην Β΄ εθνική λόγω χειρότερων αποτελεσμάτων στην κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος.
Η «σωτηρία» του ΑΠΟΕΛ του έδινε το δικαίωμα να αγωνιστεί και τη σεζόν 1974-1975 στην Α΄ εθνική του Ελληνικού πρωταθλήματος.
Τα γεγονότα της Κύπρου, το καλοκαίρι του 1974, με την απόβαση των Τούρκων στο νησί, στέρησαν από τον ΑΠΟΕΛ την δεύτερη συνεχόμενη παρουσία στην Ελληνική Α΄ εθνική κατηγορία. Παρά την «σωτηρία» του ο ΑΠΟΕΛ, αλλά και οι άλλες Κυπριακές ομάδες, δεν ξαναέπαιξε στο Ελληνικό πρωτάθλημα.
Η 7ετία της Χούντας στην Ελλάδα έδωσε το δικαίωμα στις Κυπριακές ομάδες να αγωνιστούν αντίπαλες με τις Ελληνικές. Η «ένωση» που ήθελαν οι «συνταγματάρχες», ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, οδήγησε στην απόβαση των Τουρκικών δυνάμεων στο νησί και την διχοτόμηση του.
Μπορεί οι Κυπριακές ομάδες να έγιναν «μέρος» του Ελληνικού πρωταθλήματος, η διχοτόμηση και η κατοχή ενός μεγάλου μέρους της «μεγαλονήσου» ήταν το τελικό αποτέλεσμα των ενεργειών της Χουντικής Ελληνικής κυβέρνησης.
Μετά τα γεγονότα του «Αττίλα», καμιά Κυπριακή ομάδα δεν ξαναέπαιξε στην Α΄ εθνική του Ελληνικού πρωταθλήματος.
Ο ΑΠΟΕΛ, παρά την σωτηρία του εντός των αγωνιστικών χώρων, έμεινε στην ιστορία ως η τελευταία εκπρόσωπος της Κύπρου στο Ελληνικό πρωτάθλημα.
Φίλες και φίλοι νέο «Γνωρίζατε ότι…» σύντομα κοντά σας!