Αθλητικές Ιστορίες: Τέσσερις αθλητικές ιστορίες από τη δεκαετία του ΄80!
Στις τελευταίες «Αθλητικές Ιστορίες» ασχοληθήκαμε με την περίπτωση των δύο Βούλγαρων παικτών της Δόξας Δράμας, οι οποίοι στην εντός έδρας αναμέτρηση με τον ΟΦΗ το 1987 παίξανε στάνταρ «διπλό» στο ΠΡΟ-ΠΟ την ομάδα τους, αναγκάζοντας τον προπονητή Μάρκοβιτς να παραιτηθεί!
Μπορείτε να θυμηθείτε την περίεργη ιστορία από το 1987 εδώ.
Γιατί όμως επιστρέψαμε στους Βούλγαρους ποδοσφαιριστές της Δόξας Δράμας;
Γιατί ο πρωταγωνιστής της πρώτης μας σημερινής «Αθλητικής» Ιστορίας» είναι και αυτός Βούλγαρος!
ΙΒΑΝ ΠΕΤΡΩΦ: Η κλοπή ενός παντελονιού!
Σας μεταφέρουμε πίσω στο 1983 όταν η εθνική ομάδα της Βουλγαρίας έδινε αγώνα με αντίπαλο την Ουαλλία για τα προκριματικά του Euro ποδοσφαίρου που θα διεξάγονταν στα Γαλλικά γήπεδα το 1984.
Στην αποστολή της Βουλγαρικής ομάδας συμμετείχε και ο ποδοσφαιριστής Ιβάν Πετρώφ ο οποίος είχε την φαεινή ιδέα να «απαλλοτριώσει» ένα παντελόνι από πολυκατάστημα στο Τσέστερ της Αγγλίας .
Να το «κλέψει» δηλαδή!
Το έβαλε μέσα στον σάκο του πιστεύοντας ότι κανείς δεν θα τον δει.
Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος όμως είχε τα μάτια του «δεκατέσσερα» και είδε τον Πετρώφ την ώρα που έβαλε το παντελόνι στον σάκο του. Αμέσως αντέδρασε με συνέπεια ο Πετρώφ να το «σκάσει» από το πολυκατάστημα και να το «βάλει στα πόδια».
Ο ιδιοκτήτης τον κυνήγησε και για κακή τύχη του Πετρώφ δύο αστυνομικοί που περιπολούσαν στην περιοχή κατάφεραν να τον πιάσουν και να του περάσουν χειροπέδες.
Όπως καταλαβαίνετε η Βουλγαρική αποστολή αναστατώθηκε από την πράξη του ποδοσφαιριστή της.
Ο ίδιος με σκυμμένο το κεφάλι αναγνώρισε αμέσως το λάθος του και δήλωσε με τρεμάμενη φωνή πως ντρέπεται γι΄ αυτό που έκανε, ιδιαίτερα σε μία χώρα που θεωρείται πατρίδα του ποδοσφαίρου και γιατί ο ίδιος είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής!
Ο Πετρώφ προσήχθη αμέσως στο αυτόφωρο όπου του επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 δραχμών (τότε) το οποίο πλήρωσε χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Ο διερμηνέας της Βουλγαρικής αποστολής δήλωσε από την πλευρά του:
Ο παίκτης λυπάται βαθιά για το επεισόδιο. Αποτέλεσμα αυτής της πράξης του, θα είναι να τιμωρηθεί σκληρά, όταν επιστρέψουμε στη Βουλγαρία, όπου πιθανότητα θα του απαγορευθεί να ασχοληθεί άλλη φορά με τον αθλητισμό.
Μία απερίσκεπτη πράξη τελείωνε την ποδοσφαιρική καριέρα του Ιβάν Πετρώφ, την ίδια ώρα που η εθνική του ομάδα έχανε τον αγώνα με την Ουαλλία.
Το τελικό σκορ 1-0 για τους Ουαλλούς διαμορφώθηκε από τον Τζέρεμι Τσαρλς στο 79ο λεπτό του αγώνα.
Ο Τσαρλς είχε περάσει ως αλλαγή στη θέση του σπουδαίου «φορ» Ιαν Ρας, στο 69ο λεπτό!
Στον συγκεκριμένο αγώνα αγωνίστηκε για του Βούλγαρους ο Πέταρ Πετρώφ, αδερφός του Ιβάν!
Οι «Σκύλοι» της Λάρισας!
Μένουμε στο 1983 και από τον Πετρώφ περνάμε στους… «Σκύλους» οι οποίοι εύχονταν για το καλό του Ελληνικού ποδοσφαίρου!
Μην πάει το μυαλό σας στα συμπαθή τετράποδα. Δεν θα μπορούσαν να ευχηθούν για το καλό του Ελληνικού ποδοσφαίρου!
Οι «Σκύλοι» της ιστορίας μας ήταν απλά ένας… Σύνδεσμος Φιλάθλων της Λάρισας οι οποίοι παρακολουθούσαν τα παιχνίδια της ομάδας τους από την θύρα Ε του σταδίου «Αλκαζάρ»!
Τα μέλη του έδωσαν στον σύνδεσμο αυτόν τον ιδιαίτερο τίτλο και σε συνδιασμό με τους άλλους συνδέσμους της Λάρισας, τους «Ιερολοχίτες» και τους «Μόνστερς», πήραν μία ιδιαίτερη πρωτοβουλία.
Με κοινή ανακοίνωση τους προς όλους τους ποδοσφαιριστές και φιλάθλους των ομάδων, οι τρεις (3) σύνδεσμοι της Λάρισας ζητούσαν να αποτραπεί κάθε μορφή βίας και να εκλείψουν οι βωμολοχίες στα γήπεδα της χώρας.
Φίλαθλοι και παίκτες να είναι κύριοι στη συμπεριφορά τους... σημείωναν στην κοινή τους ανακοίνωση οι σύνδεσμοι της Λάρισας το 1983.
Οι συγκεκριμένοι «Σκύλοι» από τη Λάρισα, ούτε γαύγιζαν ούτε δάγκωναν!
Το… «φαινόμενο» της Ιταλίας!
Από τους «Σκύλους» του 1983 περνάμε στο 1985 για να σας παρουσιάσουμε ένα 16χρονο… «φαινόμενο»!
Όχι μην πάει το μυαλό σας στο Βραζιλιάνικο… «φαινόμενο» που ξέρουμε όλοι.
Τον Ρονάλντο Λουίς Ναζάριο ντε Λίμα!
Ήταν μόλις 9 ετών το 1985 και δεν είχε πάει ακόμη να παίξει στο Ιταλικό πρωτάθλημα.
Στην Ιταλία το 1985 είχαν βρει πρώτοι το δικό τους… «φαινόμενο», πολύ πριν τον Ρονάλντο.
Και το όνομα αυτού… Πάολο Μαλντίνι!
Ναι, τον γνωστό σε όλους μας αμυντικό της Μίλαν και της Εθνικής Ιταλίας, ο οποίος δεν άφησε τίτλο για τίτλο στην καριέρα του που να μην κέρδισε.
Το 1985 ο Πάολο Μαλντίνι ήταν 16 στα 17. Γεννήθηκε το 1968 και από μικρός ξεχώρισε για τα προσόντα του και το μοναδικό του ταλέντο.
Το δημοσίευμα της 1ης Απριλίου 1985 από την αθλητική εφημερίδα το «Φως», έκανε λόγω για τον γιο του παλιού παίκτη της Μίλαν Τσέζαρε Μαλντίνι, ο οποίος σύμφωνα με τους ειδικούς του Καμπιονάτο ήταν ένα πραγματικό ποδοσφαιρικό… «φαινόμενο».
Τότε αγωνίζονταν στην ομάδα Νέων της Ιταλίας και ήταν αυτός που ξεχώριζε από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.
Είχε προλάβει στις 20 Ιανουαρίου του 1985 να παίξει για πρώτη φορά στο Καμπιονάτο με την ομάδα της Μίλαν, στην οποία αφιέρωσε όλη του την ποδοσφαιρική του καριέρα.
Αγωνίστηκε για 45 λεπτά ως αλλαγή, στη θέση του Σέρτζιο Μπατιστίνι στον εκτός έδρας αγώνα της Μίλαν με την Ουντινέζε.
Τελικό σκορ 1-1.
Το «φαινόμενο» της Μίλαν αγωνίστηκε σε 903 παιχνίδια της και κέρδισε μαζί της 26 τρόπαια!
Η ποδοσφαιρική πορεία του Πάολο Μαλντίνι δικαίωσε τους ειδικούς του «Κάλτσιο» οι οποίοι είχαν δει στο πρόσωπο του και στον τρόπο του παιχνιδιού του ένα ποδοσφαιρικό «φαινόμενο» πολύ πριν καθιερωθεί και κερδίσει τίτλους με την ομάδα του Μιλάνου.
Το Σακί στο… Γουρούνι!
Από τον Μαλντίνι του 1985 περνάμε στον Γκερντ Πρόκοπ του 1986.
Ο Γερμανός προπονητής ήρθε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 1981 για τον Απόλλωνα Αθηνών, στον οποίο έκατσε στον πάγκο του συνολικά τέσσερις (4) φορές.
Την σεζόν 1986-1987 τον βρίσκουμε να είναι στον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα.
Πλησίαζαν οι μεταγραφές του «χειμώνα» και οι παράγοντες και ο προπονητής των Ιωαννίνων έψαχναν λύσεις για να ενισχύσουν την ομάδα τους.
Το όνομα που έπεσε στο «τραπέζι» ήταν αυτό του Έλληνα ομογενή από το Βερολίνο της Γερμανίας Φωτιάδη, όπως μας πληροφορεί η “Αθλητική Ηχώ” στις 17 Δεκεμβρίου του 1986.
Στο άκουσμα του άγνωστου Φωτιάδη, ο Γκερντ Πρόκοπ είπε στον υπεύθυνο δημοσίων σχέσeων του ΠΑΣ σε άψογα Ελληνικά:
Πρέπει να ψάξουμε να μάθουμε τι αξίζει αυτός ο παίκτης. Μην πάμε και πάρουμε σακί στο γουρούνι….
Όπως είναι φυσικό ο Παναγιώτης Κύρκος, ο υπεύθυνος των δημοσίων σχέσεων του ΠΑΣ Γιάννινα, ξεράθηκε στα γέλια από τις τελευταίες λέξεις του Γκερντ Πρόκοπ.
Ο Γερμανός προπονητής με απορία στα μάτια του για το γέλιο του συνομιλητή του το πήγε λίγο πιο πέρα:
Γιατί γελάς, επειδή θέλω να μάθουμε τι παίρνουμε;
Ο Π.Κύρκος εξήγησε αμέσως στον Πρόκοπ ότι η σωστή έκφραση είναι γουρούνι στο σακί και όχι σακί στο γουρούνι με αποτέλεσμα ο Γερμανός προπονητής, ο οποίος έκανε πολλές προσπάθειες να καλυτερεύσει τα Ελληνικά του, να πει:
Τόσες φορές σας έχω ακούσει να λέτε αυτή τη φράση. Την είπα και εγώ μία φορά και τάκανα σαλάτα. Εγώ φταίω που θέλω να μιλάτε όπως εσείς;
Αυτά «τραβούσε» με τα Ελληνικά του ο αγαπητός Γκερντ Πρόκοπ το 1986.
Λίγα χρόνια αργότερα, το 1991, ο Αθηναϊκός του Πρόκοπ έκανε δύο ηρωικά 90λεπτα με αντίπαλο την ξακουστή Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ του Άλεξ Φέργκιουσον.
Πρώτα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας…
Και μετά στην Αγγλία και στο “Όλντ Τράφορντ”.
Μόνο στην παράταση η Αγγλική ομάδα κατάφερε να κάμψει την αντίσταση του Αθηναϊκού, στον πάγκο του οποίου ήταν ο Γκερντ Πρόκοπ!
Το τελικό 2-0 έστειλε την Γιουνάϊτεντ στον επόμενο γύρο και έγραψε με «χρυσά» γράμματα μία μοναδική σελίδα στην ιστορία του Αθηναϊκού.
Αυτές ήταν οι τέσσερις “Αθλητικές Ιστορίες” από τη δεκαετία του ΄80. Ασχοληθήκαμε με… “Κλοπή παντελονιού”, με Σκύλους, με το… “φαινόμενο” και με το “Σακί στο γουρούνι”.
Σύντομα από αυτή τη στήλη θα αναμοχλεύσουμε και άλλα γεγονότα που στο καιρό τους έκαναν εντύπωση στο φίλαθλο κοινό.
Καλή συνέχεια!
Σημ: Στην κεντρική φωτογραφία βλέπουμε τον Αθηναϊκό της περιόδου 1991-1992, προπονητής του οποίου ήταν ο Γκερντ Πρόκοπ!