Αθλητικές Ιστορίες

Αθλητικές Ιστορίες: Τα αδέλφια Άμπε και τα αδέλφια Στάθη!

Αθλητικές Ιστορίες: Τα αδέλφια Άμπε και τα αδέλφια Στάθη!
Έρευνα-Παρουσίαση: Φώτης Βαϊτσόπουλος

Η είδηση που κυριαρχεί το τελευταίο 24ωρο από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο έχει να κάνει με την μοναδική επιτυχία της Ούτα Άμπε και του Χιφούμι Άμπε να στεφθούν Χρυσοί Ολυμπιονίκες την ίδια μέρα!

Γιατί είναι επιτυχία και γιατί η είδηση αυτή έκανε τον «γύρο του κόσμου»;

Πολύ απλά γιατί η Ούτα και ο Χιφούμι Άμπε είναι αδέλφια και για πρώτη φορά στους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες δύο αδέλφια γίνονται Χρυσοί Ολυμπιονίκες την ίδια μέρα!

Την αρχή έκανε η Ούτα Άμπε η οποία στέφθηκε Χρυσή Ολυμπιονίκης στην κατηγορία των -52 κιλών στο Τζούντο ενώ στο ίδιο αγώνισμα αλλά στην κατηγορία των -66 κιλών ο αδερφός της Χιφούμι πήρε και αυτός το Χρυσό μετάλλιο!

Μοναδικό γεγονός για την ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων από το 1896 μέχρι σήμερα από τους Ιάπωνες αθλητές.

Σίγουρα οι γονείς Άμπε θα είναι ίσως οι πιο ευτυχισμένοι γονείς του πλανήτη μας.

Αφήνοντας τα αδέλφια Άμπε να πιουν το «νέκταρ» της επιτυχίας τους μεταφερόμαστε πίσω στο 1936 όταν για πρώτη φορά οι χώρα μας έστειλε στους Ολυμπιακούς αγώνες δύο αδέλφια!

Πρόκειται για τους αδελφούς Γιώργο και Δημήτρη Στάθη οι οποίοι εκπροσωπήσανε την πατρίδα μας στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1936 στο Βερολίνο της Γεωργίας.

Όπως και τα αδέλφια Άμπε οι Γιώργος και Δημήτρης Στάθης συμμετείχαν στο ίδιο αγώνισμα και συγκεκριμένα στο πιστόλι ακριβείας ο πρώτος και στο πιστόλι ταχύτητας ο δεύτερος.

Διαβάζουμε από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής:

Δεν είναι τόσο σύνηθες 2 αδέλφια να είναι πρωταθλητές. Είναι ακόμη περισσότερο σπάνιο 2 αδέλφια να μετάσχουν στους ίδιους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Συνέβη με τα αδέλφια Γιώργο και Δημήτρη Στάθη, στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου το 1936. Αμφότεροι λάβανε μέρος στα αγωνίσματα πιστολίων.

Ο Γιώργος Στάθης ήταν 30 ετών επιχειρηματίας. Αγωνίσθηκε στο Πιστόλι Ακριβείας από 50μ (ή Ελεύθερο Πιστόλι). Σημείωσε επίδοση 532/600 και κατέλαβε την 7η θέση, μεταξύ 43 Σκοπευτών από 19 χώρες. Η επίδοσή του αποτελούσε Πανελλήνιο ρεκόρ που έμεινε ακατάρριπτο για 24 χρόνια. Νικητής το 1936 αναδείχθηκε ο περίφημος Σουηδός Τόρστεν Ούλλμαν με επίδοση 559/600 που αποτελούσε Παγκόσμιο ρεκόρ.

Ο Δημήτρης Στάθης, που ήταν αρκετά μικρότερος, αγωνίσθηκε το 1936 στο Πιστόλι Ταχύτητας (ή κατά Ανδρικέλων) μαζί με τον Άγγελο Παπαδήμα. Μετείχαν 53 από 22 χώρες. Ο Δημήτρης Στάθης δεν μπόρεσε να έχει και τις 30 βολές στο στόχο και αποκλείσθηκε. Αντίθετα ο Άγγελος Παπαδήμας με 30/30 πέρασε στην τελική πεντάδα όπου ισοβάθμησε στην τρίτη θέση με τον Τόρσεν Ούλλμαν, που επίσης μετείχε και στο αγώνισμα αυτό. Στο «μπαράζ» όμως για το Χάλκινο Μετάλλιο ο Παπαδήμας ηττήθηκε και κατετάγη 4ος.

Μετά τον Β’ ΠΠ ο Δικηγόρος πλέον Δημήτρης Στάθης συνέχισε να αγωνίζεται με τα χρώματα του ΠΓΣ. Το 1947 σημείωσε στο Πιστόλι Ακριβείας 500/600, ενώ το 1955 στο Πιστόλι Ταχύτητας πέτυχε 552/600 και ήταν μέλος της Εθνικής Ομάδος. Ο Γιώργος Στάθης πέθανε το 1960, ενώ ο Δημήτρης αρκετά αργότερα.

Επίσης Σκοπεύτρια του Πανελληνίου ήταν η σύζυγος του Γιώργου η Δώρα Στάθη, η οποία μάλιστα το 1934 είχε αναδειχθεί νικήτρια σε Αγώνες Κυπέλλου.

Το θέμα με τα αδέλφια Στάθη μπορείτε να το διαβάσετε εδώ