Αθλητικές Ιστορίες: Ο Βαγγέλης Βλάχος στην Αμερική, ο Τάκης Οικονομόπουλος ζωγράφος και το Φιατάκι του Χόκαν Σάντμπεργκ!
Οι σημερινές «Αθλητικές Ιστορίες» γυρνάνε πίσω τον χρόνο για να σας παρουσιάσουν τρία (3) ενδιαφέροντα ποδοσφαιρικά θέματα από το 1985.
Θα ταξιδέψουμε στον Μάϊο του 1985 και θα βρούμε δύο ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν στην ΑΕΚ και έναν πρώην τερματοφύλακα που έκανε σπουδαία καριέρα με τον Παναθηναϊκό.
«Ξεσκονίζοντας» εφημερίδες του παλιού καιρού, ανασύρονται θέματα που είχαν την αξία τους τον καιρό που δημοσιεύθηκαν. Στην περίπτωση μας θα ασχοληθούμε με τον Βαγγέλη Βλάχο, που τότε αγωνίζονταν με τη φανέλα της ΑΕΚ, με τον σπουδαιότερο Έλληνα τερματοφύλακα, κατά πολλούς, Τάκη Οικονομόπουλο και τον επίσης παίκτη της ΑΕΚ, Σουηδό Χόκαν Σάντμπεργκ!
Ας δούμε μία-μία ξεχωριστά τις τρεις (3) μικρές «Αθλητικές Ιστορίες» δημοσιευμένες τον Μάϊο του 1985.
Ο Βαγγέλης Βλάχος στο πρωτάθλημα της Αμερικής!
Γεννημένος πριν ακριβώς 60 χρόνια (6-1-1962) ο σπουδαίος μέσος Βαγγέλλης Βλάχος είχε μία πολύ καλή καριέρα στην Α΄ εθνική.
Ξεκίνησε από τις ακαδημίες της ΑΕΚ και στην ηλικία των 17 ετών φόρεσε για πρώτη φορά την φανέλα του βασικού στην «Ένωση».
Κοντρολαρισμένος παίκτης, με πολύ καλή τεχνική, ο Βλάχος έδειξε από την αρχή το πλούσιο ταλέντο του. Παιχνίδι με το παιχνίδι ο «βιρτουόζος» ποδοσφαιριστής, από την Αρτάκη της Εύβοιας, κέρδιζε με τις περίτεχνες ενέργειες του το κοινό της ΑΕΚ και σύντομα έγινε αναντικατάστατος.
Το 1983, σε ηλικία μόλις 21 ετών έγινε αρχηγός της «βασίλισσας» και ήταν αυτός που σήκωσε το κύπελλο Ελλάδος στο Ολυμπιακό στάδιο. Στο 2-0 της ΑΕΚ επί του ΠΑΟΚ, ο Βαγγέλης Βλάχος εκτός από «αρχηγός», ήταν αυτός που «κλείδωσε» την νίκη, πετυχαίνοντας το δεύτερο γκολ.
Με τον καιρό η «σχέση» ανάμεσα στην ΑΕΚ και στον Βαγγέλη Βλάχο χάλασε, με αποτέλεσμα να υπάρχουν «τριβές» με την διοίκηση της «Ένωσης».
Τον Μάϊο του 1985 ο Έλληνας «χαφ» ζούσε τις τελευταίες του στιγμές με την «κιτρινόμαυρη» φανέλα. Είχε αποφασίσει να αλλάξει ομάδα και έτσι στις εφημερίδες της εποχής άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα «σενάρια».
Όπως διαβάζουμε στις εφημερίδες της εποχής, ο Βαγγέλης Βλάχος είχε πρόταση από το Αμερικάνικο πρωτάθλημα. Από το σημερινό MLS.
Μέσω του νομικού του συμβούλου ο Βλάχος κοινοποίησε πρόταση Αμερικάνικης ομάδας για την «ελεύθερη» μεταγραφή του, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού!
Ο Θανάσης Θάνος, ο νομικός σύμβουλος του Βαγγέλη Βλάχου, ζήτσε από τον δικηγόρο της ΑΕΚ Κώστα Πουλάκο, να έρθει σε επαφή με τον πρόεδρο Ανδρέα Ζαφειρόπουλο και να «βολιδοσκοπήσει» τις προθέσεις της ΑΕΚ για την μεταγραφή του πελάτη του σε ομάδα της Αμερικής.
Με αυτή του την κίνηση ο Βλάχος έδειχνε στην ΑΕΚ ότι η συνεργασία τους έφτανε στο τέλος. Βλέποντας την ομάδα να μην είναι στα «καλύτερα» της, ήθελε να αποχωρήσει για άλλες «πολιτείες».
Έτσι τον Μάϊο του 1985, καθώς το πρωτάθλημα ολοκληρώνονταν, ο «μπαλαδόρος» ποδοσφαιριστής μέσω του εκπροσώπου του ζήτησε να αποχωρήσει από την ΑΕΚ με προορισμό το πρωτάθλημα των Η.Π.Α., το οποίο προσπαθούσε να ανέβει αγωνιστικά.
Από το δημοσιεύμα προκύπτει ότι ο Βαγγέλης Βλάχος δεν θα μπορούσε να αγωνιστεί στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Αμερικάνικο πρωτάθλημα. Και αυτό γιατί τον καιρό εκείνο ο Βλάχος εκπλήρωνε στην στρατιωτική του θητεία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φύγει από την Έλλάδα πριν τον Ιανουάριο του 1986, όταν θα τελείωνε το στρατιωτικό του!
Αυτή ήταν η απάντηση της ΑΕΚ η οποία ήθελε να ξεκόψει από το μυαλό του Βλάχου το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την ομάδα.
Μπορεί ο Βαγγέλης Βλάχος να μην αγωνίστηκε ποτέ στο πρωτάθλημα των Η.Π.Α., το καλοκαίρι του 1985 αποχαιρέτησε την ΑΕΚ.
Έβγαλε τα «κιτρινόμαυρα» για να φορέσει τα «πράσινα» του Παναθηναϊκού!
Η κίνηση του να αφήσει την «Ένωση» και να υπογράψει με τους «πράσινους» δεν άρεσε στην διοίκηση της ομάδας η οποία δικαστικά προσπάθησε να σταματήσει την «μεταγραφή» του Βλάχου στον Παναθηναϊκό.
Δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα ο Βαγγέλης Βλάχος να καταλήξει στον Παναθηναϊκό, με τον οποίο έγινε τη σεζόν 1985-1986 πρωταθλητής Ελλάδος. Ο τίτλος που του έλειπε ήρθε αμέσως με την υπογραφή του στο «τριφύλλι».
Μέχρι το 1991, που αποχώρησε για την Κόρινθο, έγινε άλλες δύο (2) φορές πρωταθλητής με τον Παναθηναϊκό.
Τη σεζόν 2012-2013 ο Βαγγέλης Βλάχος επέστρεψε στην ΑΕΚ ως προπονητής. Μετά από αρνητικά αποτελέσματα γρήγορα έγινε «παρελθόν» για την «Ένωση».
Στο τέλος εκείνης της σεζόν οι «κιτρινόμαυροι» για πρώτη φορά στην ιστορία τους έπεσαν από την Α΄ εθνική!
Ο Τάκης Οικονομόπουλος ζωγράφος!
Πόσοι από σας γνωρίζατε ότι ο παλιός σπουδαίος τερματοφύλακας Τάκης Οικονομόπουλος είναι ζωγράφος;
Και εμείς δεν το ξέραμε μέχρι που πέσαμε πάνω στο συγκεκριμένο δημοσίευμα.
Ο Τάκης Οικονομόπουλος θεωρείτε ως ο καλύτερος Έλληνας τερματοφύλακας.
Ήταν μέλος της σπουδαίας ομάδας του Παναθηναϊκού που έφτασε μέχρι τον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών, απέναντι στην τρομερή ομάδα του Άγιαξ.
Εντυπωσιακός τερματοφύλακας, έμεινε στην ιστορία για τις τρομερές του εκτινάξεις που του δώσανε το παρατσούκλι «το πουλί».
Ο Οικονομόπουλος υπερασπίστηκε για σχεδόν μία δεκαετία την «εστία» και της Εθνικής ομάδας.
Γυρίζοντας στο δημοσίευμα των «Νέων» από τον Μάϊο του 1985, διαβάζουμε ότι εκτός από πολύ καλός τερματοφύλακας, ο Τάκης Οικονομόπουλος ήταν και ένας καλός ζωγράφος.
Στον ελεύθερο χρόνο του, εμπνευσμένος από τα ταξίδια του στην Ευρώπη με τον Παναθηναϊκό, «το πουλί» του Ελληνικού ποδοσφαίρου εξασκούσε το κρυφό του ταλέντο.
Αυτό της ζωγραφικής.
Με τον καιρό τα «έργα» του πολλαπλασιάζονταν και έτσι τον Μάϊο του 1985 ο Τάκης Οικονομόπουλος σε συνεργασία με το «Πειραματικό Κέντρο Τέχνης» αποφάσισε να εκθέσει την δουλειά του.
Τα συνολικά «έργα» της έκθεσης του Έλληνα τερματοφύλακα ήταν 35!
Δεν γνωρίζουμε πόσοι από τους πίνακες του Οικονομόπουλου πουλήθηκαν στην έκθεση.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο Έλληνας «γκολκίπερ» είχε και δεύτερο ταλέντο το οποίο ασκούσε ιδωτικά και χωρίς να το γνωρίζει ο κόσμος.
Μέχρι τις 6 Μαΐου του 1985, όταν στο ξενοδοχείο «Σεσίλ» στο Κεφαλάρι διοργανώθηκε η πρώτη έκθεση ζωγραφικής του… Τάκη Οινομόπουλου!
Αν δεν γνωρίζαμε τον Τάκη Οικονόπουλο ως τερματοφύλακα, είναι βέβαιον ότι θα τον γνωρίζαμε… ως ζωγράφο.
Το Φιατάκι του Σάντμπεργκ!
Ήταν καλοκαίρι του 1984 όταν η ΑΕΚ υπέγραψε συμβόλαιο με έναν ξανθομάλλη Σουηδό «φορ».
Και το όνομα αυτού Χόκαν Σάντμπεργκ!
Μέλος της σπουδαίας Γκέτεμποργκ του προπονητή Σβεν Γκόραν Έρικσον, ο Σάντμπεργκ κατέκτησε το κύπελλο ΟΥΕΦΑ του 1982 με τη Σουηδική ομάδα.
Δύο χρόνια αργότερα έφτασε ως μεγάλο όνομα στην Ελλάδα, για να αποτελέσει το επιθετικό «δίδυμο» με τον Θωμά Μαύρο.
Γρήγορα άρχισε να πραγματοποιεί πολύ καλές εμφανίσεις, κάνοντας τον κόσμο της ΑΕΚ να τον αγαπήσει.
Ψηλός και γεροδεμένος όπως όλοι οι Βορειοευρωπαίοι «φορ», ο Χόκαν Σάντμπεργκ σημείωνε γκολ και με το κεφάλι αλλά και με τα πόδια, ενώ είχε εκπληκτικές συνεργασίες με τον «Θεό» του Ελληνικού ποδοσφαίρου.
Με τον ερχομό του Μάρτον Εστερχάζι τον Δεκέμβριο του 1984, η ΑΕΚ είχε για επιθετική τριπλέτα τους Μαύρο, Σάντμπεργκ και Εστερχάζι!
Ο Σουηδός επιθετικός βοήθησε με τα γκολ του την ΑΕΚ. Την διετία 1984-1986 είχε συνολικά 27 γκολ στην Α΄ εθνική, αν και η «Ένωση» δεν μπορούσε να διεκδικήσει το πρωτάθλημα.
Συνολικά στην τριετία (1984-1987) που φόρεσε τα «κιτρινόμαυρα» αγωνίστηκε σε 80 παιχνίδια με την ΑΕΚ και σημείωσε 30 γκολ!
Το καλοκαίρι του 1987 μεταπήδησε στον Ολυμπιακό, χωρίς όμως να μείνει για πολύ. Με μόλις 4 συμμετοχές, τον Δεκεμβριο του 1987, αποχώρησε από το Ελληνικό πρωτάθλημα.
Αφορμή για το «μίνι» αφιέρωμα στον Σουηδό ξανθομάλλη επιθετικό είναι ένα Φιατάκι.
Ένα εξακοσάρι Φιατάκι για την ακρίβεια!
Βλέπετε αυτό το αυτοκίνητο είχε παραχωρήσει η ΑΕΚ στον Χόκαν Σάντμπεργκ, για να μετακινείτε στην Αθήνα! Οι αθεόφοβοι στην διοίκηση της ΑΕΚ δεν είχαν καλύτερο αυτοκίνητο να δώσουν στον ξένο «φορ» τους!
Και το ερώτημα που τίθεται είναι το πως χορούσε ο Σουηδός «φορ» στο μικρό και στενό Φίατ 600άρι;
Με ύψος 1.88μ. ο Χόκαν Σάντμπεργκ δυσκολεύονταν να μπει στο μικρό και στενό αυτοκίνητο της Ιταλικής αυτοβιομηχανίας. Μπορεί να βόλευε στο «παρκάρισμα» στην δύσκολη Αθήνα του ΄85, το Φιατάκι που είχε δωθεί στον Σουηδό «φορ» δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες του.
Έτσι ο Σάντμπεργκ αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Βλέποντας την ΑΕΚ να μην του παραχωρεί κάποιο καλύτερο αυτοκίνητο, σε συνενόηση με γνωστό του από την Σουηδία, ζήτησε να του κατεβάσουν στην Ελλάδα το δικό του αυτοκίνητο από το Γκέτεμποργκ.
Ένα Golf GTI.
Γνωρίζοντας ότι στην Ελλάδα ο ήλιος είναι πάντα ψηλά στον ουρανό, έφερε το Golf του που ήταν «Καμπριολέ»!
Ο Χόκαν δεν ήθελε μόνο καλύτερο αυτοκίνητο από το Φιατάκι της ΑΕΚ, αλλά αυτό που οδηγούσε είχε ανοιχτή οροφή για να απολαμβάνει στον ήλιο της Ελλάδας, κάθε φορά που «βολτάριζε» στην Αθήνα του ΄85.
Αυτές ήταν φίλες και φίλοι οι τρεις «Αθλητικές Ιστορίες» που αλλιεύσαμε από την αποδελτίωση των εφημερίδων, στις αρχές Μαΐου του 1985.
Σύντομα με νέα θέματα κοντά σας!