Αθλητικές Ιστορίες: Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ
Σοφός σαν τον Σωκράτη
Δίκαιος σαν τον Σολομώντα
Πράος σαν Αρνί
Μοιρολάτρης σαν Κινέζος
Δυνατός σαν τον Ηρακλή
Ταχύς σαν τη Ζέβρα
Χονδρόπετσος σαν Ιπποπόταμος
Αμερόληπτος σαν την Αχιβάδα
Αυτός είναι, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι του sportshistory.gr, ο Ιδανικός Διαιτητής.
Δεν είναι δική μας άποψη ούτε τη σκεφτήκαμε εμείς. Η παρομοίωση με τους ήρωες της Αρχαίας Ελλάδος, με τον Σολομώντα, τον Κινέζο και τα άκακα ζώα μας έρχεται από το 1959-60 και την χώρα η οποία γέννησε το ποδόσφαιρο. Την Αγγλία.
Εκεί που το ποδόσφαιρο ήταν και είναι κάτι παραπάνω από λατρεία, κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι, είχαν κάθε λόγο να συνθέσουν τα προσόντα που πρέπει να έχει ένα καλός διαιτητής.
Στο δημοσίευμα της αθλητικής εφημερίδας «ΟΜΑΔΑ» του Ιανουαρίου 1960, διαβάζουμε ότι ζητήθηκε από τους Βρετανούς να περιγράψουν τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας διαιτητής ώστε να είναι δίκαιος και να μην αδικεί καμία ομάδα.
Τα αποτελέσματα των απαντήσεων τα διαβάσατε στην αρχή του θέματος μας. Ας εξειδικεύσουμε εν τάχει την λίστα με τα 8 προσόντα που πρέπει να έχει ένας διαιτητής.
Σοφός σαν τον Σωκράτη
Όλοι καταλαβαίνουμε ότι ένας διαιτητής πρέπει να λειτουργεί με την σοφία του Σωκράτη όταν διευθύνει μία ποδοσφαιρική συνάντηση. Να σβήνει πυρκαγιές πριν ανάψουν, να νουθετεί τους ποδοσφαιριστές όταν εκτρέπονται και να εφαρμόζει σωστά τους κανονισμούς. Αν ακολουθεί τους παραπάνω κανόνες τότε ο σοφός Σωκράτης (διαιτητής) θα αποφύγει να πιει το «κώνειο».
Δίκαιος σαν τον Σολομώντα
Στο ποδόσφαιρο οι αποφάσεις των διαιτητών πρέπει να είναι γρήγορες και συμβατές με τους κανονισμούς. Πρέπει να είναι δίκαιες προς όλες τις πλευρές. Τι γίνεται όμως όταν μία φάση είναι οριακή και ο διαιτητής πρέπει να αποφασίσει στο δευτερόλεπτο; Εκεί έρχεται ο δίκαιος Σολομώντας να μοιράσει το «καρπούζι» στη μέση. Δίκαια και σύννομα.
Πράος σαν Αρνί
Το γνωστό μας κατοικίδιο το αρνί έχει όλα τα χαρακτηριστικά της πραότητας. Προσφέρει τόσα πολλά στον βοσκό χωρίς να ζητάει πολλά. Ήρεμο και πράο όπως πρέπει να δείχνει ένας ιδανικός διαιτητής. Αλίμονο αν παραβεί αυτόν τον κανόνα και χάσει το έλεγχο του παιχνιδιού. Το παιχνίδι θα «τιναχτεί» στον αέρα και το αρνί… θα φαγωθεί.
Μοιρολάτρης σαν Κινέζος
Ότι είναι να γίνει θα γίνει, θα λέγαμε με απλά σημερινά Ελληνικά. Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον, αν ζούσαμε στην αρχαία Ελλάδα. Είτε σφυρίζει σωστά είτε όχι, οι κατάρες των φιλάθλων προς τον διαιτητή είναι στο πρόγραμμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Γι΄αυτό αν είσαι διαιτητής πρέπει να είσαι μοιρολάτρης όπως ένας Κινέζος που ισχυρίζεται ότι ..όλα είναι γραμμένα στα άστρα.
Δυνατός σαν τον Ηρακλή
Ποιος δεν έχει δει εικόνες ενός περικυκλωμένου διαιτητή που προσπαθεί να ξεφύγει από τις διαμαρτυρίες των παικτών. Αν όμως είσαι εύσωμος και δυνατός όπως ο Ηρακλής, τότε έχεις πολλές πιθανότητες να κάνεις πέρα αυτή την ομάδα που σε πολιορκεί ζητώντας να σφυρίξεις υπέρ της. Μπορεί οι κανόνες του παιχνιδιού να δίνουν όλες τις εξουσίες σε έναν διαιτητή, αν είναι μικροκαμωμένος και αδύναμος λειτουργεί αρνητικά στην προσπάθεια του «άρχοντα» του αγώνα να επιβληθεί στους παίκτες.
Ταχύς σαν τη Ζέβρα
Μπορεί το κείμενο να εκδόθηκε το 1960, όμως και στις μέρες μας ένας διαιτητής πρέπει να είναι γρήγορος σαν τη ζέβρα, ώστε να μην χάσει κάποια φάση. Εντάξει, σήμερα έχουμε το V.A.R., οπότε και να χάσει κάποια φάση ο ρέφερι θα την δει ο VARίστας (αν δεν κάνει τον παλαβό και αυτός), οπότε όλα καλά. Όμως τα τεστ των διαιτητών εκτός από αντοχή ζητάνε και ταχύτητα. Ταχύτητα όπως η αγαπημένη Ζέβρα.
Χονδρόπετσος σαν Ιπποπόταμος
Βρισιές, φωνές, αντιδράσεις και τι δεν δέχεται ένας διαιτητής όταν σφυρίζει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Αν είναι όμως χοντρόπετσος σαν τον συμπαθέστατο Ιπποπόταμο θα τα κάνει όλα αυτά στην άκρη και θα συνεχίσει τον αγώνα. Θα αφήσει τον κόσμο…να λέει τα δικά του και ο ίδιος με τον χοντρό μανδύα του Ιπποπόταμου θα κάνει την δουλειά του.
Αμερόληπτος σαν την Αχιβάδα
Συνέχεια των παραπάνω, στα προσόντα ενός διαιτητή πρέπει να προστεθεί και η αμεροληψία της Αχιβάδας. Κλεισμένη στο όστρακο της, κλεισμένη στον «κόσμο» της δεν τη νοιάζει τι γίνεται γύρω της. Δεν τη νοιάζει τι «παίζεται» γύρω της. Έτσι και ένας διαιτητής. Πρέπει να σφυρίζει αμερόληπτα και να μην πάει με τα νερά των «δυνατών» ομάδων.
Αυτά είναι κυρίες και κύριοι τα προσόντα που έπρεπε να έχει το 1960 ένας διαιτητής.
Θα διαφωνούσατε ότι αυτά πρέπει να ακολουθούν τον Ιδανικό Διαιτητή και στο σύγχρονο ποδόσφαιρο;
Τι λέει για τις απαντήσεις των Βρετανών το 1960, ο Βρετανός αρχιδιαιτητής του Ελληνικού πρωταθλήματος;
Έδωσε στους Έλληνες συναδέλφους του, το Βρετανικό εγχειρίδιο του 1960, για να φέρνουν εις πέρας, χωρίς παράπονα και διαμαρτυρίες, έναν ποδοσφαιρικό αγώνα;
Αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις των περισσοτέρων ομάδων, μάλλον ξέχασε να το φέρει μαζί του.
Ολόκληρο το χιουμοριστικό δημοσίευμα της αθλητικής εφημερίδας “ΟΜΑΔΑ” στο παρακάτω pdf με την υποσημείωση ότι ο συντάκτης ξεχνάει να σχολιάσει την πραότητα του αρνιού.