Αθλητικές Ιστορίες

Αθλητικές Ιστορίες: Η πρώτη συνέντευξη του 17χρονου μαθητή της Β΄Λυκείου Κώστα Αντωνίου το 1979, ως παίκτης του Παναθηναϊκού!

Αθλητικές Ιστορίες: Η πρώτη συνέντευξη του 17χρονου μαθητή της Β΄Λυκείου Κώστα Αντωνίου το 1979, ως παίκτης του Παναθηναϊκού!
Έρευνα-Παρουσίαση: Φώτης Βαϊτσόπουλος

Ο Κώστας Αντωνίου υπήρξε ένας από τους καλύτερους μέσους του Ελληνικού Ποδοσφαίρου κατά τη δεκαετία του 1980 και συμμετείχε με τον Παναθηναϊκό σε όλες τις μεγάλες στιγμές του συλλόγου σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Κοντρολαρισμένος και τεχνίτης ήταν πάντα στη σωστή θέση για να σκοράρει.

Συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους αστέρες του Παναθηναϊκού εκείνης της περιόδου και πάντοτε είχε θέση βασικού.

Ο Κώστας Αντωνίου φόρεσε τα «πράσινα» της ομάδας Νέων του Παναθηναϊκού για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 1976 σε ηλικία 14 ετών. Τις σεζόν 1976-1977 και 1977-1978 ήταν στην ομάδα των Εφήβων του συλλόγου.

Στις 9 Ιανουαρίου 1979, ο Κώστας Αντωνίου προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα των “πράσινων”.

Στο παιχνίδι με τον Ηρακλή ήταν στην αποστολή χωρίς να αγωνιστεί και στην αναμέτρηση με τον Εθνικό μπήκε σαν αλλαγή.

Το πρώτο 90λεπτο το έκανε απέναντι στην Καβάλα και ήταν ανάμεσα στους διακριθέντες.

Μετά από αυτή τη μεστή εμφάνιση όλο και περισσότεροι ήθελαν να μάθουν για τον 17χρονο Αντωνίου και έτσι ο συντάκτης της «Αθλητικής Ηχούς» Γιώργος Δόγας, ο οποίος στο παρελθόν είχε κάνει παρόμοιες συνεντεύξεις και με άλλους αστέρες του Παναθηναϊκού, βρήκε τον Κώστα Αντωνίου και μίλησε μαζί του.

Παρά το νεαρό της ηλικίας, ο Κώστας Αντωνίου πατούσε γερά στα πόδια του. Χωρίς ίχνος «βεντετισμού» μίλησε για το παρόν και το μέλλον τόσο του ίδιου όσο και του Παναθηναϊκού.

Υποστήριξε ότι είναι στο χέρι του να γίνει ένας σπουδαίος και φτασμένος παίκτης και η πορεία του στο ποδόσφαιρο δικαίωσε την παραπάνω φράση του.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Δόγας, της παλιάς καλής σχολής των αθλητικογράφων και για χρόνια στο ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού, είχε τον δικό του τρόπο να θέτει τα ερωτήματα στον Κώστα Αντωνίου.

Αλλά και ο έφηβος Κώστας Αντωνίου είχε τον τρόπο και το μυαλό για να δίνει τις απαντήσεις που ζητούσε ο Δόγας.

Ξεκινώντας η κουβέντα τους και στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι η εξέλιξη του είναι καθαρά δικό του θέμα ο Κ.Αντωνίου απάντησε.

Ξέρω καλά ότι όλο το βάρος της εξελίξεως και προόδου μου πέφτει στους ώμους μου. Η ευκαιρία μου δίδεται. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Οι προπονητές μου με περιβάλλουν με εμπιστοσύνη, οι συμπαίκτες μου με βοηθούν, ο κόσμος με περιβάλλει με αγάπη. Πιστεύω λοιπόν ότι στο χέρι μου είναι να εξελιχθώ.

Ο Γ.Δόγας παλαιός αθλητικογράφος και χρόνια στο «κουρμπέτι» είχε δει ταλέντα και ταλέντα να έρχονται στον Παναθηναϊκό και να χάνονται σαν την σκόνη. Έτσι έθεσε το ερώτημα του κατά πόσο τα μυαλά του νεαρού Αντωνίου θα έπαιρναν «αέρα», όπως συνέβη σε πολλούς νεαρούς πριν από αυτόν.

Εκ του αποτελέσματος και από την σταδιοδρομία του Κώστα Αντωνίου, όσες «Σειρήνες» και αν βρέθηκαν στον δρόμο του ξεπεράστηκαν επιτυχώς.

Το ποδόσφαιρο είναι μέσα στα μεγάλα ενδιαφέροντα της ζωής μου. Είναι ένα πάθος αν θέλετε. Μια μεγάλη έφεση που γεμίζει τη ζωή μου όσο και το σχολείο σήμερα και αύριο μία επιστήμη. Έχω συνειδητοποιήσει ότι οι δυνατότητες μου είναι μεγάλες και η ζωή μου από εδώ και μπρος δεν θα είναι παρά μια συνεχής προσπάθεια για να αξιοποιήσω τα προσόντα που έχω.

Διαβάζοντας κανείς τα λεγόμενα του Αντωνίου θα συμφωνούσε με την άποψη ότι ο τότε νεαρός «άσος» του Παναθηναϊκού πατούσε δυνατά στα πόδια του. Είχε τα μυαλά του μέσα στο κεφάλι.

Ποτέ δεν λέω κάτι, δεν κάνω διαβεβαιώσεις, αν δεν πιστεύω σε κάτι ακράδαντα. Μπορώ λοιπόν να διαβεβαιώσω τους φίλους του Παναθηναϊκού ότι μπορούν να πιστεύουν σε μένα. Να πιστεύουν δηλαδή ότι πάντα θα προσπαθώ να ανεβαίνω. Να γίνομαι όλο και καλύτερος. Άλλωστε ο δρόμος είναι μακρύς. Δεν είμαι παρά στο «άλφα». Στο ξεκίνημα. Θα είναι καταστροφή για μένα αν πω τόσο σύντομα ότι έφτασα ή αν ξεφύγω από τη από τη γραμμή που ακολουθώ και που είναι θέμα αρχών οικογενειακών και προσωπικών. Επαναλαμβάνω ότι πάντα θα σκέπτομαι τον κόσμο. Αυτόν που έρχεται στο γήπεδο να με δει και βλέποντας με του δημιουργώ απαιτήσεις που για μένα μεταβάλλονται σε υποχρεώσεις.

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου αν είχε συνείδηση των ελλείψεων του ο 17χρονος Αντωνίου απάντησε ως εξής:

Ξέρω καλύτερα από κάθε άλλον που υστερώ, ποιες είναι είναι οι ελλείψεις μου και οι αδυναμίες μου. Αυτό σημαίνει ότι είμαι και σε θέση να καλύψω αυτά τα κενά. Αυτό το γνωρίζω. Πλάι όμως σε έμπειρους και φτασμένους παίκτες είμαι βέβαιος ότι θα κερδίσω πολύ χρόνο. Τις άλλες ελλείψεις μου τις έχω εμπιστευθεί στον κ.Πετρόπουλο και στον κ.Παπουλίδη.

Ο Λάκης Πετρόπουλος ήταν αυτός που εμπιστεύθηκε στο βασικό σχήμα του Παναθηναϊκού τον νεαρό Αντωνίου. Η επιλογή του σε βάθος χρόνου δικαιώθηκε μιας και ο Έλληνας χαφ έκανε σπουδαίες εμφανίσεις μέχρι το 1995, όταν ολοκλήρωσε την καριέρα του.

Με 35 συμμετοχές με την Εθνική ομάδα, ο Κώστας Αντωνίου έκανε πράξη τα όνειρα του. Να παίξει σε μία μεγάλη ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός και να φορέσει τα «γαλανόλευκα» της Εθνικής ομάδας.

Στη συνέχεια της συνέντευξης του στην «Αθλητικό Ηχώ», ο Κώστας Αντωνίου δήλωσε τον ενθουσιασμό του για την συμμετοχή του στην πρώτη ομάδα με ονόματα όπως ο Καψής, ο Ελευθεράκης, ο Λιβαθηνός, ο Αλβαρέζ και ο Κωνσταντίνου.

Κλείνοντας την κουβέντα του με τον Γ.Δόγα, ο Κ.Αντωνίου ρωτήθηκε και για το μέλλον του Παναθηναϊκού. Ας διαβάσουμε τι προέβλεπε ο Έλληνας μεσοεπιθετικός.

Προβλέπω ότι ο Παναθηναϊκός στη νέα περίοδο θα εμφανίσει μια μεγάλη ομάδα, που θα χτυπήσει τους τίτλους και θα κάνει μια καλή καριέρα(!) στην Ευρώπη. Παλαιοί και νέοι ποδοσφαιριστές κάτω από την διδασκαλία του κ.Πετρόπουλου, θα δώσουν τη μεγάλη ομάδα που ονειρεύονται οι φίλαθλοι του. Μακριά βέβαια από τις φετινές ατυχίες που έπληξαν και εξακολουθούν να πλήττουν τον Παναθηναϊκό.

Ο Κώστας Αντωνίου μπορεί να μην πρόβλεψε σωστά για το άμεσο μέλλον του Παναθηναϊκού, αλλά όταν επέστρεψε στον Παναθηναϊκό το 1983, μετά από διετή δανεισμό το 1981 στον Απόλλωνα Αθηνών, οι «πράσινοι» ξεκίνησαν μία πορεία πρωταθλητισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Μέλος των μεγάλων επιτυχιών των επόμενων ετών του Παναθηναϊκού, ο Κώστας Αντωνίου από τα 17 του χρόνια ήταν «προσγειωμένος». Από τις απαντήσεις έδειχνε ότι το μέλλον του ήταν λαμπρό. Το ταλέντο του δεν πήγε χαμένο και ο Παναθηναϊκός ωφελήθηκε από την πρωτοβουλία του Λάκη Πετρόπουλου, να ρίξει στα «βαθιά» τον 17χρονο Κώστα Αντωνίου.

Αυτός ήταν φίλες και φίλοι ο 17χρονος Κώστας Αντωνίου. Γεμάτος ταλέντο στα πόδια, ήταν ένας νέος που είχε καταλάβει το βάρος και την ευθύνη της «φανέλας» του Παναθηναϊκού. Η πορεία του από την στιγμή που ο Γιάτσεκ Γκμοχ εισηγήθηκε την επιστροφή του από τον Απόλλωνα μέχρι και το τέλος της καριέρας του ήταν εντυπωσιακή και θα την ζήλευε κάθε ποδοσφαιριστής.

Έγινε 4 φορές πρωταθλητής Ελλάδος με τον Παναθηναϊκό, ενώ σήκωσε 7 φορές το κύπελλο Ελλάδος.

Μετά το τέλος της καριέρας του υπήρξε τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε μοναδικές στιγμές της ποδοσφαιρικής καριέρας του Κώστα Αντωνίου