Αθλητικές Ιστορίες: Η καλύτερη εντεκάδα του Μουντιάλ-1986 σύμφωνα με την «Γκαζέτα ντέλο Σπορ»!
Το 1986 διοργανώθηκε στο Μεξικό το 13ο παγκόσμιο κύπελλο Εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου. Από τις 31 Μαΐου μέχρι και τις 29 Ιουνίου του 1986, 24 ομάδες πρόσφεραν στο τοπικό αλλά και στο παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό ένα θέαμα μοναδικό.
Μόλις 16 χρόνια πιο πριν, το 1970, το Μεξικό είχε διοργανώσει πάλι το παγκόσμιο κύπελλο Εθνικών ομάδων, το γνωστό Μουντιάλ, και όλοι είχαν συμφωνήσει ότι ήταν το καλύτερο Μουντιάλ μέχρι τότε. Η μεγάλη Βραζιλία του Πελέ και των υπολοίπων διεθνών, δεν άφησε σε κανέναν περιθώριο αμφισβήτησης. Σάρωσε στο διάβα της και χαρακτηρίστηκε ως η κορυφαία ποδοσφαιρική ομάδα όλων των εποχών.
Όταν ξεκίνησε το Μουντιάλ 1986 ακλόνητο φαβορί δεν υπήρχε. Όλοι όμως είχαν στραμμένα τα βλέμματα τους πάνω στον καλύτερο ποδοσφαιριστή της δεκαετίας του 1980 και καλύτερο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών Ντιέγκο Μαραντόνα.
Ο Αργεντίνος σούπερ σταρ είχε δηλώσει από μικρός ότι ήθελε να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής.
Στο Μουντιάλ της πατρίδας του, το 1978, αν και ήταν στην προεπιλογή του Λουίς Μενότι, εν τούτοις δεν επιλέχθηκε στην αποστολή με αποτέλεσμα να μην γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής.
Τέσσερα χρόνια αργότερα στο Μουντιάλ του 1982 στην Ισπανία, υπήρχαν προσδοκίες ότι θα «κουβαλήσει» την Αργεντινή στις πλάτες του αλλά οι εμφανίσεις, τόσο οι δικές του όσο και της υπόλοιπης ομάδας, δεν ήταν αυτές που θα έφερναν για δεύτερη συνεχόμενη φορά το Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου στην χώρα του τάνγκο.
Μάλιστα στο παιχνίδι με την Βραζιλία, ο Μαραντόνα δέχτηκε την κόκκινη κάρτα!
Το 1986, στα 26 του χρόνια, στην καλύτερη περίοδο της ποδοσφαιρικής του καριέρας, ο Ντιεγκίτο αναδείχθηκε σε μορφή του Μουντιάλ. Με 5 προσωπικά γκολ, το ένα καλύτερο από το άλλο, και μία απίθανη ασίστ στον τελικό, ο Μαραντόνα έκανε πράξη το παιδικό του όνειρο να γίνει Παγκόσμιος πρωταθλητής.
Η Αργεντινή για δεύτερη φορά μέσα σε 8 χρόνια ήταν παγκόσμια πρωταθλήτρια με αρχηγό και καλύτερο παίκτη της τον Μαραντόνα.
Παράλληλα στο Μουντιάλ του 1986, αναδείχθηκαν ομάδες που μέχρι τότε δεν είχαν κάνει κάτι ιδιαίτερο σε παγκόσμια κύπελλα.
Ποιος ξεχνάει την Δανία των Έλκιερ, Λάουντρουπ, Μ.Όλσεν, Λέρμπι και των άλλων υπέροχων παικτών της ομάδας του Σεπ Πιόντεκ; Φιλοδώρησε με 5 γκολ την Ουρουγουάη του μπαλαδόρου Έντσο Φρατζεσκόλι, πριν δεχτεί και η ίδια 5 γκολ και αποκλειστεί από την Ισπανία.
Ποιος ξεχνάει την «υπερηχητική» Σοβιετική Ένωση του Βαλερί Λομπανόφκι; Θεωρήθηκε ότι έπαιζε «το ποδόσφαιρο του 2000».
Ποιος ξεχνάει την υπέροχη εθνική Βελγίου που έφτασε μέχρι τον ημιτελικό εκείνης της διοργάνωσης;
Ποιος ξεχνάει την μυθική τετράδα της Γαλλίας, με Πλατινί, Ζιρές, Φερναντές και Τιγκανά;
Πάνω από όλες αυτές τις ομάδες, η ομάδα του Ντιέγκο Μαραντόνα.
Ο Αργεντίνος σταρ έκανε τα παιχνίδια της ζωής του και οδήγησε την Αργεντινή στο Παγκόσμιο τίτλο.
Η καλύτερη εντεκάδα του Μουντιάλ 1986.
Με το πέρας της διοργάνωσης, η πολύ γνωστή Ιταλική εφημερίδα «Γκαζέτα ντέλο Σπορ» θέλησε να αναδείξει, όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, την καλύτερη ενδεκάδα του Μουντιάλ 1986.
Τα αποτελέσματα της εφημερίδας, για όσους έχουν παρακολουθήσει την διοργάνωση του 1986 στο Μεξικό, δεν απείχαν και πολύ από την πραγματικότητα.
Οι παίκτες που διάλεξε η «Γκαζέτα ντέλο Σπορ» για την καλύτερη ενδεκάδα του Μουντιάλ, είχαν κάνει εκπληκτικά παιχνίδια και δίκαια τοποθετήθηκαν από τους Ιταλούς στην καλύτερη ενδεκάδα του 1986.
Ας δούμε αρχικά ποιους διάλεξε η πολύ γνωστή εφημερίδα στην καλύτερη ενδεκάδα του Μουντιάλ στο Μεξικό το 1986.
Με ένα εκπληκτικό σκίτσο η «Γκαζέτα ντέλο Σπορ» έκανε την επιλογή της.
Με την σειρά που τους βλέπουμε στο σκίτσο:
Όρθιοι: Μπρίγκελ, Αμορός, Ντασάεφ, Ζοσιμάρ, Μ. Όλσεν
Καθιστοί: Μπελάνωφ, Κ.Χ.Φέρστερ, Ματέους, Έλκιερ, Τιγκανά, Μαραντόνα
Ας τους τοποθετήσουμε και μέσα στο γήπεδο:
- Ντασάεφ
- Ζοσιμάρ
- Αμορός
- Κ.Χ.Φέρστερ
- Μ.Όλσεν
- Τιγκανά
- Μπρίγκελ
- Ματέους
- Έλκιερ
- Μαραντόνα
- Μπελάνωφ
Ας τους δούμε έναν-έναν ξεχωριστά.
Ρινάτ Ντασάεφ-Σοβιετική Ένωση
Καλύτερος τερματοφύλακας για την διοργάνωση του 1986 αναδείχθηκε ο Σοβιετικός Ρινάτ Ντασάεφ. Ψηλός, με τρομερές εκτινάξεις και σίγουρες επεμβάσεις, με απίστευτα αντανακλαστικά, ο Ρ.Ντασάεφ θεωρείται ως ο καλύτερος «πορτιέρο» της δεκαετίας του 1980.
Η «γάτα» των Σοβιετικών όπως αποκλήθηκε, είχε πάρει μέρος και το 1982 στο Μουντιάλ της Ισπανίας. Ο Σοβιετικός τερματοφύλακας ήταν ο καλύτερος παίκτης μιας μέτριας ομάδας.
Όμως το 1986 η Σοβιετική ομάδα δεν αστειεύονταν.
Με προπονητή τον «σοφό» Βαλερί Λομπανόφσκι, η Σοβιετική ένωση χαρακτηρίστηκε «υπερηχητική» για την ταχύτητα της και ως η ομάδα που έπαιζε «ποδόσφαιρο του 2000».
Με 9 γκολ υπέρ της στον όμιλο με Γαλλία, Ουγγαρία και Καναδά, έκανε «κρότο» με το καλημέρα. Δυστυχώς γι΄ αυτήν, στην φάση των «16» έπεσε πάνω στον Σουηδό διαιτητή Φρέντρικσον, ο οποίος με τις αποφάσεις του στον αγώνα με το Βέλγιο στέρησε από την Σοβιετική Ένωση την πρόκριση στην επόμενη φάση.
Στον αγώνα της 15ης Ιουνίου 1986 στην πόλη Λεόν του Μεξικού, το επίσης πολύ δυνατό σε εκείνη την διοργάνωση Βέλγιο, έστειλε σχετικά νωρίς πίσω στη Μόσχα του Σοβιετικούς.
Ο αγώνας, που στην συνέχεια ονομάστηκε ως η «σφαγή του Λεόν», ήταν μια διαφήμιση για το ποδόσφαιρο. Το τελικό 4-3 υπέρ των Βέλγων στην παράταση, με τον Σουηδό διαιτητή πρωταγωνιστή με τις αποφάσεις του, στέρησε από το φίλαθλο κοινό την ευκαιρία να δει μέχρι που θα έφτανε η Σοβιετική Ένωση του Βαλερί Λομπανόφκσι.
Παρά τα 4 γκολ που δέχτηκε από τους Βέλγους, ο Ρινάτ Ντασάεφ αναδείχθηκε ως ο καλύτερος τερματοφύλακας του Μουντιάλ 1986.
Το 1988 ο Ντασάεφ θα αναδειχθεί ως ο κορυφαίος τερματοφύλακας της χρονιάς και το 1990 στην Ιταλία σημείωσε την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή σε Μουντιάλ.
Ζοσιμάρ-Βραζιλία
Δεξί μπακ στην εντεκάδα της «Γκαζέτα ντέλο Σπορ» τοποθετήθηκε ο Βραζιλιάνος Ζοσιμάρ.
Με το νούμερο «13» στην πλάτη, ο Ζοσιμάρ ήταν εκπληκτικός με την Βραζιλία το 1986. Το γκολ του με αντίπαλο την Βόρειο Ιρλανδία, στην φάση των ομίλων, είναι ένα από τα καλύτερα που έχει πετύχει Βραζιλιάνος σε τελική φάση Μουντιάλ. Το δεξί, ξερό σουτ, έστειλε την μπάλα να καρφωθεί στο δεξί παραθυράκι του Βόρειοιρλανδού τερματοφύλακα.
Και στην φάση των «16» ο Ζοσιμάρ έγραψε το όνομα του στους σκόρερς της Βραζιλίας. Σαν επιθετικός, πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και με απίθανο σουτ στην απέναντι γωνία του Πολωνού τερματοφύλακα έκανε το 2-0 για τους Βραζιλιάνους. Ο «Μαύρος Ράμπο», όπως τον ήθελε ο πατέρας του και μας ενημέρωσε σχετικά ο Μανώλης Μαυρομάτης, μπορεί να μην έγινε πυγμάχος, μπήκε δίκαια στην καλύτερη εντεκάδα του Μουντιάλ-1986 με τα ιδιαίτερα γκολ που πέτυχε.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στους δύο πρώτους αγώνες του Μουντιάλ-1986 ο Ζοσιμάρ δεν αγωνίστηκε. Δεν ήταν στα βασικά πλάνα του προπονητή Τέλε Σαντάνα!
Μανουέλ Αμορός-Γαλλία
Στη θέση του αριστερού μπακ η Ιταλική εφημερίδα επέλεξε τον Γάλλο με ισπανικές ρίζες Μανουέλ Αμορός. Η αλήθεια είναι ότι η Ιταλική εφημερίδα διάλεξε δύο κατά βάση δεξιοπόδαρους για τα άκρα και λόγω του γεγονότος ότι ο Γάλλος μπακ μπορούσε και χρησιμοποιούσε καλά και το αριστερό του πόδι.
Πήρε μέρος στο Μουντιάλ του 1982 και το 1986 αναδείχθηκε ως ο «κορυφαίος» Γάλλος της χρονιάς.
Ήταν βασικός στην Γαλλία του 1984 η οποία κατέκτησε το τρόπαιο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
Χαρακτηρίζονταν για τον δυναμικό του παιχνίδι και για τα κατεβάσματα του ως επιθετικό μπακ.
Καρλ-Χάϊνς Φέρστερ-Δυτική Γερμανία
Ο δυναμικός Γερμανός αμυντικός Καρλ-Χάϊνς Φέρστερ ήταν για την Ιταλική εφημερίδα, ο «στόπερ» της ομάδας. Ο παίκτης με το νο «4» στην πλάτη, ο οποίος έκανε πολύ καλά παιχνίδια με την Δυτική Γερμανία, βασικός και αναντικατάστατος και στα 7 παιχνίδια που έδωσαν τα «πάντσερ» μέχρι και τον τελικό με την Αργεντινή του Μαραντόνα.
Παρά την καλή συνολική απόδοση σε όλο το τουρνουά, δεν μπόρεσε να αποτρέψει την ήττα με 3-2 από την Αργεντινή στον μεγάλο τελικό.
Ο Καρλ-Χάϊνς Φέρστερ ήταν ο πιο σταθερός αμυντικός του τουρνουά και δίκαια πήρε θέση στην καλύτερη 11άδα της «Γκαζέτα ντέλο Σπορ».
Μόρτεν Όλσεν-Δανία
Ο Μόρτεν Όλσεν ήταν για μια 15ετία προπονητής της εθνικής Δανίας.
Πριν όμως αναλάβει την ομάδα της χώρας του ως προπονητής, ο Μόρτεν Όλσεν την υπηρέτησε ως παίκτης, περισσότερες από 100 φορές! Σε μια εποχή όπου οι διεθνείς αγώνες ήταν λιγότεροι από ότι σήμερα, ο Μ.Όλσεν έκανε μια σπουδαία καριέρα με την εθνική του ομάδα.
Αποκορύφωμα αυτών των εμφανίσεων ήταν τα παιχνίδια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μεξικού το 1986.
Ήταν ο αρχηγός της ομάδας η οποία στο Μουντιάλ του ΄86 έπαιξε εκπληκτικό επιθετικό ποδόσφαιρο. Ο προπονητής Σεπ Πιόντεκ παρουσίασε την καλύτερη Δανία που έχει εμφανιστεί στα γήπεδα.
Δυστυχώς για τον Μόρτεν Όλσεν και τη Δανία, οι καλές εμφανίσεις του ομίλου δεν είχαν ανταπόκριση και στην αναμέτρηση με την Ισπανία.
Για την φάση των «16», η Δανία αν και προηγήθηκε της Ισπανίας με 1-0, στο τέλος έφυγε ηττημένη με το «βαρύ» 5-1. Ο Εμίλιο Μπουντραγκένιο σημείωσε τα 4 από τα 5 γκολ των Ισπανών.
Γλυκόπικρη γεύση για τον Μόρτεν Όλσεν, το παγκόσμιο κύπελλο του 1986. Κέρδισε πάντως με την παρουσία του την μία θέση στην βασική εντεκάδα της «Γκαζέτα ντέλο Σπορ».
Ζαν Τιγκανά-Γαλλία
Ο Γάλλος Ζαν Τιγκανά έκανε τρομερά παιχνίδια με την Γαλλία στο Μουντιάλ 1986. «Καταπίνοντας» ατελείωτα χιλιόμετρα, έφτασε με τους «τρικολόρ» μέχρι την 3η θέση στο παγκόσμιο κύπελλο του 1986.
Μέλος της τρομερής τετράδας στο κέντρο της Γαλλίας, Πλατινί-Ζιρές-Φερναντές-Τιγκανά, έκανε την «βρόμικη» δουλειά και όποτε έβρισκε ευκαιρία βοηθούσε και επιθετικά.
Δίκαια τοποθετήθηκε από την Ιταλική εφημερίδα στην καλύτερη εντεκάδα του τουρνουά. Ήταν το αμυντικό «χαφ» που ξεχώρισε στο Μουντιάλ 1986.
Ήταν βασικός και αναντικατάστατος και στα 7 παιχνίδια της Γαλλίας στο Μουντιάλ του 1986!
Χανς-Πέτερ Μπρίγκελ-Γερμανία
Σαν αριστερό «χαφ», παίζοντας όλη τη γραμμή, καθώς διέθετε τρομερά «πνευμόνια» η «Γκαζέτα ντέλο Σπορ» διάλεξε τον Χανς-Πέτερ Μπρίγκελ.
Ο Μπρίγκελ ξεχώρισε για το δυναμικό του παιχνίδι και στο Μουντιάλ του Μεξικού ήταν από τους καλύτερους της ομάδας της Δυτικής Γερμανίας, με την οποία έφτασε στον τελικό.
Συνολικά ο Γερμανός αριστεροπόδαρος ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στα 6 από τα 7 παιχνίδια της Δυτικής Γερμανίας στο παγκόσμιο κύπελλο του 1986.
Λόταν Ματέους-Γερμανία
Ο σπουδαίος Γερμανός μέσος Λόταρ Ματέους ήταν ο συνδετικός κρίκος της μεσαίας και της επιθετικής γραμμής της Δυτικής Γερμανίας στον δρόμο προς τον τελικό του Μουντιάλ 1986.
Βοήθησε την Γερμανική ομάδα να διεκδικήσει το τρόπαιο από την Αργεντινή του Μαραντόνα στον μεγάλο τελικό. Μπορεί να μην τα κατάφερε καθώς η Αργεντινή επιβλήθηκε με 3-2, όμως η «Γκαζέτα ντέλο Σπορ» τον χώρεσε στην καλύτερη εντεκάδα του Μουντιάλ. Η αλήθεια είναι ότι ο Ματέους στο επόμενο Μουντιάλ, αυτό της Ιταλίας το 1990, μπόρεσε να δείξει το πλούσιο ταλέντο του και να οδηγήσει τα «πάντσερ» στην κατάκτηση του παγκοσμίου κυπέλλου, με αντίπαλο την Αργεντινή του Μαραντόνα!
Ο Ματέους είχε το νούμερο «8» στην εντεκάδα της Ιταλικής εφημερίδας.
Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα-Αργεντινή
Αν είχε ένα όνομα το Μουντιάλ του 1986 αυτό θα ήταν του Μαραντόνα.
Όσα πέτυχε στα γήπεδα του Μεξικού ο Μαραντόνα έχουν μείνει στη συλλογική μνήμη. Σημείωσε δύο από τα πιο πολυσυζητημένα γκολ των παγκοσμίων κυπέλλων ποδοσφαίρου απέναντι στην Αγγλία.
Με 5 γκολ και 5 ασίστ ο Ντιέγκο είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής στην ιστορία των Μουντιάλ με τέτοιες επιδόσεις.
Έκανε το τέλειο τουρνουά και έβαλε τον εαυτό του στη λίστα με αυτούς που κατάφεραν να σηκώσουν το σπουδαιότερο κύπελλο εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου.
Όλοι παραδέχτηκαν ότι το Μουντιάλ-1986 ήταν του Αργεντινού παικταρά.
Αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης του τουρνουά και χωρίς καμιά αμφιβολία ήταν το τέλειο «10» στην εντεκάδα της «Γκαζέτα ντέλο Σπορ».
Πρέμπεν Έλκιερ-Δανία
Κανείς δεν ξεχνάει τον σπουδαίο Δανό «φορ» και όσα έκανε το 1986 στο Μουντιάλ του Μεξικού.
Ο Έλκιερ ήταν ένας επιθετικός που χρειάζονταν μισή ευκαιρία.
Μαζί με τον Χανς-Πέτερ Μπρίγκελ είχαν οδηγήσει την προηγούμενη χρονιά την Βερόνα στην κατάκτηση του Ιταλικού πρωταθλήματος και στα γήπεδα του Μεξικού ήταν το «βαρύ πυροβολικό» της Δανέζικης ομάδας.
Με τον Έλκιερ, το Μ.Όλσεν, τον Μιέλμπι, τον Λάουντρουπ, τον Λέρμπι, τον Γ.Όλσεν, η Δανία παρουσίασε την καλύτερη ομάδα της στο Μουντιάλ του 1986.
Παρά την καταπληκτική της πορεία στα 3 πρώτα παιχνίδια του παγκοσμίου κυπέλλου, όπου κέρδισε με 2-0 την μετέπειτα φιναλίστ Γερμανία, η Δανία του προπονητή Σεπ Πιόντεκ δεν τα κατάφερε απέναντι στην Ισπανία και έφυγε άδοξα από το τουρνουά μετά το «ασήκωτο» 5-1 που έχασαν οι «Βίκινγκς» από τους Ίβηρες, στη φάση των «16».
Παρά τον γρήγορο αποκλεισμό η «Γκαζέτα ντέλο Σπορ» χώρεσε 2 Δανούς στην βασική εντεκάδα του παγκοσμίου κυπέλλου του 1986. Τόσο πολύ άρεσε η Δανία στο τουρνουά του Μεξικού.
Ο Έλκιερ ήταν κατά την Ιταλική ομάδα το καλύτερο «9» του Μουντιάλ 1986.
Ιγκόρ Μπελάνωφ-Σοβιετική Ένωση
Ο ταχύτατος Σοβιετικός επιθετικός Ιγκόρ Μπελάνωφ ξεχώρισε στην «διαστημική» ομάδα του προπονητή Βαλερί Λομπανόφκσι.
Σε μια καλοκουρδισμένη ομάδα, ο Μπελάνωφ ήταν η «αιχμή του δόρατος» των Σοβιετικών στο παγκόσμιο κύπελλο του 1986.
Πέτυχε και τα 3 γκολ της Σοβιετικής Ένωσης στο άδοξα χαμένο παιχνίδι με το Βέλγιο για τους «16» του τουρνουά.
Συνολικά ο Μπελάνωφ σκόραρε 4 τέρματα το 1986 και ήταν ο κορυφαίος Σοβιετικός στο τουρνουά του Μεξικού.
Η «Γκαζέτα ντέλο Σπορ» του έδωσε το νούμερο «11» στην καλύτερη εντεκάδα του Μουντιάλ του Μεξικού το 1986.
Αυτοί ήταν φίλες και φίλοι οι «11» καλύτεροι του Μουντιάλ-1986, σύμφωνα με την «Γκαζέτα ντέλο Σπορ»
Στην εντεκάδα της Ιταλικής ομάδας δεν χώρεσαν ποδοσφαιριστές όπως ο Ισπανός Μπουντραγκένιο, ο οποίος σκόραρε 4 τέρματα απέναντι στην Δανία των Μ.Όλσεν και Έλκιερ.
Ο Άγγλος Γκάρι Λίνεκερ, ο οποίος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 6 τέρματα δεν χώρεσε στην εντεκάδα της «Γκαζέτα ντέλο Σπορ», όπως και ο Ζίκο με τη Βραζιλία.
Και άλλοι είχαν πολύ καλή παρουσία στα γήπεδα του Μεξικού αλλά δεν κατάφεραν να μπουν στην ιδανική εντεκάδα της Ιταλικής εφημερίδας «Γκαζέτα ντέλο Σπορ».
Οι συντάκτες της εφημερίδας ξεχώρισαν στην καλύτερη εντεκάδα του Μουντιάλ-1986 τρεις Γερμανούς, δύο Δανούς, δύο Σοβιετικούς, δύο Γάλλους, έναν Βραζιλιάνο και φυσικά τον καλύτερο του τουρνουά, τον Αργεντινό Ντιέγκο Μαραντόνα.
Μπορεί οι αντιρρήσεις σας να έχουν βάση σε κάποιους από τους ποδοσφαιριστές που διάλεξε η «Γκαζέτα ντέλο Σπορ», στις περισσότερες των περιπτώσεων η Ιταλική εφημερίδα δεν έσφαλλε.
Αυτό ήταν το θέμα μας για την καλύτερη εντεκάδα του Μουντιάλ-1986 που ανέδειξε ως κορυφαίο παίκτη τον Μαραντόνα.
Σύντομα νέες «Αθλητικές Ιστορίες» από το Sportshistory!