Αθλητικές Ιστορίες

Αθλητικές Ιστορίες: Βούλα Πατουλίδου – Από την Δράμα στην Βαρκελώνη! Έτσι ξεκίνησε για το Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο!

Αθλητικές Ιστορίες: Βούλα Πατουλίδου – Από την Δράμα στην Βαρκελώνη! Έτσι ξεκίνησε για το Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο!
Έρευνα-Παρουσίαση: Φώτης Βαϊτσόπουλος

Η Βούλα Πατουλίδου είναι η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια, σε όλα τα αθλήματα, που έφερε στην χώρα μας Ολυμπιακό μετάλλιο.

Και όχι οποιοδήποτε, αλλά το Χρυσό!

Αυτό που «ονειρεύεται» κάθε αθλητής και αθλήτρια που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό.

Να «σταθεί» στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου και να δει την σημαία της πατρίδας του/της να κυματίζει ψηλότερα από κάθε άλλη. Και ταυτόχρονα να ακούσει και το εθνικό ύμνο της χώρας του/της.

Η Βούλα Πατουλίδου, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, κατάφερε να κάνει το «όνειρο» της πραγματικότητα. Να γίνει Ολυμπιονίκης! Χρυσή Ολυμπιονίκης!

Ήταν 6 Αυγούστου του 1992, στο Ολυμπιακό στάδιο της Βαρκελώνης όταν η Βορειοελλαδίτισσα αθλήτρια ολοκλήρωνε τις τέσσερις (4) κούρσες της στα 100μ. με εμπόδια και εκμεταλλευόμενη την πτώση της Αμερικανίδας Γκέϊλ Ντίβερς, έκοβε πρώτη το νοητό «νήμα» του τερματισμού!

Η έκπληξη του παγκόσμιου τύπου για την Ελληνίδα πρωταθλήτρια ήταν τεράστια.

Η Βούλα Πατουλίδου όχι μόνο δεν συγκαταλέγονταν στα «φαβορί» του αγώνα αλλά δεν είχε και τους χρόνους στα «πόδια» της ώστε να την υπολογίζουν οι υπόλοιπες αθλήτριες.

Με χρόνο 13.14 ως πανελλήνιο ρεκόρ, ήταν μία από τις συμμετέχουσες στο αγώνισμα των 100μ. με εμπόδια οι οποίες δεν είχαν «τύχη» όταν ξεκίνησαν οι προκριματικοί του αγωνίσματος.

Υπήρχαν τόσες αθλήτριες με χρόνους πολύ καλύτερους από την Ελληνίδα Ολυμπιονίκη, που κάθε επίδοση που θα βελτίωνε το πανελλήνιο ρεκόρ που διατηρούσε θα ήταν μία σημαντική επιτυχία.

Η ΑΡΧΗ

Αρκετά τρακαρισμένη στον προκριματικό της αγώνα κατάφερε να είναι μέσα στις τέσσερις (4) πρώτες θέσεις και να προκριθεί στις 32 καλύτερες του αγωνίσματος.

Αλλά όπως λέει και η λαϊκή ρήση, «τρώγοντας έρχεται η όρεξη», έτσι και η Βούλα Πατουλίδου δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και στον δεύτερο της αγώνα κατάφερε στο «νήμα» να κερδίσει θέση για τον ημιτελικό του αγωνίσματος.

Ήταν τρίτη (3η) με χρόνο 13.05 το οποίο ήταν νέο πανελλήνιο ρεκόρ!

Κούρσα με την κούρσα γινόταν καλύτερη και η αυτοπεποίθηση της μεγάλωνε.

Το 13.05 ήταν ο έκτος (6ος) καλύτερος χρόνος ανάμεσα στις 18 που είχαν προκριθεί στους ημιτελικούς των 100μ. με εμπόδια και της έδινε το δικαίωμα να ονειρεύεται «τελικό»!

Συνήθως οι ημιτελικοί αποτελούνται από 16 αθλήτριες όμως σε αυτούς τους αγώνες τρεις (3) αθλήτριες είχαν τον ίδιο τελευταίο χρόνο!

Συνέπεια αυτής της κατάστασης, οι ημιτελικοί αποτελούνταν από 9 αθλήτριες σε κάθε σειρά.

Στην ημιτελική σειρά της Πατουλίδου κατέβηκαν 8 αθλήτριες να διεκδικήσουν τις τέσσερις (4) πρώτες θέσεις που οδηγούσαν στο μεγάλο τελικό.

Η πρωταθλήτρια του Ηρακλή Θεσσαλονίκης δίπλα σε σπουδαίες αθλήτριες του αγωνίσματος έκανε δυναμική κούρσα και προκρίθηκε άνετα ως τρίτη (3η) στο μεγάλο τελικό του αγωνίσματος!

Με αυτή την κούρσα στα 100μ. με εμπόδια, η Βούλα Πατουλίδου έγινε η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια, σε οποιοδήποτε αγώνισμα, η οποία έφτανε σε τελικό Ολυμπιακών αγώνων.

Είχε ήδη πετύχει κάτι μοναδικό!

Ήταν όμως αρκετή για την ίδια η συμμετοχή στον τελικό ή μπορούσε να διεκδικήσει και κάποιο μετάλλιο;

Το «όνειρο» της Βούλας Πατουλίδου είχε αρχίσει να παίρνει «σάρκα και οστά» και όλα ήταν πιθανά στο τεχνικό αγώνισμα που είχε διαλέξει.

Προϋπόθεση στα 100μ. με εμπόδια είναι να τερματίσεις με τον καλύτερο δυνατό χρόνο, αποφεύγοντας να πέσεις κατά την υπερπήδηση τους.

Και μέχρι τον ημιτελικό η Βούλα Πατουλίδου τα πήγαινε περίφημα στον παραπάνω βασικό κανόνα του αγωνίσματος.

Αν και στον τελικό περνούσε καθαρά τα εμπόδια είχε ελπίδες για κάτι «καλό».

Για την ίδια το «καλό» δεν ήταν άλλο από ένα Ολυμπιακό μετάλλιο οποιουδήποτε χρώματος.

Δεν θα άφηνε αυτή την ευκαιρία «ζωής» να την «προσπεράσει»!

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

Η ώρα του μεγάλου τελικού είχε φτάσει και η Βούλα Πατουλίδου, στην 5η διαδρομή, είχε μπροστά της 10 εμπόδια και 100 μέτρα για να περάσει στην «αιωνιότητα».

Είχε όμως και σπουδαίες αθλήτριες να ξεπεράσει. Πρωταθλήτριες με ρεκόρ και εμπειρίες από τελικούς στο αγώνισμα των 100μ. με εμπόδια γυναικών.

Έχοντας όμως εκπληρώσει το «όνειρο» της να συμμετάσχει σε έναν τελικό Ολυμπιακών αγώνων, μπήκε με τεράστια πίστη και αυτοπεποίθηση στο «ταρτάν» του Ολυμπιακού σταδίου της Βαρκελώνης στις 6 Αυγούστου 1992.

Τίποτα δεν είναι απίθανο στον αθλητισμό!

Όλα μπορούν να συμβούν!

Κοινότοπες κουβέντες οι οποίες βρίσκουν ισχύ σε αθλητικές συναντήσεις και αθλητικά γεγονότα.

Με αυτές τις σκέψεις ξεκίνησε την κούρσα «προς την αιωνιότητα» η Βούλα Πατουλίδου.

Κάθε εμπόδιο που περνούσε την έφερνε πιο κοντά στο μετάλλιο!

Στα πρώτα 5 εμπόδια η Πατουλίδου βρίσκονταν στην 4η θέση με την Γκέϊλ Ντίβερς, το φαβορί του αγώνα και Χρυσή Ολυμπιονίκης στα 100μ. στους ίδιους αγώνες, να ξεχωρίζει αμέσως και να παίρνει «κεφάλι» στην κούρσα.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, με τέλεια τεχνική άρχισε από το 6ο εμπόδιο να μπαίνει «σφήνα» στις πρωτοπόρες μέχρι τότε!

Στο 8ο εμπόδιο η Βούλα Πατουλίδου είχε ήδη περάσει στην τρίτη (3η) θέση και κάλπαζε για το μετάλλιο.

Με δυναμικό διασκελισμό ανάμεσα στα εμπόδια και με τέλεια τεχνική κατά την υπερπήδηση τους, η «σούπερ» Βούλα στο 9ο εμπόδιο είχε ήδη «καπαρώσει» την δεύτερη θέση και το Αργυρό μετάλλιο.

Το μόνο που χρειάζονταν η Ελληνίδα πρωταθλήτρια για να γίνει Ολυμπιονίκης ήταν να περάσει καθαρά πάνω από το 10ο και τελευταίο εμπόδιο.

Όχι μόνο η ίδια αλλά και το φαβορί η Αμερικανίδα Γκέϊλ Ντίβερς, η οποία ήταν από την αρχή της κούρσας στην πρώτη θέση με 2 μέτρα διαφορά από τις υπόλοιπες αθλήτριες.

Και τότε όλα άλλαξαν!

Η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια Γκέϊλ Ντίβερς, σίγουρη Χρυσή Ολυμπιονίκης και πρωτοπόρος για 90 μέτρα, δεν μπόρεσε να περάσει το δεξί της πόδι πάνω από το 10ο εμπόδιο και έπεσε λίγο πριν τερματίσει!

Η Ντίβερς από την πρώτη θέση και το Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο βρέθηκε να μπουσουλάει προς τον τερματισμό!

Οι υπόλοιπες αθλήτριες με την «φόρα» που είχαν προσπέρασαν την Αμερικανίδα Χρυσή Ολυμπιονίκη των 100 μέτρων.

Και ποια ήταν αυτή που είχε καταφέρει να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες αθλήτριες;

Μα φυσικά η Ελληνίδα πρωταθλήτρια Βούλα Πατουλίδου η οποία ολοκλήρωνε με τον καλύτερο τρόπο ένα διήμερο που μόνο στα παιδικά της χρόνια μπορούσε να φανταστεί.

Με χρόνο 12.64, που ήταν νέο Πανελλήνιο ρεκόρ και το οποίο παραμένει ως σήμερα, η Πατουλίδου έγινε Χρυσή Ολυμπιονίκης στην μία και μοναδική φορά που πήρε μέρος στο αγώνισμα των 100μ. με εμπόδια σε Ολυμπιακούς αγώνες.

Είχε καταφέρει να κάνει μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων!

Είχε καταφέρει να ανέβει στο «Έβερεστ» του αγωνίσματος κερδίζοντας το Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο!

Μοναδικό επίτευγμα για Ελληνίδα αθλήτρια!

Για την Ελλάδα ρε γαμώτο όπως εκφράστηκε μέσα στην τρέλα των πρώτων στιγμών μετά την μεγάλη της νίκη.

Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ!

Τα παραπάνω είναι λίγο πολύ γνωστά στους περισσότερους.

Όλοι έχουν δει την ιστορική κούρσα της Βούλας Πατουλίδου στους Ολυμπιακούς αγώνες της Βαρκελώνης το 1992.

Πότε όμως η Βούλα Πατουλίδου αποφάσισε παράλληλα με τα 100 μέτρα να ασχοληθεί και με το αγώνισμα των 100μ. με εμπόδια;

Η Βούλα Πατουλίδου ως πρωταθλήτρια Ελλάδος στα 100 μέτρα, έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ το 1988, καταλαμβάνοντας τελικά την 15η θέση.

Ήταν δύσκολο να διεκδικήσει Ολυμπιακό μετάλλιο στα 100 μέτρα!

Οι χρόνοι της και η ταχύτητα της δεν της έδιναν πολλές ελπίδες για μετάλλιο σε αυτό το αγώνισμα.

Έτσι στο μυαλό του προπονητή της Πλούταρχου Σαρασλανίδη, καλλιεργήθηκε η σκέψη να αλλάξει αγώνισμα και να δοκιμάσει την τύχη της στα 100μ. με εμπόδια.

Το Sportshistory και οι «Αθλητικές Ιστορίες» είναι εδώ για να σας μεταφέρουν στον Ιούνιο του 1989, όταν στην όμορφη πόλη της Δράμας η Βούλα Πατουλίδου έκανε την πρώτη της κούρσα στο αγώνισμα το οποίο τρία χρόνια μετά θα «δοξάζονταν».

Στις 4 Ιουνίου του 1989 η Βούλα Πατουλίδου πήρε μέρος στους Παμβορειοελλαδικούς αγώνες οι οποίοι διοργανώθηκαν στην πόλη της Δράμας.

Από τη μία συμμετείχε στο βασικό της αγώνισμα που ήταν τα 100 μέτρα και από την άλλη δοκίμασε για πρώτη φορά στην καριέρα της να τρέξει στα 100μ. με εμπόδια!

Αν και ο χρόνος της (14.02) δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, η Βούλα Πατουλίδου πήρε την πρώτη θέση!

Ήταν μια ελπιδοφόρα αρχή για την 24χρονη πρωταθλήτρια!

Ο προπονητής της ήταν αυτός που της έβαλε στο μυαλό το “μικρόβιο” των εμποδίων κατά δήλωση της ίδιας της Βούλας Πατουλίδου!

-Βούλα είσαι πολύ γρήγορη στα 100 μέτρα και αν αυτή την ταχύτητα την συνδυάσεις με την τεχνική των εμποδίων θα φτάσεις πολύ γρήγορα στην κορυφή.

Η Βούλα Πατουλίδου για πρώτη φορά δοκίμασε στα 24 της χρόνια να περάσει σε επίσημο αγώνα εμπόδια.

Ήταν μια παγκόσμια πρωτοτυπία, αθλήτρια που έφτασε τόσο ψηλά να ξεκινάει να μαθαίνει το αγώνισμα της σε τέτοια ηλικία.

Αλλά ποτέ μην λες ποτέ!

Η ίδια δήλωσε αργότερα για την πρώτη της κούρσα στην ημερίδα της Δράμας στις 4 Ιουνίου του 1989:

Όταν έτρεξα την πρώτη μου κούρσα στα 100μ. με εμπόδια δεν ήταν αυτό που περιμέναμε με τον προπονητή μου, αλλά δεν ήταν και τελείως άσχημος χρόνος. Έκανα πολλά λάθη στην πρώτη μου κούρσα!

Η Βούλα Πατουλίδου πράγματι είχε κάνει λάθη κατά διάρκεια της πρώτης της κούρσας στα 100μ. με εμπόδια.

Το είχε δηλώσει και η ίδια αμέσως μετά το τέλος του αγώνα της Δράμας.

Έχασα το διασκελισμό μου!

-Στο ξεκίνημα της κούρσας έχασα το διασκελισμό μου και έκανα παραπάνω βήματα. Αν δεν συνέβαινε αυτό, τότε σίγουρα θα είχα κάνει χρόνο κάτω από τα 14 δευτερόλεπτα!

Σίγουρη για την συνέχεια, και ας μην είχε κάνει τον χρόνο που περίμενε η ίδια και ο προπονητής της, η Βούλα Πατουλίδου είχε μείνει ικανοποιημένη από την πρώτη της κούρσα στο τεχνικό αγώνισμα των 100 μέτρων με εμπόδια.

Η συνέχεια δικαίωσε την επιλογή του προπονητή της Πλούταρχου Σαρασλανίδη να δοκιμάσουν παράλληλα με τα 100 μέτρα και στο αγώνισμα των 100μ. μετ΄εμποδίων.

Το Χρυσό μετάλλιο 3 χρόνια αργότερα στην Βαρκελώνη έφερε στις σκέψεις της Πατουλίδου και του προπονητή της την βροχερή μέρα του Ιουνίου του 1989 όταν η Βούλα Πατουλίδου έκανε στην Δράμα τον πρώτο της αγώνα στα 100μ. με εμπόδια!

Από την Δράμα στην Βαρκελώνη… ένα Χρυσό μετάλλιο!

Παρακολουθήστε με εικόνα τους τέσσερις (4) αγώνες της Βούλας Πατουλίδου από την συμμετοχή της και την κατάκτηση του Χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς αγώνες της Βαρκελώνης το 1992!

Εδώ, από το πλούσιο αρχείο της ΕΡΤ, η Βούλα Πατουλίδου θυμάται την πορεία της προς το Χρυσό μετάλλιο!

ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ