Αθλητικές Ιστορίες

Αθλητικές Ιστορίες: ΑΕΚ 1978 – Το τρακάρισμα, τα γαλακτομπούρεκα και… ο ξεχασιάρης!

Αθλητικές Ιστορίες: ΑΕΚ 1978 – Το τρακάρισμα, τα γαλακτομπούρεκα και… ο ξεχασιάρης!
Έρευνα-Παρουσίαση: Φώτης Βαϊτσόπουλος

Η στήλη «Αθλητικές Ιστορίες» έχει χιουμοριστική διάθεση σήμερα και σας προσκαλεί σε ένα μικρό ταξίδι πίσω στα 1978, τον καιρό που η ΑΕΚ αντιμετώπιζε στην Αγγλία, στη ρεβάνς του 1-2 της «Νέας Φιλαδέλφειας», την πρωταθλήτρια Αγγλίας Νότιγχαμ Φόρεστ για το κύπελλο πρωταθλητριών της σεζόν 1978-1979.

Η πρωταθλήτρια Ελλάδος με αστέρες τους Μίμη Δομάζο, Θωμά Μαύρο, Ντούσαν Μπάγεβιτς, Τάκη Νικολούδη, Χρήστο Αρδίζογλου, Πέτρο Ραβούση αλλά και με άλλους σπουδαίες παίκτες, είχε όνειρα απέναντι στην πρωταθλήτρια Αγγλίας Νότιγχαμ Φόρεστ του προπονητή Μπράϊαν Κλαφ.

Ακόμη και μετά το 1-2 της «Νέας Φιλαδέλφειας» η αισιοδοξία για θετικό αποτέλεσμα στην Αγγλία ήταν διάχυτη στους παίκτες της ομάδας. Θεωρούσαν ότι είχαν ελπίδες για πρόκριση μέσα στην έδρα της Φόρεστ.

Έτσι η συνάντηση για το Νότιγχαμ δόθηκε την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 1978 στο παλιό Ανατολικό αεροδρόμιο.

Και κάπου εδώ ξεκινάει η σημερινή μας «Αθλητική Ιστορία» που έχει για πρωταγωνιστές τους παίκτες και τους παράγοντες της ΑΕΚ.

Τρεις πρωταγωνιστές την ίδια στιγμή.

Πρώτος ήρωας στην ιστορία μας ο Λάκης Νικολάου.

Ο «γιατρός» της ΑΕΚ καθώς πήγαινε στο αεροδρόμιο για να συναντηθεί με την αποστολή της ΑΕΚ που θα πέταγε για την Αγγλία και το Νότιγχαμ, τράκαρε με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο. Στην αρχαία Ελλάδα το μικρό τρακάρισμα του Λάκη Νικολάου θα ήταν «κακός οιωνός» για το παιχνίδι στην Αγγλία αλλά ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ δεν πτοήθηκε ιδιαίτερα και ενημέρωσε αμέσως τον συμπαίκτη του και… ασφαλιστή Διονύση Τσάμη.

Η μικρή ζημιά δεν ήταν λόγος περαιτέρω ανησυχίας. Ο Λάκης Νικολάου έφτασε στην ώρα του στο αεροδρόμιο.

Αν έχεις φίλο και συμπαίκτη.. διάβαινε

Επόμενος ήρωας ο Μίμης Δομάζος.

Όχι για κάτι ιδιαίτερο που έκανε ο ίδιος αλλά το μέλος του συλλόγου ονόματι Διονύσης Ανδρουτσόπουλος.

Τι είχε κάνει ο Δ.Ανδρουτσόπουλος;

Είχε πάει στο αεροδρόμιο του Ελληνικού για να αποχαιρετήσει την ομάδα της ΑΕΚ με ένα… ταψί γαλακτομπούρεκα.

Ο φανατικός ΑΕΚτσής και μέλος του συλλόγου, είχε την φαεινή ιδέα να κατευοδώσει τους παίκτες της ομάδας με ένα ταψί γαλακτομπούρεκα.

Δύσκολος και σκληρός προμηνύονταν ο αγώνας στην Αγγλία και ο συμπαθής φίλος της ΑΕΚ σκέφτηκε να τους δώσει κάτι δυναμωτικό. Και τι καλύτερο από το παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο.

Όμως σαν φανατικός οπαδός του Μίμη Δομάζου, το ταψί με το υπέροχο Ελληνικό γλυκό το παρέδωσε σε αυτόν.

Δεν γνωρίζουμε ποιοι και πόσοι παίκτες της ΑΕΚ γεύτηκαν τα γαλακτομπούρεκα του Ανδρουτσόπουλου, λίγο πριν την πτήση ή κατά την διάρκεια αυτής, το τελικό 5-1 της Νότιγχαμ επί της ΑΕΚ στο Αγγλικό έδαφος μας δίνει το δικαίωμα να πούμε ότι το… ντοπάρισμα με γαλακτομπούρεκα δεν ενδείκνυται σε επικίνδυνες, εκτός έδρας, ποδοσφαιρικές αποστολές.

Ο τρίτος και τελευταίος πρωταγωνιστής είναι ο Χρήστος Αρδίζογλου.

Για όσους έχουν δει τον Χρήστο Αρδίζογλου να παίζει μπάλα, σίγουρα θα θυμούνται τις εκπληκτικές επελάσεις του πρώην παίκτη της ΑΕΚ. Μπορούσε να περάσει 5 αντιπάλους και να μπει με την μπάλα στα δίχτυα όταν είχε κέφια.

Όμως είχε και μερικά κουσούρια.

Όπως το να φτάνει τελευταίος στις συναντήσεις και ταυτόχρονα να ξεχνάει και κάτι σημαντικό.

Όπως κάθε φορά, έτσι στην συνάντηση της αποστολής για το Νότιγχαμ, ο Χρ.Αρδίζογλου δεν… έκανε την έκπληξη και έφτασε και πάλι τελευταίος.

Καθόλου παράξενο για τους συμπαίκτες του και για τα μέλη της αποστολής. Ούτε η πρώτη φορά ήταν ούτε η τελευταία.

Λίγο πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο και την ώρα που όλοι «τσέκαραν» τα προσωπικά τους είδη, ο Χρήστος Αρδίζογλου αντιλήφθηκε ότι… είχε ξεχάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

Εντάξει να φτάσεις τελευταίος, αλλά να μην έχεις και μαζί σου τα παπούτσια του εκτός έδρας αγώνα στην Αγγλία ήταν μάλλον πολύ και για τον Χρήστο Αρδίζογλου.

Ο… ξεχασιάρης Χρήστος Αρδίζογλου ανάγκασε μέχρι και το συμπαίκτη του Τάκη Νικολούδη να απευθυνθεί στον Πέτρο Ραβούση με τα παρακάτω λόγια:

– Πέτρο, τι σου΄λεγα χθες βράδυ; Να, πάλι ξέχασε τα παπούτσια του…

Ο μοναδικός και υπέροχος Χρήστος Αρδίζογλου έγραφε ακόμη μία ιστορία στα ποδοσφαιρικά του χρόνια.

Η ιστορία μας δεν τελειώνει εδώ.

Σύμφωνα με το παραπάνω ρεπορτάζ για τον… ξεχασιάρη Χρ.Αρδίζογλου, ο Έλληνας διεθνής παίκτης λόγω της καθυστέρησης του ήταν αδύνατον να γυρίσει σπίτι του και να πάρει τα παπούτσια του. Το αεροπλάνο δεν μπορούσε να περιμένει. Έτσι σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Χρήστος Αρδίζογλου θα αγόραζε ποδοσφαιρικά παπούτσια από την Αγγλία!

Θα έπαιζε δηλαδή στη ρεβάνς του 1-2 της Αθήνας με ποδοσφαιρικά παπούτσια που θα τα φόραγε μόλις μία φορά  στις προπονήσεις επί Αγγλικού εδάφους.

Φαίνεται ότι η παραπάνω σκέψη κρίθηκε ανεδαφική.

Όπως διαβάζουμε σε άλλο σημείο της «Αθλητικής Ηχούς», ο Χρήστος Αρδίζογλου δεν πέταξε με την αποστολή της ΑΕΚ για το Νότιγχαμ.

Αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο να παίξει με καινούρια παπούτσια 2 ημερών, ζήτησε άδεια από την ομάδα του να ταξιδέψει με άλλη πτήση για την Αγγλία και έτσι επέστρεψε στο σπίτι του στην Κηφισιά για να πάρει τα ποδοσφαιρικά του υποδήματα.

Τελικά με άλλη πτήση ο Χρήστος Αρδίζογλου έφτασε στις 9.30 το βράδυ στο Νότιγχαμ, με συνέπεια να χάσει την προπόνηση της ΑΕΚ.

Η αβλεψία του Χρ.Αρδίζογλου έκανε έξαλλο τον προπονητή της ΑΕΚ Φέρεντς Πούσκας, ο οποίος σκέφτονταν να τιμωρήσει τον παίκτη του.

Γνωρίζοντας το ποδοσφαιρικό ταλέντο του παίκτη του, ο μεγάλος Μαγυάρος Φέρεντς Πούσκας ούτε που σκέφτηκε να αφήσει εκτός ενδεκάδας τον Χρήστο Αρδίζογλου.

Η συμμετοχή του δεν εμπόδισε την Νότιγχαμ Φόρεστ να κερδίσει για δεύτερη φορά την ΑΕΚ με σκορ 5-1 και με 7-2 συνολικά να περάσει στην επόμενη φάση και να σηκώσει το πρώτο από τα δύο κύπελα Πρωταθλητριών.

Η ΑΕΚ είχε την ατυχία να πέσει πάνω στην καλύτερη ομάδα της Ευρώπης εκείνο το διάστημα.

Η μεγάλη πρόκριση και το 6-1 επί της Πόρτο, στον προηγούμενο γύρο, δεν μπόρεσε να επαναληφθεί στα παιχνίδα με τους Άγγλους.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα από το 5-1 της Νότιγχαμ Φόρεστ με την ΑΕΚ.